X Narodni Gospodar GLASILO GOSPODARSKE ZVEZE. Člani Gospodarske zveze dobivajo list brezplačno. A Sklep urejevanja 5. in 20. vsakega meseca. — Rokopisi se ne Cena listu za nečlane po štiri krone na leto; za pol leta dve kroni; MC vračajo. — Cene inseratom po 20 h od enostopne petit-vrste, za za četrt leta eno krono; posamne številke po 20 h. * večkratno insercijo po dogovoru. Telefon štev. .143, V Ljubljani, 10. aprila 1903. Poštno-hran. št. 849.872 Kmetijstvo. Živinoreja. Sol v živinoreji. Sol ima v živinoreji precej imenitno vlogo. Imamo sicer živali, ki ne potrebujejo soli v hrani in je tudi ne žele. Med raznimi domačimi živalimi sta zlasti pes in mačka, ki imata raje neslano hrano in katerima močno osoljena hrana zelo mrzi. Prežvekovalci in konji pa zelo čislajo sol, sol je zanje nekaka slaščica. Ravno to velja o divjih živalih, ki znajo najti pripraven kraj, da dobijo soli. Iz tega vzroka rabijo tudi lovci sol, katero potresajo na gotovih mestih v gozdu, da tako privabijo divjino. Ta razlika mrzenja in nagnjenja do soli pri raznih živalih pa ni kar tako slučajna, ampak ima svoj globlji vzrok v fizijologičnih lastnostih dotičnih živalij, kakor je to jasno dokazal prof. Bunge v Baselu. Kuhinjska sol ali klor-natrij je snov, potrebna vsakemu organizmu (živemu bitju). Nahajamo jo v različni količini v vsaki tkanini (tkanina je namreč tukaj skupna množina stanic živalskih ali rastlinskih), bodisi rastlinski, bodisi živalski. Med živalimi dobivajo posebno morske živali veliko soli vase. Kar se tiče ptic in sesavcev v obče, je tudi v nji- hovi hrani po nekoliko soli. Ta sol zadostuje za mesojedne živali, ne pa za rastlinojedce. Poleg kuhinjske soli se nahajajo v navadni hrani tudi razne rudninske snovi, kot železo, vapno, fosfor itd. v precejšnji množini. Ako odtegnemo kaki rastlinojedni živali, t. j. kakemu živalskemu vegetarijancu sol, vpliva to jako neugodno na njeno fizijologično počutenje, žival slabo prebavlja in zgubi tudi slast do jedi. Kaj ima tedaj sol opraviti v živalskem telesu in zakaj hrepene po soli pred vsem rastlinojedci ? Sol ima dvojo fizijologsko nalogo. Naj prej e je neobhodno potrebna snov za tvorbo tkanin, za proizvajanje želodčnega soka in za izločevanje kalija. Kuhinjska sol je torej edina rudninska snov, katero moramo pridevati krmi odrasle živine. Kako da deluje sol na slast in na dobro počutenje pri živini je znano, tudi so opazovali, da se živina pri polaganju soli hitreje redi. Sol je zato potreben del hrane. Kri ima v sebi kuhinjsko sol in druge natronove soli, v krmi pa prevladujejo kalijeve soli. Te kalijeve soli se nahajajo po resorpciji ali vsrkanju hrane v krvi kot ogljikovo-kisli kalij in provzročajo v krvi nekatere kemijske spremembe na ta način, da se nahaja notri poleg nerazkrojene soli (klornatrija) in ogljikovo kislega kalija (potošlja) tudi klor-kalij in ogljikovokisli natrij (soda). Ker imajo ledvice nalogo, da ohranijo kri čisto, zato imajo tudi dolžnost, spraviti iz telesa v scalni vodi vse tuje soli torej tudi ogljikovokisli natron, ki je nastal na račun kuhinjske soli; na ta način zgubiva kri pod vplivom kalijevo bogate krme mnogo natrija. Tega moramo torej v hrani znova dovažati. Iz tega sledi, da je potreba pri kalija bogati hrani mnogo, pri malo kalij asti hrani le malo ali celo nič kuhinjske soli. Tudi ljudje, ki se hranijo le bolj z rastlinstvom n. pr. krompirjem, ki ima v sebi veliko kalija, vživajo mnogo soli. Ker se rede naše koristne domače živali, izvzemši mladiče, izključno le s kalija bogato krmo, zato potrebujejo brez izjeme soli. Ako pametno rabimo sol pri živini, ima to jako ugoden vpliv, ne samo, da je sol del hrane, ampak ob enem tudi zabela in dišava, ki posebno pospešuje prebavljanje. Kakovost mleka se znatno izboljša, mleka več pridela in tudi meso je boljše. Razven tega so živali, ki dobivajo dovolj soli, tudi pred kugo na gobcu in parkljih mnogo bolj zavarovane. Koliko pa dajajmo soli in na kakšen način ? Po Francoskem dajo enemu volu po različnosti teže 40—80 (4—8 đek), molzni kravi 50 do 60 gr, konju ali muli 20 -30 gr, ovci 1—2 gr, pitavni ovci 3—4 gr. Pri nas po Avstriji, na Nemškem, v Švici, na Angleškem in Belgijskem so te porcije bistveno večje. Na Švicarskem pride na govejo žival na dan po 5 dhg, še enkrat toliko pa, če se žival pita. Na Angleškem dajo konju v obče po 10 dkg na dan, kravi po 71l‘i dkg, volu 10 dkg, teletu 2 dkg, ovci V/s—2 dkg. Pri nas in po Nemškem po-kladamo navadno konju 2—4 dkg, srednje velikemu govedu 3—5 dkg, ovci 1/s—1 dkg, prašiču ravno toliko. Kakor pa je sol dobra reč, ravno tako svarimo pred njeno zlorabo. Pravilo, koliko se sme pokla-dati soli na dan bi bilo po kemijskih preiskavah: Pri prežvekovalcih, ki še rastejo 4—10 gr na 100 kg žive teže, pri prašičih ravno toliko, pri molznih kravah 20—40 na glavo, pri konjih po 10—20 gr na komad. Ako se poklada preveč soli se s tem zviša prebavljanje redilnih snovij, nastavi se pa po zanesljivih preskušnjah premalo mesa. Zato se mora pokladanje soli ravnati popolnoma po krmi. Ako dobiva žival zrnje, ki ima veliko kalija, ji dajemo tudi menj soli. Nikakor pa ne dajajmo živini soli kot take, surove, ampak jo pomešajmo vedno mej krmo ali pa raztopimo v pijači. Sesanje ali napajanje telet. Po nekaterih krajih je silno razširjena tuberkuloza ali jetika pri goveji živini. Tele pride na svet večji del zdravo, in naleze bolezen še le od krave po mleku. Da to zabranijo, ločijo mnogi gospodarji tele takoj po rojstvu od krave in ga rede s pomolzenim mlekom, ki ga preje prekuhajo. Ta način telečje reje je izumel Bang. Takemu mleku je pa vselej treba pridejati malo soli in pa fosforno kislega apna ali tudi stolčene krede, tudi je sprva pitati teleta po 4—5krat na dan, če nočemo doživeti velike smole. Mnogi se s tem načinom prav hvalijo, drugi ga zametavajo. Kdo ima prav? Da moremo to presoditi, si oglejmo dobre in slabe strani sesanja in napajanje. Solnčne strani sesanja. 1. Sesanje je bolj naravno. To je le na pol resnično, namreč ako imamo v misli način, kako jemlje mladič hrano vse. Ni pa naravno sesanje z ozirom na čas, kateri ostane pri materi. Puščamo ga namreč le 3 do 8 tednov pri kravi, dočim bi naravno imel ostati 6 mesecev pod njo. 2. Pri sesanji je manj dela s teletom. Senčne strani sesanja. Tele se preobilno redi in postane preveč tolsto, ko ga pa odstavimo pa preveč shujša in dobi viseč trebuh od sena. Skoro vso maščobo, kar je tele porabi med sesanjem, smatramo lahko za izgubljeno in zapravljeno. Mnogi trdijo, da so ena izmed posledic zgodnjega odstavljenja telet tudi ozke prsi. Tudi se krava zadosti čisto ne izmolze od teleta in zato trpi njena poznejša mlečnost. Nekateri povdarjajo kot slabo stran tudi to, da teleta vsled obilnega mleka pogosto obolevajo, tudi je odstavljenje za tele in za kravo težavno. Za napajanje telet se naštevajo kot dobre strani: mlečnost krave se pospešuje s tem, da se vime prepusti človeški roki, ki si prizadeva izločevanje mleka na vso moč pospešiti in pomnožiti in to tudi izvrši s tem, da pomolze kravo 3—4krat na dan do zadnje kaplje. Kot pa vsi veste, je ravno prav natančna molža do zadnje kaplje eno najvažnejših sredstev za pomnožitev mleka. Napajanje telet, ki smo jih odločili za naprej, je pa tudi umni reji mnogo bolj primerno od sesanja zato, ker do- biva žival svoj delež v določenih enakomernih porcijah in časih, ne pa naenkrat prav na debelo. Načelo napajanja je: tele naj dobi toliko mleka, da ne bo v rasti nič zadrževano, masti pa prav nič ne potrebuje. Enako bi dajali mladiču toliko časa mleko, da bi ga dobival v divjini, potem lahko imenujemo napajanje naravneje od sesanja, le način sprejemanja hrane je drugi. Kot slabo stran napajanja navajajo, da ni naravno, kar moramo priznati, in da zahteva veliko točnost, skrbnost in snažnost, tudi s tem se vjemamo, pa le s pripombo, da vse te lastnosti slovenski gospodinji, ki ima navadno odrejo teleta v rokah, — krasno pristoje. Sovljanov. Pitanje telet na Francoskem. Da dobijo izvanredno nežno meso, ravnajo na Francoskem pri pitanju telet tako-le: Teleta imajo zaprta v čisto ozkih, po možnosti zatemnjenih stajah, v katerih se pač zamorejo vleči in vstati, sicer pa na noben drug način premikati. Redijo jih večji del s samim čistim mlekom in skrbijo celo s posebno torbico na gobcu zato, da ne morejo živali nobene druge stvari požreti. Mleka jim dajejo toliko, kolikor ga teleta le hočejo, torej množine prav nič ne omejujejo. Pitanje trpi po navadi 3 do 4 mesece in proti koncu pitanja dobiva eno tele na dan dostikrat 25 litrov mleka in še več. Da si prihranijo na mleku, mešajo mleku pogosto sveža jajca, ali pa dajejo jajca naravnost na ta način, da potisnejo živali zdrobljeno jajce z lupino vred v gobček. Na ta način opitana teleta dado res meso, ki se bolj nežno ne da pridobiti na noben drug način. Pa tudi pri nas ni ta način popolnoma neznan, ker se mnogo telet za dunajski trg opita na podoben način. Vsi poskusi, da bi s primes-kom kakega druzega krmila do- segli enako fino meso, so se izjalovili in zato so se morali ljudje vedno zopet vrniti k stari preizkušeni metodi. Nadalje kažejo skušnje, da je bila živa, kakor tudi klavna teža z mlekom spitanih živalij vedno večja nego onih, na drugačen način krmljenih. Potemtakem za telečje pitanje mleka ne prekosi nobena druga stvar. Mlekarstvo in sirarstvo. Važnost poskusne molže. Pojdi na katerokoli večje posestvo, ki se bavi z molzno živino in ki hoče veljati za vzorno, pov-sodi boš našel zaznamovano vsako glavo živine s posebno številko in na tablici na steni najbrže tudi zapisano, koliko se namolze od nje. Je pa tudi velike važnosti, da vemo, koliko mleka nam daje kaka krava. To je pri kravah v toliko važno, ker moramo vedeti, katerim kravam bi bilo dobro dati priboljšek močnih krmil. Pa tudi za nadaljno rejo je to važno vedeti, kajti krave, ki ne dado neke najmanjše letne množine mleka, je vsekako izločiti iz plemena. Določitev, koliko litrov mleka daje vsaka krava v hlevu, pač ne da toliko opraviti, kakor si marsikdo misli. Vsak mesec dvakrat, lahko tudi vsaki teden, se zmeri ali še bolje stehta mleko vsake krave. 1 kg mleka postavimo enak enemu litru. Konci leta zamoremo določiti za vsako kravo, koliko je dala mleka. To moremo storiti na ta način, da povprečno množino mleka poskusnih dnij pomnožimo s številom dnij, katere je krava molzla, ali pa določimo za vsak mesec posebej mesečno množino mleka in seštejemo množine posameznih mesecev. Na pr. jaz bi stehtal mleko krave „rudečke“ vsakih 10 dnij enkrat; meseca prosinca bi našel pri prvi poskušnji 8 7, od 8 cm globoko 15 °/o in od 12 cm globoko pa celo 65 °/o. Vendar v bolj lahkej zemlji je bil pridelek boljši. Tudi prepogosto sejanje rži na jednej njivi pokaži setev čedalje bolj. Po šest let naj bi se menjavala setev, ali vsaj po štiri, daje potem upati še dobrega pridelka. Tudi se trdi, da močno gnojenje s hlevskim gnojem pomaga k po-zebu ozimine. Boljše je baje gnojiti na polovico, navrh pa pozneje dodati z umetnim gnojilom. II. Kako oskrbovati krave mlekarice 1 Vsak umen gospodar potrudil se bo poskrbeti, da se mu krave pravilno gleštajo, da dobi od njih čim največ dobička. Da se to zgodi, treba mu je narprej skrbeti, da dobi žival iz vrste dobrih mlekaric, od kojih naj gleda, da si zaredi mladi naraščaj. Ko si izbira živino pri nakupovanju, treba mu paziti na sledeča znamenja: 1. Mlečna žila na spodnjej strani trebuha proti vimenu mora biti široka, debela in dolga, pa ne mesnata ali s tolščo napolnjena. 2. Vime mora biti veliko pred molžo, po molži pa splahnjeno in majhno. 3. Velike važnosti je lega dveh zadnjih reber. Čim širji je prostor med njima, tem boljša mlekarica se sodi. 4. Jako mnogo se drži na mlečno ogledalo pri kravah. To je lega drobne dlake na zuotranjej strani stegen in vimena od zadej. Vendar spoznavanje mlečnosti na „ogledalu14 treba, da ima človek vednosti zato, sicer ga lahko prevari. Vemo, da mleko sestoji večinoma iz vode (okoli 87 odstot.), iz česar sledi, da ne sme kravam primanjkovati poleg suhe klaje dosti vodnatih, t. j. svežih ali pa kuhanih snovij. Najbolj upliva na mleko voda arganska, katera se dobi, ako kakršno si bodi krmo prekuhamo. Za napajanje je dobro, da vodo segrejemo od 12 do 15° C s čemur se je dokazalo, da daje krava za liter mleka več na dan. Prirojena hrana kravam je paša in pa sveža krma. Paša vpliva posebno na dobroto mleka in masla. Toda tukaj moramo ravnati oprezno. Predno ženemo krave na pašo, treba jim dati vselej nekaj suhe krme, sena ali rezanice. Ob dežju ali rosi ni dobro goniti krave na pašo, najmanj pa še ob slani, ali če je zemlja zmrzla. Tudi se mora na pašniku poskrbeti za čisto vodo, ako pa to ni mogoče, se pa živina, predno se žene v hlev, gotovo napoji. Kjer ni primernih pašnikov, se žival krmi s svežo klajo. Zato je najboljša štajerska detelja, lucerna, navadna sladka tratnica, v jeseni koruzna slama itd. Kdor krmi z deteljo, mora jo zmešati s suho rezanico, da ne napihuje v želodcu. Ako krmimo z lucerno, moramo jo vzeti ali kositi kmalu, ko je začela cveteti, ko je odcvela postane trda, da jo žival nerada žre. Ako hočemo koruzine slame nalašč za krmo, sejemo jo za 2 do 3 tedne prej, nego navadno. Tako imamo skoraj za celo leto svežo klajo za krave preskrbljeno. Kakor se po letu krmijo krave z imenovano zelenjadjo, blizu tako se jim po zimi skrbi za priboljšek v klaji, kar se zgodi, če se jim od suhe krme nasičenim daje še po nekoliko narezanih buč, repe ali korenja. Najboljši pa je, ako se prekuha zmes medlega zrnja, kateremu se doda olupkov od repe in narezanega korenja, k temu še malo otrobov in trohico soli. Dojna krava potrebuje od 20 do 40 kg take hrane na dan. Tudi se priporoča kuhovina od repice, lanenih ali solnčnice tropin itd. Vendai je treba pri tem paziti, da ne dajemo takih oljnatih tvarin brejim kravam, katere vsled tega rade izvržejo. Tudi se breje krave ne smejo poganjati na pašnike, kjer rastejo rastline, kojih sok je ujedljiv. Zraven vsega tega se mora seveda skrbeti za snago, čvrst zrak po leti, pa primerno gorkoto po zimi v hlevu, navrh pa za pravilno krmljenje. Ako smo vsemu temu zadostili, smemo upati, da nam bodo naše krave dojnice do-našale lep dobiček in delale veselje. Pohorski. Vprašanja in odgovori. Vprašanje 24.: (J. Š. v P. p. Š.) Ali se pozna že na zunaj dobra krava-mlekarica ? Odgovor 24: Berite v današnjih „Narodno gospodarskih drobtinah" II. sestavek z naslovom „Kako oskrbovati krave mlekarice". Prosimo gg. naročnike, kateri so nam doposlali vprašanja, na katera še nismo odgovorili, da potrpe, ker rešujemo vprašanja po vrsti, kakor so se nam poslala in jih priobčujemo, kakor to dopušča prostor. Sejmi. Na Kranjskem: 11. aprila v Senožečah. 14. „ v Št. Jerneji (za blago in živino), Kranjski gori, Črnomlju, Češnjicah, Dobrni-čah, Vipavi, Lescah in Vrhniki. 15. „ Št. Vidu pri Zatični, Žireh, Skaručni, Borovnici in Osilnici. 17. „ v Grahovem. 18. „ v Trebelnem in Zagradcu, Fužinah. 20. „ Loki, Št. Jur ju pri Gam- kergu, Kotredežu, Planini, Radovljici (za živino) Črnem vrhu in Žužemberku. 21. „ v Metliki in Bošečivasi. 22. „ v Motniku. 23. „ v Strugah pri Girkvi. 25. „ v Bučki, Grosupljem, Ho- tovljah, Kranju (za konje) Mozelju in St. Jurju pri Svibnem. 26. „ v Semiču. 27. „ v Bistrici (na Notr.) in na Gori pri Ribnici, Lukovcu. 30. „ Rakitni. 1. maja v Železnikih, Svibnji, Tirni, Planini pri Črnomlju, na Travi (Koč. kant.) v Boh. Bistrici (za živino), Dobrepoljski v Vidmu. 2. „ v Boštanju, Banji-Loki, Št. Volbenku. 3. „ pri Fari. 4. „ v Dolih, Vrhu (Idr. kant.) Ljubljani, Jesenicah v Srednji vasi (Bohinj.) Poljanah, Sorici, Ložu, Kočevju, Liliji, Dobrnčah, Domžalah in Krškem. 5. „ v Št. Gothardu in Šmarji. 7. „ na Toplicah. 8. „ v Zaverših. 9. „ v vel. Brusnicah (za živino). Na Štajerskem: 15. aprila v Framu. 16. „ pji Novi Cerkvi. 17. „ v Kopeli pri Brežicah. 20. „ pri sv. Lenardu (Slov. Gor.) pri sv. Mohorju (Podčetr. kant.), Rogatcu, Vojniku, pri sv. Tilnu. 21. „ v Ljutomeru. 22. „ na Vranskem, Sevnici. 24. „ na Hočah, Št. Jurju ob juž. železnici, Št. Jurju (v Hrastovcu), v Št. Jurju (v Svični), Kanižu, Ptuju, Laškem, Zdolah v soseski Pleterje. 25. „ v Kostrivnici, Št. Jurju ob Taboru (za živino in blago) 27. „ Konjicah in Dolu pri Hra- stniku. 1. maja na Hajdini, sv. Barbari, Halozah, Lipnici, Muti, Velenju. sv. Roku (pri Ptujem) Sevnici (na Dravi) pri sv. Mariji v Jarenini (v Slov. Gosicah) 4. „ v Loki, pri sv. Vidu blizu sv. Eme in Šmarju (blizu Celja) v Vidmu v Bistrici, St. Jurju ob juž. železnici, sv. Lovrencu, Svičani, Gorenjem Gradu in pri sv. Trojici v Goricah. 5. „ pri sv. Barbari, Celju. 7. „ v Spod. Kostrivnici. 8. „ na Polju. Na Koroškem: 23. aprila v Milštatu. 24. „ v Gutštanju in Blatogradu. 2. maja v Frišah, Kaplji, Redendolu in Saksenberzi. 3. „ v St. And. in v Terzi v Lavamintu in Oberdrav-berzi. Na Primorskem: 15. aprila v Slivji. 16. „ v Kostelnovi (Novi Grad). 20. „ v Turjaku (2 dni). 20. do 26. aprila v Vidmu (v Furlaniji 23. aprila v Tolminu in Cerknem. 24. „ v Korvenu. 25. „ v Jelšah, na Kviškem. 28. „ na Brezovici. 1. maja v Grobniku na Bukovi. 3. „ v Sežani. Priporoča se: ST«."KS škodam in poškodbi zvonov. Edini domači zavod te stroke: Ljubljana, Medjatova hiša. I on5l l/motiio s 64 orali sveta, zelo Lopa Mllcujd zmerno viseča lega, 1 uro od železnice, proda se iz proste roke za ceno 12.000 kron. — K istej spada domača kovačnica in domači mlin s stalno vodo. Hiša je jednonadstropna ter z gospodarskimi poslopji vred v dobrem stanji. V kuhinjo in pred hlev je napeljana voda. Ker se pridela na tem postestvu jako mnogo sena in sadja, priporoča se ista posebno veščemu živino- in sadjerejcu. Natačneja pojasnila daje posestnik Janez Vospernik v Gorjah, pošta Vrba, Koroško. Belo vipavsko vino, dobro, fe0pri posestnikih v Batujah in Selu. Cena je 31—33 K hekt. Postaja drž žel. Batuje. Pojasnila daje župnik v Batujah pošta Črniče. Tkfl 7p|i izvrstnega naravnoga vina, istri-I IVU *CII janca črnoga i beluga kupiti, neka se naravnost obrne na posestnika in kmeta Venceslava Kvižmanič v Ježenjii, pošta: Tinjan, Istra, kateri se obveže za odgovarati sa pismi in na zahtev pošilja uzorce. Prnrta en do 25 polovnjakov letošnjega II Ulia OD dobrega haložana (vina, ki je rastlo v daleč okrog znanih haloških goricah na Spod. Štajerskem). Cena je liter po 17—19 krajcarjev ali 34—38 vinarjev. Na zahtevo se pošlje uzorec. Pojasnila daje „Gospodarska Zveza' v Ljubljani. Dnhiin 616 veči' 'n manjši z lesenimi UUIJU in železnimi obroči, kakor tudi če-briči, brente brentače, barigle, puterhi in žlice iz javorovega lesa v različnih velikostih. 173—6 Naročila izvršuje točno in po najnižji ceni Anton Peterlin posestnik v Dolšaku pri Robu, pošta Velike Lašče. Qfi nnn enoletnih dobro vkoreninjenih JU.UUU Hiparija portalis 2 kroni sto — 10.000 Vitis rupestris 3 krone sto 300 visokih orehovih dreves po 20—70 v. komad. 300 češpljevih drevesc po 20 v. vse fine vrste vrtnic, amerikanski špargelj, sadeže od vrtnih jagod (Lasotans Noble). 50 centov rudečkaste kozje repice za kenje 20 7«/ 3 krone — 100 kg 10 kron ima na prodaj J. N. Koprivc v Artičah pri Brežicah, Štajersko. P0Z0r ! P1"'81116?11 belega, rudečega in IU4UI i nega istnjanca jma naprodaj čr- Josip Križmanih v Tinjanu pri Pazinu. Oglas iz Istre! kupovanju vina. Opozorujejo se na to trgovci z vinom. Društveni urad je v hiši predsednika dr. Kureliča. 2 v srednjih letih, dosedanji posestnik, oženjen, z dvema odraslima hčerama, vešč in izkušen v vseh kmetijskih delih, želi službe kot majer na kakem večjem posestvu ali grajščini na Spodnjem Štajar-skem ali Kranjskem. Vstop 1. aprila 1903 ali tudi poprej. Ponudbe naj se blagovolijo pošiljati pod šifro: „hvaležen in zvest" na Gospodarsko zvezo v Ljubljani. Hranilnica in posojilnica v Marezigah pri Kopru ima mnogo pristnega črnega vina liter od 15 do 20 kr. in Refoška liter od 20 do 23 kr., prosto postaja Trst ter vabi konsuinente za nakup. 7olirin enmn pristno kašeljsko, priznano 4.BIJIIU oG,l|y> najbolje se dobiva 2 dg za 40 kr. ali 80 vin., na kilo pa po 32 K pri Ignacij Mercina, Zg. Kašelj p Zalog ali pri „Gospodarski Zvezi' v Ljubljani. Plemenskega bika sanega proda Andrej Dolenc, Dravlje št. G. pošta Šiška. 30 orehovih drevesc do 25 mm debelih po 50 vin. kos proda Ludovik Še var, Rakek. Čez 5000 amerikanskih ključev za suho cepljenje bi rad kupil Ivan Novak, sv. Urban pri Ptuju, Štajersko. Kdor bi jih hotel kaj prodati, mu naj naznani. Trgovina in obrt Trgovina. Barvanje živil. Trgovinsko ministerstvo namerava izdati naredbo zadevajočo barvanje živil. Razposlalo je dotični načrt uže trgovskim zbornicam, da izrečejo o njem svoje mnenje. Nekatere zbornice so že izrekle svoje mnenje in zahtevajo dopustnost barvanja, ako ne nasprotujejo zdravstveni oziri in ako se z barvanjem ne namerava pre-slepljenje kupcev o kakovosti blaga. Uvoz mesa na Nemško. Od 1. aprila t. 1. veljajo za uvoz mesa na Nemško posebni predpisi. Prepovedan je uvoz mesa v popolnoma zaprtih posodah, uvoz konjskega mesa, ako ni izrečno kot tako označeno in sicer v nemškem jeziku, uvoz mesa, ki je pripravljeno s posebnimi kemikalijami, kakor n. pr. borovo kislino, formaldehilom, alkalijem itd. ali z barvili, uvoz svežega mesa, ako niso živalska trupla cela z notranjimi organi vred, ki so potrebni, da se v zdravstvenem oziru pregleda živalsko truplo, uvoz soljenega mesa v manjših količinah kot 4 kg. Obrt. Pekarna našega časa. (Opisal očividec iz Beča.) (Konec) 0 važnosti temeljitega pregnje-tevanja testa, s kojim dobim rahlejše testo in ž njim v zvezi znatne prednosti, nam ni potreba obširno razpravljati. Toda priprava testa s strojem ima še mnogo večjo korist, kakor hočem dokazati. V večjem stroju, ki ga vzamemo za podlago našega računa in ki izdela naenkrat ravno toliko testa, kot ga gre naenkrat v eno peč, se naredi v 8 minutah 250 kg testa. Ako računamo k tem 8 minutam še drugih 8 minut za prireditev kisila in 4 minute za iz-praznevanje in pridevanje vode, tedaj vidimo da je v 20 minutah gotovih 250 kg testa iz 150 kg moke. Ako računamo, da se pri osemurnem delu skozi 6 ur brez prestanka gnjete, tedaj napravi samo ta stroj, ki potrebuje enega delavca 150 X 3 450 kg moke (kot testo) na uro ali 2700 kg moke v 6 urah, oz. 4500 kg testa. In kako stoji reč pri gnetenji z rokami? Trije pekovski pomočniki napravijo redoma pri 12 urnem delu kruha 3*/2 peči, t. j. pri srednje velikih pečeh po 130 hlebcev iz okoli 210 kg testa naenkrat okoli 735 kg testa. Najtežje delo v pekarstvu je gnetenje, pri katerem se vselej spoji človeški znoj (ki je mimogrede rečeno tudi strupen) s testom in mi moramo pri gori omenjeni množini imeti za vsakokratno vkladanje v peč 2 moža, ki potrebujeta 30 minut časa, kar znaša pri 3^2 vkladkih za vsakega moža l3ji ure, tedaj 3^2 ure delavnega časa. Zraven pride ena ura za kišilo in barvo s 41/2 ure za 735 kg testa. Trebalo bi torej za 4500 kg testa, ki ga vzgotovi stroj z jednim delavcem v 6 urah celih 28 delavnih ur pri ročnem gnetenji. K temu bi še lahko pri- šteli da potrebuje delavec po vsakem gnetenji daljšega presledka, da se opočije. Nasproti gnetilnikoma stoje parne peči in sicer take s premakljivim ognjiščem, imenovane „Teleskokar“ za navadni kruh in druge s stalnim ognjiščem, tako zvana „Vienara“ za belo pecivo. V primeri z ilovnatimi pečmi imajo te izvlekljive parne peči očividne prednosti, ki se dado tako-le izraziti v številkah: Segrevanje, čiščenje peči, vkladanje z loparjem, prepekavanje in izpekavanje v ilovnati peči traja 80 minut in sicer 30 minut trpi kurjava, 10 minut čiščenje, 15 minut vkladanje, 15 minut prepekavanje in 10 minut izpekavanje (ausbacken), (umbacken). Ako k temu prištejemo še 90 minut za proces peke same, tedaj je potreba za en vložek kruha dveh ur in 50 minut, za gori omenjene 3 ^2 vložke kruha iz 735 kg testa je tedaj potreba 5'/4 ur efektivnega časa za peko in 4 ur 40 minut pripravljavnega časa, to se pravi pri 12 urnem delu se more vložiti samo Sokrat. Drugačen je račun pri izvlek-Ijivi parni peči, kakršnih ima delavsko konsumno društvo troje s podvemi ognjišči. Zalaganje peči trpi 2 minuti (prinašanje hlebov ne pride v poštev, ker tega tudi pri gorenjem računu nismo v šteli), mazanje 3 minute, izpekavanje, dokladanje premoga v peč in čiščenje ognjišča 18 minut, skupaj 23 minut za vso manipulacijo. Kot posebno prednost moramo navajati tudi to, da so vsa dela pri gnjetiluikih, kakor tudi pri parnih pečeh znatno ložja in zahtevajo manj napora, vsled česar so delavci za druga dela bolj čili. Bistvene so tudi razlike mej potrebo goriva pri navadni ilovnati peči in mej parno pečjo Te-leskokar. Pri ilovnati peči se porabi na 100 kg moke za 90 vin. goriva (lesa), ker so pa danes že mnoge ilovnate peči uravnane za premogovo kurjavo, bi znašala poraba premoga na 100 kg moke le kakih 72 vin. Pri parni peči Teleskokar so pri 126 vložkih kruha opazovali in pri tem mogli konštatovati, da se je porabilo za teh 162 vložkov t. j. okoli 18.900 kg moke 22 */2 met. stota kockastega premoga, kar znaša na 1 vložek 18 & v n Gotovina 31. decembra 1902 . 6.123 79 Čisti dobiček 2.684 18 # n n 400T0 n „ (5.4.) „ 58-30 264.018 51 264018 51 n n » 500- - ji )> 2500- 6000.- VABILO na II. redni občni zbor „Hranilnice in posojilnice" v Tržišču, registrovane zadruge z neom. zavezo, ki se bo vršil v nedeljo dne 19. aprila 1903. ob 3. uri popoldne v župnišču. Dnevni red: 1. Poročilo načelstva. 2. „ nadzorstva. 3. Potrjenje letnega računa za 1.1902. 4. Volitev načelstva. 5. „ nadzorstva. 6. Slučajnosti. Načelstvo. V slučaju, da bi prvi občni zbor radi premale udeležbe članov ne bil sklepčen, vršil se bode pol ure pozneje drugi občni zbor na istem kraju z istim dnevnim redom, koji pa bode sklepal brez ozira na število prisotnih članov. VABILO Hranilnica in posojilnica v Št. Vidu pri Zatidini, registrovana zadruga z neomejeno zavezo, za sedmo upravno leto 1902. člani: v teku 1. 1902 prirastlo 24, odpadlo 10, koncem 1. 1902 383. Deleži: K 766; odpovedano: 0. Denarni promet: K 507.324,03. Imetje (Aktiva) K h Izguba (Pasiva) K h Inventar 258 36 Deleži 766 Posojila 106 391 04 Hranilne vloge s kapitalizova- Naložen denar pri družili za- nimi obrestmi 294.616 49 vodih 182 632 26 Rezervni zaklad ..... i 4.458 74 Oresti od nalož. denarja . . 7.030 88 čisti dobiček 1.039 12 Gotovina konec leta 1902 . . 4.567 81 ' 300.880 35 300.880 35 || Hranilnica in posojilnica na Trebelnem, registrovana zadruga z neomejeno zavezo, za drugo upravno leto 1902. Člani: 135. na BEDNI OBČNI ZBOR „Mlekarske zadruge* pri sv. Mihelu, ki se bo vršil v nedeljo dne 26. aprila 1903 ob 4. uri popoludne v p osoji 1-ničnem poslopju pri sv. Mihelu. Dnevni red: 1. Poročilo načelstva. 2. Odobrenje računa. 3. Volitev načelstva in nadzorstva. 4. Slučajnosti. Pri sv. Mihelu, dne 29. marca 1903. Načelstvo. Deleži: začetkom leta K 172; v 1. 1902 prirastlo K 100, odpadla 2, koncem 1. 1902 K 270; odpovedano: 6 deležev. Denarni promet: K 100.077-56. Imetje (Aktiva) K h Izguba (Pasiva) K h Posojila 40.104 Deleži 270 Naložen denar 1.000 — Hranilne vlogo s kapitalizova- Inventar premični .... 431 10 nimi obrestmi 43.671 15 Zaostale obresti posojil. . . 610 10 Predplačane obresti posojil . 16 55 Vrednost kolekov 2 56 Rezervni zaklad 74 04 Deleži . 204 — Obresti rezerv, zaklada . . 3 33 Gotovina 31. decembra 1902 . 1.894 80 čisti dobiček 271 49 44.306 56 44.306 56 1 — 109 Kmetijsko društvo v Dobrepoljah, VABILO registrovana zadruga z omejeno zavezo, za sedmo upravno leto 1902. Člani: v I. 1902 pristopilo 8, izstopilo 10; koncem 1. 1902 378 s vplačanimi deleži K 4.48V28, odpovedano: 22. Denarni promet: K 164.364'04. 1 Imetje (Aktiva) K h Izguba (Pasiva) K h Nal. denar pri družili zavodih Obresti od naloženega denarja Vrednost blaga Terjatve na blagu pri zadruž. „ „ „ „ nezadr. Vrednost inventarja .... Vrednost nepremičnin . . . Delež pri „Gospodarski zvezi" Gotovina 31. decembra 1902 . 452 6 22.325 19.628 248 5.630 34 847 200 204 18 19 02 96 08 92 18 Deleži Neizplačane obresti deležev . Izposojila Doln na blagu zadružnikom . Dolg na blagu nezadružnikom Dolg na obresti od izposoji 1 . Dolg na zemljiščih .... Rezervni zaklad Obresti rezervnega zaklada , čisti dobiček 4.481 316 50.480 2.076 19.249 15 2.400 4 055 182 285 28 78 80 88 47 32 83.542 53 83.542 53 Kmetijsko društvo v Gorjah, registrovana zadruga z omejeno zavezo, za peto upravno leto 1902. Člani: v letu 1902 pristopilo 6, izstopilo 6; koncem leta 1902 182 s vplačanimi deleži K 5.709, odpovedano: 6. Denarni promet: K 145.422.96. 1 Imetje (Aktiva) K h Izguba (Pasiva) K 1 h Nal. denar kot delež pri Zvezi Vrednost blaga Terjatve na blagu pri zadruž. Vrednost inventarja .... Delež pri hranilnici .... Gotovina 31. decembra 1902 . 200 17.429 5.793 1.001 4 733 54 60 26 52 Deleži Neizplačane obresti deležev . Izposojila Dolg na blagu zadružnikom . Dolg na blagu nezadružnikom Rezervni zaklad iz 1. 1901 Obr. rezervnega zaklada 4°/o Čisti dobiček 5.709 412 8.900 10 8 987 449 17 674 79 38 53 56 98 68 1 IJ 25.161 92 25.161 92 Kmetijsko društvo v Podkorenu, registrovana zadruga z omejeno zavezo, za peto upravno leto 1902. Člani: v 1. 1902 pristopili 4, izstopila 2; koncem leta 1902 150 s vplačanimi deleži K 5.286; odpovedano: 0 deležev. Denarni promet: K 73.885-60. Imetje (Aktiva) K h Izguba (Pasiva) K h Vrednost blaga Terjatve na blagu pri zadruž. Vrednost inventarja .... Delež pri „Gospodarski zvezi" Gotovina konec leta 1902 . . 6.047 11 426 3.299 200 809 77 69 21 18 Deleži Deležev obresti Posojilo Posojilo obresti Dolg pri trgovcih Kavcija prodajalke .... Rezervni zaklad Obresti rezervnega zaklada 4°/o Cisti dobiček 5 286 701 7.970 612 4.325 100 1.941 77 767 94 50 48 34 07 60 92 21.782 85 21.782 85 na IV. OBČNI ZBOR „hranilnice in posojilnice v Semiču", registrovane zadruge z neomejeno zavezo, koji se bode vršil v nedeljo, dne 19. aprila 1903. ob 3. uri popoldne v uradni sobi hran. in posoj. Dnevni red: 1. Poročilo načelstva. 2. Poročilo nadzorstva. 3. Odobrenje letnega računa za 1.1902. 4. Prememba pravil. 5. Volitev načelstva. 6. Volitev nadzorstva. 7. Slučajnost. Načelstvo. NB. Ker na dne 29. marca t. 1. sklicani občni zbor, radi premale udeležbe članov ni bil sklepčen, sklicuje se s tem novi občni zbor, koji pa bode sklepal brez ozira na število prisotnih članov. VABILO na II. redni občni zbor „Hran. in pos. v Hrenovicah, registrovane zadruge z neom. zavezo, kateri se bo vršil v nedeljo dne 26. aprila 1903 ob pol 4. uri popoldne v sobi hranilnice v kaplaniji. Dnevni red: 1. Poročilo načelstva in nadzorstva. 2. Potrjenje računa za 1. 1902. 3. Volitev načelstva in nadzorstva. 4. Slučajnosti. Hrenovice, dne 1. aprila 1903. Načelstvo. VABILO na redni občni zbor „Gospodarskega in konsumnega društva" pri sv. Mihelu, ki se bo vršil v nedeljo dne 26. aprila 1903 ob polu 5. uri pop. v posojilnič-nem poslopju pri sv. Mihelu. Dnevni red: 1. Poročilo načelstva. 2. Odobrenje računa. 3. Volitev načelstva. 4. Slučajnosti. Pri sv. Mihelu, dne 29. marca 1903. NačeMvo. Mlekarska zadruga v Sorici, registrovana zadruga z omejeno zavezo, za tretje upravno leto 1902. Člani: v letu 1902 pristopilo 5, izstopil 1; koncem leta 1902 31 s vplačanimi deleži K 486, odpovedano: 1. Denarni promet: K 20.86004. Imetje (Aktiva) h Izguba (Pasiva) K h Nal. denar pri družili zavodih 2 Deleži 486 Vrednost blaga 40 — Izposojila 2 900 — Terjatve na blagu pri nezadr. 506 — Dolg na blagu zadružnikom . 800 55 Vrednost inventarja . . . . 1.523 45 Dolg na blagu nezadružnikom 78 — Vrednost nepremičnine . . . 2.625 40 Rezervni zaklad 808 85 Gotovina konec leta 1902 . . 675 49 čisti dobiček 298 94 5.372 34 5.372 34 VABILO na prvi občni zbor Hranilnice in posojilnice na Vojskem, registr. zadruge z neomejeno zavezo, dne 26. aprila 1903 ob 1. uri popo-ludne v župnišču. Dnevni red: 1. Poročilo načelstva. 2. Potrjenje računa za 1. 1902. 3. Volitev nadzorstva. 4. Slučajnosti. Načelstvo. VABILO na prvi občni zbor »Konzumnega društva" na Vojskem, registrovane zadruge z omej. zavezo, dne 26. aprila 1903 ob 3. uri popo-ludne z župnišču. Dnevni red: 1. Poročilo načelstva. 2. Potrjenje računa za leto 1902. 3. Volitev nadzorstva. 4. Slučajnosti. Načelstvo. VABILO na L redni občni zbor mlekarske zadruge v Dragomlju, reg. zadruge z om. zavezo, kateri se bode vršil dne 19. aprila 1903 ob pol 4. uri popoludne v Št. Jakobu v posojilničnih prostorih. Dnevni red; 1. Poročilo načelnika. 2. Predložitev in potrjenje računa za leto 1902. 3. Volitev 1 uda načelstva. 4. Volitev 5 članov nadzorstva. 5. Slučajnosti. Odbor. V slučaju, da se ne zbere v določenem času zadostno število udov, se zbor vrši pol ure pozneje ne glede na število udov vdeležencev. Svetovnoznane kose in srpe „Hospodar“. Nedosežne karborundove In kornndove osle. 178 8-1 Zahtevajte cenik vseh potrebščin! Društvo „Hospodar“ v Hustopečich - Hranic, MoravHko. DelniškaBdružba tovarne strojev N. HEID v Stockerau. Trijerji [(čistilniki) za vsakovrstne namene s kovanimi plehi patent „Heid“. Trijerji 'S za laneno seme, | deteljo, rž, lečo in bob. Vprave za skladišča, posebno dober sistem in popolna izvršitev. Excelzior, mlin za šrotanje, pat. „Heid“. Lahek za goniti! Veliko naredi! Nizka cena ! Nad šestdeset prvih odlikovanj ! 179 12—1 C. kr. priv. pred ognjem in tatovi varne Mr blagajne prodaja najceneje dobro znana tovarna blagajnic M. Adlersfliigel založnik Raiffeisnovih posojilnic Dunaj, L, Franz Joseptis-duai št. 13. ______________________________(170)24—6 Pateotovaoe sprave za žveplanje trt jednostavno i duplo delajoč » " ŠKROPILNICE PROTrsJ ^ PERONOSPORI TER VSE POTREBNE VSAKOVRSTNE POLJEDELSKE I VINOGRADARSKE STROJE, prodaja v najboljši izvršitvi, M, HEUERm liliMl n. Praterstrasse 49 Zastopnilci se iščejo ! Cenili brezplačno. 171 12—4 pgfT" Vse tu naznanjene predmete preskrbi tudi »Gosp. Zveza« po orig. cenah, — 111 - Zahvala in priporočilo!! Spoštovani gospod (i7C) x-i p Pirrnli lekar „pri angelju“ v Ljubljani V« A IVLUII) Dunajska cesta. Po večletne) uporabi pri svojej živini in po velikem povpraševanju od svojih znancev in družili po Vašem živinskem prahu; prišel sem do prepričanja, da je Vaš živinski prah izborno zdravilo, katero bi se ne smelo v nobenem hlevu pogrešati. Z odličnim spoštovanjem And Kocjančič. Podgora pri Gorici, dne 13. julija 1902. Vsi kmetovalci Živinski prašek, se lahko prepričajo, da je najboljše sredstvo konje, krave, telice, vole, prašiče, ovce itd., obdržati zdrave, močne, ješče in debele, če se jim primešaj e k krmi iz lekarne r»ioooLi „pri Angelju" Ljubljana, Dunajska cesta. En zavoj '/■> ^7 50 vin., 10 zavojev 4 K. Vnanja naročila po povzetju. ban t^ebelt stavbeni in umetni ključavničar CeljI, Poljske ulice štev. 14. se priporoča za izvršitev v njegovo stroko spadajočih del, osobito pa priporoča svoje najnovejše patervtovane strelne priprave e== =•—.... proti loči moji strelni možnarji so iz kovanega železa, ne pa, kakor pri drugih konkurenčnih tvrdkah, vliti — (i7S) lo-i varni so toraj proti — razstrelbi. ......... Brezplačni ceniki na razpolago. Spomlad se?približuje treba je torej kmetiji raznih jekleni univerzalni plug strojev, to so v prvi vrsti: kojega ni treba nič držati' Plužne, kakor tudi plug je čisto iz železa in jekla, torej trpežen in tako zboljšan, da živina pri istem manj trpi in lepše orje, kakor naši navadni plugi, — sploh najboljši, kar se jih dobi. Vsakdo naj poskusi in primoran ga obdržati. KV: železne brane za mah. „. potem naj sodi; če bi kateremu ne ugajal ni V drugi vrsti so: Njili korist [je pri nas še pre-malo}_znana. Ker je pri kmetiji živinorej-stvo naj-plodonos-neje, treba je torej v prvi vrsti dobrih travnikov, a to je le mogoče, če se travniki vsako spomlad z tako brano prevlečejo. Dobra brana se splača sama v prav kratkem času. Te kakor tudi vse druge stroje za poljedeljstvo, potem traverze železniške šine, cement itd. priporočata po najnižji ceni Karol Kavšeka nasl. 'v"-. • • , . ' ' : Schneider & Uerovsek trgovina z železnino in zaloga poljedeljskih strojev 109 x—7 Ljubljana, Dunajska cesta št. 16. Slovenske cenike pošiljamo na zahtevo brezplačno. Posebna trgovina za poljske potrebščine Adolf Salzmann, Dunaj, 11\1, Schmelz-gasse št. 10 priporoča sledeče vseskozi garantirano iz najboljšega blaga napravljeno orodje in potrebščine, in sicer: Ahlerjeva žaga K 8'50 Drevesna žaga z vijakom ... K 1-50 Drevesna žaga za natakniti . K 150 (Jezdne škarje K 2-0 Priprava za izru-vanje dreves z točenjem K 4, 5 in 7 Škarje za veje ali u . gosenice ... K 3 Škarje za veje s žago.........K 4 Škarje za veje z dolgim lesenim držalom..............K 9 in 11 Gozdne škarje 1 m dolge . K 22 Škarje za plote .... K G in 7 Rezalo (Hitpe)............K 4 Orodje za kožo lupiti . . K 2 50 Sekira K 7, sekira za trnje K 8 Kegljata lopata.........K 12 Izbočena lopata......... K 7 Lopata za luknje........K 15 Drog za saditi 1 m dolg . K 10 Sekirca za plevel pleti. K —'70 Pralca za plevel pleti K 1 in 1 50 Kavelj za obračati z ročem K 18 Orodje za debla obračati ..KO Veriga za sajenje „medved1 30 m dolga..................K 27 Vrv za sajenje iz poc. žice 30 m in 50 m dolga.... K 0 in 10 Priprava za rovanje „wald- teufeV4 popolna......K 150 Normalna lopata za laze delati K 3, z držalom..........K 4 Presslerjev sveder . K 10 in 20 Pasti za krta 1 ducat . K 3 in 0 Enkolesni plug...........K 22 D vojnate limnate krtače. . K 4 Vijak za razbitje korenin K 30 Žage iz jekla, lahke, 110 cm K 4 Vsake vrste krampe, lopate, grablje, vile za seno, gnoj, repo itd., itd. Vreče za žito, pokrivala, plahte, koce za konje, krtače za konje, škarje za konje, mere za konje, svetilke ročne, hlevske in veterne. (175) 3—2 Kose, srpe in bruse. Vse stvari so iz garantiranega najboljšega blaga. Ako katera stvar ne bi ugajala, se zavežem isto nazaj vzeti, ali pa denar nazaj poslati. Pošilja samo proti povzetju ali predpošiljatvi denarja Adolf Salzmann, posebna trgovina poljskih potrebščin, Dunaj II/l Schmelzgasse 10. UT' Vse tu naznanjene predmete preskrbi tudi »Gosp. Zveza« po orig. cenah. Jpretni za5topniI$cd iščejo! rs o CZ2 2- s o 02 e~a eS. ex> cr> pe F>= CD e-a ero. S • f f • e • • • • • • • • • • • • • • Centrala za nakup in prodajo! *" ' .le* & SospodarsHa Zveza posreduje svojim članom nakup vsakovrstnih kmetijskih potrebščin, kakor umetnih gnojil, modre galice, žvepla; raznih poljedelskih strojev, vsakovrstnih semen; koruze, moke, otrobov itd. po naj nižjih cenah; prodaja vse vrste kmetijskih pridelkov itd. ter ima v zalogi vse tiskovine za raififeisenske hranilnice in posojilnice, katerim preskrbi po znižani ceni tudi železne blagajne, varne proti požaru in vlomu. Zaloga Barthel-ovega klajnega apna, oddaja se od 5 % naprej. *rWI Posredovalnica za Zvezine trgovce! e • • e o • • • • • • • • • • e ■ .| Izdajatelj: tiospodarska Zveza v Ljubljani. Odgovorni urednik dr. Viljem Schweltzer, odbornik Gospodarske Zveze v Izubijani. — Tlsek Zadružne tiskarne v Izubijani.