1UVOD Zaradi razvoja na področju biotehnologije, ugotovitev ba- zičnih raziskav o tarčah in mehanizmih delovanja ter učin- kovitosti pri terapiji številnih bolezni so proteini v zadnjih desetletjih postali hitro rastoča skupina zdravilnih učinkovin. Gre za velike in kompleksne molekule, ki imajo številne funkcionalne skupine in več nivojev strukture. Za svoje de- lovanje morajo imeti ohranjeno tridimenzionalno strukturo, ANALIZNE TEhNIKE ZA VREDNOTENJE (NE)STABILNOSTI PROTEINOV ANALYTICAL TEChNIQUES FOR EVALUATION OF PROTEIN (IN)STABILITY AVTORJA / AUThORS: Nika Osel, mag. farm. prof. dr. Robert Roškar, mag. farm. Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo, Katedra za biofarmacijo in farmakokinetiko, Aškerčeva cesta 7, 1000 Ljubljana NASLOV ZA DOPISOVANJE / CORRESPONDENCE: E-mail: robert.roskar@ffa.uni-lj.si POVZETEK Proteinske učinkovine so v zadnjih desetletjih močno preoblikovale trg zdravil. Gre za velike molekule z zapleteno strukturo, ki so nagnjene k različnim obli- kam nestabilnosti. Posledice nestabilnosti so lahko zmanjšanje biološke aktivnosti ali povečanje imu- nogenosti, zato je izbira ustreznih analiznih tehnik za vrednotenje stabilnosti proteinov ključnega po- mena za zagotavljanje kakovosti, učinkovitosti in varnosti zdravila. V primerjavi z nizkomolekularnimi učinkovinami je vrednotenje stabilnosti proteinov kompleksen in večplasten analizni izziv. Pri tem mo- ramo vključiti tri glavne vidike stabilnosti: fizikalno, kemijsko in biološko stabilnost. Za celovito kvalita- tivno in kvantitativno oceno nestabilnosti proteinov je nujna uporaba kombinacije različnih analiznih teh- nik. Poleg tega moramo vsak protein obravnavati individualno. V tem prispevku podajamo pregled analiznih tehnik, ki jih uporabljamo za vrednotenje najrazličnejših sprememb, ki so posledica nestabil- nosti proteinov. Pri tem imajo glavno vlogo masna spektrometrija ter separacijske, spektroskopske in imunokemijske tehnike. KLJUČNE BESEDE: analizne tehnike, masna spektrometrija, nestabil- nost, proteini ABSTRACT Therapeutic proteins have significantly transformed the pharmaceutical market in recent decades. These large molecules with complex structures are susceptible to various degradation pathways. Their instability may result in a decrease in biological ac- tivity or an increase in immunogenicity. Therefore, the selection of appropriate analytical techniques for the evaluation of protein stability is crucial to en- sure quality, efficacy and safety of the medicine. Compared to small molecules, the evaluation of protein stability is a complex and multifaceted ana- lytical challenge. Three main stability aspects have to be considered: physical, chemical and biological stability. A combination of different analytical tech- niques is necessary for a comprehensive qualitative and quantitative evaluation of protein instability. Moreover, an individual approach is required for each protein. This article reviews analytical tech- 252 A N A LI Z N E T E h N IK E Z A V R E D N O TE N JE (N E )S TA B IL N O S TI P R O TE IN O V farm vestn 2022; 73 vidike stabilnosti: ovrednotiti moramo fizikalno stabilnost z vidika strukture proteina in agregacije, proučiti kemijske spremembe proteina in rezultate podkrepiti z ovrednote- njem biološke aktivnosti proteina (4). Izbira analiznih tehnik je odvisna od lastnosti proteina, for- mulacije, mehanizma razgradnje, destruktivnosti analizne metode in priprave vzorca (5). Trenutno ima le malo tera- pevtskih proteinov svoje monografije v farmakopejah (9). Splošne usmeritve za vrednotenje stabilnosti proteinov po- dajajo smernice Mednarodne konference o harmonizaciji (ICh) Q5C in Q6B. Smernica ICh Q5C podaja usmeritve proizvajalcem glede stabilnostnih študij, ki jih morajo izvesti za pridobitev dovoljenja za promet z biološkim zdravilom, saj služijo kot podpora predlaganim pogojem shranjevanja in roku uporabnosti (10). Smernica ICh Q6B pa podaja glavne principe za izbiro in utemeljitev specifikacij za biolo- ška zdravila (11). Obe smernici naslavljata tudi problematiko analiznega vrednotenja stabilnosti proteinskih učinkovin. Za celovito kvalitativno in kvantitativno oceno stabilnosti proteinov moramo uporabiti kombinacije ustreznih stabil- nostno-indikativnih analiznih tehnik, največkrat spektro- skopskih, separacijskih in imunokemijskih tehnik ter masne spektrometrije (MS), s katerimi ovrednotimo fizikalno-ke- mijske lastnosti, vsebnost in biološko aktivnost, v nekaterih primerih pa tudi imunokemijske lastnosti proteina (10, 11). Ovrednotiti moramo tudi čistost proteinske učinkovine, saj lahko nečistote vplivajo na stabilnost in imunogenost pro- teina (2, 7). Poleg tega morebitno prisotne nečistote otežijo analizno vrednotenje proteina. Za vrednotenje čistosti upo- rabljamo kombinacije specifičnih metod, kot so elektrofo- rezne in kromatografske metode ter peptidno kartiranje, rezultat analize pa je odvisen od izbrane metode (10, 11). 2.1 VREDNOTENJE KEMIJSKE NESTABILNOSTI Kemijska nestabilnost povzroči spremembe v primarni strukturi proteina zaradi reakcij, kot so deamidacija, oksi- dacija, hidroliza, izmenjava disulfidne vezi, izomerizacija, racemizacija, β-eliminacija, glikacija in deglikozilacija (1–3). Obseg kemijske spremembe je odvisen od formulacije, razmer shranjevanja in intrinzičnih lastnosti proteina, njene posledice pa so odvisne od lokacije sprememb (4, 12). Kemijska nestabilnost povzroči spremembe v fizikalno-ke- mijskih lastnostih proteina, kot so polarnost, masa, naboj in optične lastnosti (8, 13). Za vrednotenje teh sprememb najpogosteje uporabljamo kromatografske, elektroforezne in spektroskopske tehnike ter MS (12). ki se lahko pod vplivom različnih dejavnikov hitro poruši (1, 2). Nestabilnost proteinov delimo na fizikalno in kemijsko. Pri slednji pride do nastanka nove kemijske entitete zaradi ce- pitve ali nastanka kovalentnih vezi. Pri tem se spremeni primarna struktura proteina, posledično pa se lahko spre- menijo tudi višji nivoji strukture (1–3). Pri fizikalni nestabil- nosti molekula proteina kemijsko ostane nespremenjena, pride pa do sprememb v sekundarni, terciarni ali kvartarni strukturi proteina (3, 4). Med fizikalne oblike nestabilnosti uvrščamo denaturacijo, agregacijo, adsorpcijo proteinov na površine in obarjanje (1, 3, 5). Fizikalna in kemijska ne- stabilnost sta pogosto medsebojno povezani, ena oblika nestabilnosti lahko vodi do druge, tako pa se potencira verjetnost za pretvorbo proteina (1,3). Posledice nestabilnosti so lahko zmanjšana aktivnost ali povečana imunogenost proteina, kar je neposredno pove- zano z učinkovitostjo in varnostjo zdravila (1, 6, 7). Zato je izbira kombinacije ustreznih analiznih tehnik za vrednotenje stabilnosti proteinov ključnega pomena za uspešen razvoj zdravila. 2VREDNOTENJENESTAbILNOSTI PROTEINOV V primerjavi z nizkomolekularnimi učinkovinami je vredno- tenje stabilnosti proteinov precej bolj zapleteno. Stabilnosti proteina namreč ne moremo opredeliti izključno na podlagi njegove koncentracije ali odsotnosti razgradnih produktov (4). Za razumevanje nestabilnosti proteinov in njihovo ustre- zno stabilizacijo v zdravilih je potrebno podrobno analizno ovrednotenje posameznega proteina (8). Zaradi velike raznolikosti možnih strukturnih sprememb je vrednotenje stabilnosti proteinov kompleksen in večplasten analizni izziv, ki zahteva uporabo širokega spektra analiznih pristopov (slika 1) (5, 8). Pri tem moramo vključiti tri glavne 253 farm vestn 2022; 73 niques used for the evaluation of various changes resulting from protein instability, with mass spec- trometry, separation, spectroscopic and immuno- chemical techniques playing a major role. KEY WORDS: analytical techniques, instability, mass spectrometry, proteins P R E G LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I 254 A N A LI Z N E T E h N IK E Z A V R E D N O TE N JE (N E )S TA B IL N O S TI P R O TE IN O V farm vestn 2022; 73 MS je v zadnjih desetletjih postala nepogrešljivo orodje pri analitiki proteinov. Najpogosteje jo uporabljamo za prido- bivanje informacij o aminokislinskem zaporedju in točni molekulski masi, za določevanje mesta in narave posttran- slacijskih modifikacij ter tudi za proučevanje višjih nivojev strukture in agregacije (14–16). Pomembno vlogo ima pri stresnih študijah, kjer jo uporabljamo za identifikacijo raz- gradnih poti in potencialnih kritičnih atributov kakovosti (16). Vse to omogočajo različne izvedbe in načini delovanja masnih spektrometrov, različni načini ionizacije, fragmen- tacije in detekcije (8, 16). Za strukturno vrednotenje pro- teinov rutinsko uporabljamo tri strategije: MS intaktnih proteinov (top-down approach), MS po delni fragmentaciji proteinov (middle-down / middle-up approach) in peptidno kartiranje (bottom-up approach) (14–16). MS lahko upo- rabljamo samostojno ali pa je sklopljena z različnimi kro- Slika 1: Prikaz kompleksnosti vrednotenja nestabilnosti proteinov. Figure 1: Demonstration of the complexity of the evaluation of protein instability. 255 farm vestn 2022; 73 P R E G LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I matografskimi tehnikami ali kapilarno elektroforezo (CE) (16). Številne kemijske reakcije povzročijo spremembe v naboju ali porazdelitvi naboja, kar lahko proučujemo z ionsko-iz- menjevalno kromatografijo (IEC), (kapilarnim) izoelektričnim fokusiranjem in kapilarno consko elektroforezo (4, 8, 12, 13). Za proučevanje deamidacije kot ene najpogostejših reakcij, pri katerih pride do spremembe naboja, obstajajo tudi specifične tehnike, kot so visokozmogljivostna biolu- miniscenčna metoda (17), jedrska magnetna resonanca (NMR), 2D NMR in določitev nastalega amoniaka z en- cimskim testom ali selektivno elektrodo (12, 13). Kemijska nestabilnost lahko povzroči tudi spremembe v hidrofobnosti proteinov, kar najpogosteje vrednotimo s kro- matografskimi tehnikami, kot sta reverznofazna in hidrof- obnointerakcijska kromatografija v kombinaciji z različnimi načini detekcije (8, 9, 14, 18). Pomembno orodje pri prou- čevanju kemijske nestabilnosti proteinov so tudi dvo- ali večdimenzionalne tehnike, kot sta 2D-gelska elektroforeza in dvo- ali večdimenzionalna tekočinska kromatografija (8). Slednja se je v zadnjih letih zelo razvila predvsem zaradi možnosti kombiniranja ortogonalnih separacijskih principov, izboljšane selektivnosti, ločljivosti in občutljivosti v primerjavi z enodimenzionalno kromatografijo, poleg tega pa omo- goča uporabo MS-detekcije tudi pri vrstah kromatografije (npr. IEC), ki niso združljive s tem načinom detekcije (8, 15). Fragmentacija proteinov je najpogosteje posledica hidrolize peptidne vezi ali redukcije intermolekularnih disulfidnih vezi. Poleg nekaterih tehnik, ki jih uporabljamo za vrednotenje agregacije proteinov (podpoglavje 2.2.3), za vrednotenje fragmentacije uporabljamo tudi CE in tekočinsko kroma- tografijo visoke ločljivosti (hPLC) z UV- ali elektrokemijsko detekcijo (8, 13). Enake tehnike uporabljamo tudi pri prou- čevanju sprememb zaradi tvorbe, cepitve ali izmenjave di- sulfidne vezi. Za proučevanje β-eliminacije uporabljamo voltametrijo s katodnim raztapljanjem, za proučevanje ra- cemizacije pa uporabljamo polarimetrijo, MS pa le, ko do racemizacije pride v devteritranem mediju (13). Vrednotenje sprememb v glikozilacijskih vzorcih je zaradi njihove kompleksnosti in heterogenosti zelo zahtevno in obsega štiri glavne analizne pristope: i) z analizo mase in- taktnega proteina dobimo informacije o različnih glikofor- mah posameznega glikoproteina; ii) analiza glikopeptidov nam omogoča določitev mesta in stopnje glikozilacije; iii) oligosaharidne profile proteina določimo z analizami sproš- čenih glikanov; iv) z določanjem monosaharidov identifici- ramo in kvantificiramo posamezne monosaharide (9, 16). Pri tem ima glavno vlogo MS v kombinaciji z različnimi se- paracijskimi tehnikami in uporabo reagentov za označeva- nje (9, 14, 16). 2.2 VREDNOTENJE FIZIKALNE STABILNOSTI 2.2.1 Vrednotenje višjih nivojev strukture Zaradi delovanja različnih stresnih dejavnikov lahko pride do sprememb na vseh nivojih strukture proteina (5, 8). Pri fizikalni nestabilnosti se primarna struktura proteina ne spremeni, spremenijo pa se višji nivoji strukture (1). V ta namen uporabljamo kombinacije različnih ortogonalnih analiznih tehnik, ki se med seboj razlikujejo po količini pridobljenih informacij, ločljivosti, dostopnosti, enostav- nosti, zmogljivosti ter potrebi po specializirani in dragi opremi (8). Za proučevanje višjih nivojev strukture primarno upora- bljamo različne spektroskopske tehnike, ki jih v splošnem uvrščamo med tehnike z nizko ločljivostjo (8, 12, 19). To so cirkularni dikroizem (CD), infrardeča spektroskopija s Fourierjevo transformacijo (FTIR), ramanska, UV- in fluo- rescenčna spektroskopija, v nekaterih primerih tudi NMR (4, 8, 15, 20, 21). S temi tehnikami lahko za molekulo pro- teina pridobimo značilne spektroskopske prstne odtise in opazimo večje spremembe v sekundarni, terciarni ali kvar- tarni strukturi proteina, ki morajo biti prisotne pri relativno velikem deležu molekul v vzorcu (8, 9). Slabost teh tehnik pa je, da ne moremo zaznati majhnih razlik v konformaciji proteinov in pridobiti specifičnih informacij o lokaciji spre- memb in njihovi dinamiki, zato jih uporabljamo v t. i. pri- merjalnih študijah (comparability studies) (8, 15). Med niz- koločljivostne tehnike uvrščamo tudi metode termične analize, kot so diferenčna dinamična kalorimetrija (DSC), diferenčna dinamična fluorimetrija in izotermična kalorime- trija (4, 9, 19, 20, 22). Tudi s temi tehnikami lahko pridobimo le informacije, ki odsevajo globalne spremembe v strukturi proteinov (9). Z nekaterimi tehnikami pa lahko pridobimo specifične struk- turne in prostorske informacije za posamezne domene, funkcionalne skupine ali celo atome v molekuli proteina. Temeljna visokoločljivostna tehnika za določanje strukture proteinov je rentgenska praškovna difrakcija (XRPD). Krioe- lektronska mikroskopija nam omogoča opazovanje nativne strukture proteinov s skoraj atomsko ločljivostjo (8). NMR je uveljavljena tehnika za proučevanje strukturnih sprememb z visoko ločljivostjo, vendar je zaradi kompleksnosti, relativno slabe občutljivosti, omejene prisotnosti aktivnih jeder v naravi in omejitev pri velikosti proteinov (do 25 kDa) rutinsko ne uporabljamo za vrednotenje višjih nivojev strukture (9, 21). 256 A N A LI Z N E T E h N IK E Z A V R E D N O TE N JE (N E )S TA B IL N O S TI P R O TE IN O V farm vestn 2022; 73 Občutno izboljšanje omenjenih pomanjkljivosti je omogočil razvoj 2D NMR (2D 13C NMR in 2D 1h/15N NMR). S to teh- niko lahko pridobimo NMR prstne odtise proteinov z ločlji- vostjo na nivoju posameznih aminokislin, kar lahko nepo- sredno uporabimo v primerjalnih študijah (8, 21). Sodobnejša tehnika, s katero lahko pridobimo komplementarne infor- macije o višjih nivojih strukture, je MS (8, 16). Uporabljamo različne pristope MS, in sicer MS ionske mobilnosti, kemično premreženje v kombinaciji z MS-analizo ter izmenjavo vodika in devterija v kombinaciji z MS (hDX-MS) (16). Predvsem slednja postaja v zadnjih letih vedno bolj priljubljena, saj je občutljiva, neomejena z velikostjo proteina, potrebna je majhna količina vzorca, možna je tudi avtomatizacija (8, 9, 16). S hDX-MS lahko ovrednotimo konformacijske spre- membe, jih lokaliziramo in proučujemo dinamiko zvijanja proteina na nivoju 3–10 aminokislin velikih regij proteina (9, 16, 21). Pri tem moramo uporabiti vodne raztopine vzorcev in mehke metode ionizacije (npr. elektrorazprševalna ioniza- cija), da se nekovalentne interakcije ne porušijo (16). Alternativa uporabi tehnik z visoko ločljivostjo je izdelava empiričnih faznih diagramov. Pri tem z več različnimi niz- koločljivostnimi tehnikami izvedemo analize pri številnih po- gojih, da pridobimo veliko količino podatkov, v katerih z matematično analizo iščemo vzorce, ki kažejo na strukturne spremembe (21). Denaturacijo proteina lahko (kvantitativno) vrednotimo tudi z reverznofazno hPLC, saj se pri denaturaciji izpostavijo hidrofobne skupine iz notranjosti proteina, posledično pa se spremeni hidrofobnost proteina. Da je prišlo do razvitja proteinske strukture, lahko ugotavljamo tudi z imunoke- mijskimi metodami, kot je encimskoimunski test (ELISA). Za proučevanje kvinarne strukture, ki je značilna za neka- tera monoklonska protitelesa, pa lahko uporabimo izklju- čitveno kromatografijo (SEC) in 1h NMR spektroskopijo z multivariantno analizo (4). 2.2.2 Vrednotenje strukture v trdnem agregatnem stanju Eden od načinov stabilizacije proteinov je izbira trdnih far- macevtskih oblik, med katerimi so najpogostejši liofilizati (1, 23). Na ta način proteine stabiliziramo, upočasnimo nji- hovo razgradnjo, izboljšamo odpornost proteinov proti temperaturnim spremembam in mehanskemu stresu, po- daljšamo rok uporabnosti zdravila in se izognemo hladni verigi (1, 5). Po drugi strani pa so proteini med sušenjem izpostavljeni ostrim pogojem, kar je prav tako problemati- čno z vidika stabilnosti (5, 23). Čeprav je že skoraj polovica zdravil s proteini v trdnih obli- kah, je na voljo relativno malo analiznih tehnik za vredno- tenje proteinov v trdnem agregatnem stanju (23). Z izbra- nimi tehnikami lahko proučujemo lokalne in globalne spre- membe v strukturi proteinov (24). Za proučevanje sekun- darne in terciarne strukture proteinov najpogosteje uporabljamo spektroskopske metode, kot so FTIR, bližnja infrardeča in ramanska spektroskopija, CD ter fluorescen- čna in UV-VIS-spektroskopija v trdnem stanju. DSC upo- rabljamo za vrednotenje mobilnosti molekul, kinetike kri- stalizacije, stopnje kristalizacije in denaturacije ter za določanje temperature steklastega prehoda, ki jo rutinsko določamo pri razvoju trdnih formulacij. XRPD nam omo- goča ugotavljanje kristalnosti oziroma amorfnosti praška. S hDX-MS proučujemo strukturo proteinov v trdnem stanju z visoko ločljivostjo in tako odkrivamo spremembe v kon- formaciji proteinov, ki kažejo na fizikalno nestabilnost. S proteolizo devteriranih proteinov pa lahko te spremembe ovrednotimo tudi na lokalnem nivoju (23, 24). Za prouče- vanje interakcij med proteini in pomožnimi snovmi upora- bljamo fotolitsko označevanje v trdnem stanju in NMR v trdnem stanju (23). Slednjo poleg ozkokotnega nevtron- skega sipanja uporabljamo tudi za vrednotenje strukturnih in dinamičnih sprememb (24). 2.2.3 Vrednotenje agregacije Najpogostejša, najkompleksnejša in najbolj raznolika oblika fizikalne nestabilnosti proteinov je nastanek agregatov (4, 12). Agregati so skupki nativnih ali denaturiranih proteinskih molekul (monomerov), ki so med sabo povezane s kova- lentnimi ali šibkimi nespecifičnimi nekovalentnimi vezmi (4, 5). Pri tem nastanejo topni dimeri ali oligomeri ali pa večji skupki nevidnih ali celo vidnih delcev (21, 25). Agregati se razlikujejo po velikosti, morfologiji, proteinski strukturi, vrsti medmolekulskih vezi, topnosti, mehanizmu nastanka in re- verzibilnosti, nastanejo pa lahko tako v tekočih kot tudi trdnih formulacijah (4–6, 8, 25). Trenutno sprejeta meja za prisotnost topnih agregatov v proteinskih formulacijah je 5–10 % (5). Največji izziv pri analizi agregatov predstavlja neznana na- rava nastalih agregatov in ogromen razpon njihovih velikosti, ki sega od nekaj nm do nekaj mm (25, 26). Z nobeno teh- niko ne moremo določiti vseh želenih parametrov v celot- nem območju velikosti, zato moramo za celovito ovredno- tenje agregacije uporabiti kombinacijo komplementarnih in ortogonalnih tehnik (12, 25, 26). Na voljo je velik nabor analiznih tehnik, ki se razlikujejo po fizikalnem principu meritve, posledično pa nam omogočajo ovrednotenje različnih vidikov agregacije (preglednica I) (8, 25, 26). Nekatere tehnike so farmakopejske (npr. vizualni pregled), druge, predvsem robustne kvantitativne tehnike, so primerne za uporabo v kontroli kakovosti (npr. SEC), tretje so namenjene podpori pri razvoju izdelka ali pa potr- ditvi ustreznosti metod za kontrolo kakovosti (npr. dinami- čno sipanje svetlobe), nekatere tehnike, kot so samointe- rakcijska in navzkrižnointerakcijska kromatografija ter izotermična kalorimetrija, pa uporabljamo za napovedova- nje agregacije (4, 21, 25). Analizne tehnike za vrednotenje agregatov temeljijo na osnovi določanja velikosti, zato je večina primerna tudi za vrednotenje fragmentacije proteinov (8). 2.2.4 Vrednotenje adsorpcije proteinov Proteini so površinsko aktivne molekule, ki se zlahka ad- sorbirajo na hidrofobne površine in medfaze. Adsorpcija vodi v zmanjšanje koncentracije proteina, lahko pa vpliva tudi na stabilnost, povzroči strukturne spremembe ali izzove agregacijo proteina (4, 5, 28). Proučevanje adsorpcije pro- teinov je zahtevno zaradi povezanosti proteina s površino in majhne količine adsorbiranega proteina. Izbira analizne tehnike je odvisna od površine, količine adsorbiranega pro- teina, kompleksnosti vzorca in želenih informacij (kinetika adsorpcije, konformacija, orientacija in količina adsorbira- nega proteina). S posameznimi tehnikami ne moremo opisati celotnega procesa adsorpcije, zato tudi v tem primeru uporabljamo kombinacije najrazličnejših tehnik, kot so radiooznačevalne, imunokemijske (npr. ELISA), gravimetrične (npr. kvarčna mikrotehtnica z meritvami disipacije), optične (npr. povr- šinska plazmonska resonanca (SPR), elipsometrija), spek- troskopske (npr. FTIR, CD, ramanska in fluorescenčna spektroskopija) in mikroskopske (npr. mikroskopija na atomsko silo) tehnike ter MS in metoda izpraznitve (28– 30). 2.3 VREDNOTENJE BIOLOŠKE AKTIVNOSTI Vzporedno s fizikalno-kemijskim vrednotenjem je treba ovrednotiti tudi biološko aktivnost proteina (4, 9, 22). Bio- loške teste uporabljamo le kot komplementarne teste, saj ohranjena biološka aktivnost ne pomeni, da je struktura proteina nespremenjena in torej niso zadosten dokaz za stabilnost proteina (4). Uporabni pa so za oceno pomemb- nosti ugotovitev iz študij stabilnosti z vidika kliničnih učinkov (9). Biološke teste delimo na teste in vivo in teste in vitro. Pri testih in vivo učinkovino apliciramo živali in spremljamo njen odziv (31, 32). Pomanjkljivosti testov in vivo so visoki stroški, slabi specifičnost in občutljivost, visoka variabilnost rezultatov med živalmi, časovna potratnost ter etični vidiki, prednost pa boljša klinična relevantnost rezultatov, poleg tega pa lahko opazimo tudi morebitne neželene učinke (32). S testi in vitro spremljamo in merimo odziv specifičnega receptorja ali mikrobiološke ali tkivne celične linije po do- datku proteinske učinkovine (31). Prednosti testov in vitro pred testi in vivo so manjša variabilnost ter cenejša in hi- trejša izvedba. Po drugi strani pa so testi in vitro le nado- mestni kazalec biološke aktivnosti in ne odražajo dejanskih razmer v okolju in vivo, predvsem kadar pri njihovi izvedbi uporabimo spremenjene celice, poleg tega pa so lahko podvrženi številnim interferencam (32). Biološke teste in vitro delimo na celične teste in na teste vezave. Slednji temeljijo na ELISA ali SPR in jih pogosto uporabljamo pri razvoju bioloških zdravil (8). S številnimi in raznolikimi celičnimi testi spremljamo vpliv učinkovine na proliferacijo, diferenciacijo in adhezijo celic, citotoksičnost, izražanje genov, sintezo DNA, sproščanje citokinov, akti- vacijo kinaznih receptorjev, izražanje in sintezo različnih proteinov, ki jih sekundarno določamo z imunokemijskimi testi, ter vrednotimo genotoksične učinke učinkovine (8, 31, 32). Z uporabo pristopa reporterskih genov se je razvoj bioloških testov bistveno poenostavil (8). 3SKLEP Stabilnost proteina je temeljna lastnost, ki določa, pod ka- terimi pogoji je protein pravilno zvit in zato aktiven. Zaradi prepletanja različnih dejavnikov in velike raznolikosti možnih sprememb je opredelitev strategij za vrednotenje stabilnosti proteinov ključnega pomena za uspešen razvoj zdravila in predstavlja velik izziv za strokovnjake s področja analitike. Poleg tega moramo analizne pristope zaradi raznolikosti teh učinkovin individualno prilagoditi posameznim protei- nom. Izbiramo lahko med številnimi tehnikami, kot so se- paracijske, spektroskopske, imunokemijske in mikroskop- ske tehnike, biološki testi, metode termične analize in druge. Nepogrešljivo orodje za analitiko proteinov in vrednotenje njihove stabilnosti pa je v zadnjih desetletjih postala MS, saj zaradi različnih izvedb in načinov delovanja masnih spektrometrov ter možnosti sklopitve z drugimi tehnikami omogoča proučevanje najrazličnejših sprememb, ki so po- sledica tako kemijske kot tudi fizikalne nestabilnosti. Zaradi 257 farm vestn 2022; 73 P R E G LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I 258 A N A LI Z N E T E h N IK E Z A V R E D N O TE N JE (N E )S TA B IL N O S TI P R O TE IN O V farm vestn 2022; 73 Preglednica 1: Pregled analiznih tehnik za vrednotenje agregacije proteinov (4, 5, 8, 12, 25–27). Table 1: Overview of analytical techniques used for the evaluation of protein aggregation (4, 5, 8, 12, 25–27). * Novejša različica te tehnike je kvantitativna laserska difrakcija, s katero lahko ocenjujemo koncentracijsko porazdelitev proteinskih delcev s premerom med 0,2 in 10 μm (12). Tehnika Opazovana lastnost Velikostni razred Vizualni pregled ocenitev bistrosti, opalescence, motnosti > 50 μm – mm Optična mikroskopija velikost in morfologija delcev, štetje delcev > 1 μm – mm Metoda zatemnitve svetlobe (Light obscuration) koncentracija in velikost delcev 1–150 μm (4) 2–100 μm (25) Pretočna mikroskopija (MFI) koncentracija, velikost in morfologija delcev (oblika,transparentnost, kompaktnost) 1–100 μm (12) 1–400 μm (25) > 1 μm (4) Fluorescenčna mikroskopija velikost in oblika (delci, amiloidni proteini) > 1 μm–mm Coulterjev števec (EZS) koncentracija in velikost delcev 0,4–1200 μm Laserska difrakcija* koncentracija in velikost delcev 20 nm – 2 mm Dinamično sipanje svetlobe (DLS) hidrodinamska velikost, homogenost vzorca 0,3 nm – 10 μm (4) 1 nm – 5 μm (25) 10 nm – 5 μm (5) Metoda sledenja nanodelcem (NTA) hidrodinamska velikost, koncentracija delcev (semikvantitativno) 20 nm – 1 μm (25) 30 nm – 0,8 μm (8) 30 nm – 1 μm (4) 40 nm – 1 μm (12) Resonančno merjenje mase (RMM) koncentracija in velikost delcev, gostota delca 50 nm – 5 μm (4) 200 nm – 2 μm (8) 300 nm – 5 μm (12) Pretočna citometrija štetje delcev, relativna velikost, intenziteta fluorescence, notranjakompleksnost (struktura) delca 0,2–150 μm (8) > 500 nm (12) Večkotno sipanje laserske svetlobe (MALLS) molekulska masa, velikost (polmer vrtenja) kDa – MDa Nefelometrija, turbidimetrija optična gostota ali intenziteta sipanja svetlobe je odvisna odrazmerja med velikostjo delcev in koncentracijo Ni relevantno Izključitvena kromatografija (SEC) molekulska masa, oblika, hidrodinamska velikost 1–50 nm Nativna poliakrilamidna gelska elektroforeza elektroforetska mobilnost kDa – MDa Poliakrilamidna gelska elektroforeza v prisotnosti natrijevega lavrilsulfata (SDS-PAGE) navidezna molekulska masa, prisotnost disulfidnih vezi, čistost kDa – MDa Kapilarna SDS elektroforeza (CE-SDS) navidezna molekulska masa, prisotnost disulfidnih vezi, čistost kDa – MDa Pretočni sistem z asimetričnim prečnim pretokom (AF4) hidrodinamska velikost 1 nm – nekaj μm Elektronska mikroskopija (TEM, SEM, CryoEM) velikost in morfologija delcev (oblika, površinske lastnosti, sestava,atomska struktura) nm – mm Mikroskopija na atomsko silo (AFM) velikost in morfologija delcev nm območje Ozkokotno rentgensko / nevtronsko sipanje (SAXS / SANS) velikost in oblika molekul / agregatov v raztopini nm območje Nativna masna spektrometrija razmerje med maso in nabojem atomska ločljivostdo območja MDa Spektrometrija ionske mobilnosti (IMS-MS) masa, štetje delcev 3–65 nm Analitsko ultracentrifugiranje (AUC) molekulska masa, velikost, oblika 1–100 nm Taylorjeva disperzijska analiza (TDA) hidrodinamska velikost, ocenjevanje polidisperznosti vzorca 0,1 nm – nekaj 100 nm Vodna 1h jedrska magnetna resonanca (wNMR) kvantifikacija topnih in netopnih agregatov ter nevidnih delcev nekaj nm – nekaj μm 259 farm vestn 2022; 73 P R E G LE D N I Z N A N S TV E N I Č LA N K I nenehnega razvoja pričakujemo, da bo MS v prihodnosti še bolj uveljavila vlogo nenadomestljive tehnike za vredno- tenje stabilnosti proteinov. 4LITERATURA 1. Temova Rakuša Ž, Roškar R. Stabilnost terapevtskih proteinov. Farm Vestn. 2018;69:236–42. 2. Banga AK. Therapeutic Peptides and Proteins: Formulation, Processing, and Delivery Systems. 3rd ed. Taylor & Francis Group; 2015. 3. Manning MC, Chou DK, Murphy BM, Payne RW, Katayama DS. Stability of protein pharmaceuticals: An update. Pharm Res. 2010;27(4):544–75. 4. Le Basle Y, Chennell P, Tokhadze N, Astier A, Sautou V. Physicochemical Stability of Monoclonal Antibodies: A Review. J Pharm Sci. 2020;109(1):169–90. 5. Butreddy A, Janga KY, Ajjarapu S, Sarabu S, Dudhipala N. Instability of therapeutic proteins — An overview of stresses, stabilization mechanisms and analytical techniques involved in lyophilized proteins. Int J Biol Macromol [Internet]. 2021;167:309–25. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.11.188 6. Staub A, Guillarme D, Schappler J, Veuthey JL, Rudaz S. Intact protein analysis in the biopharmaceutical field. J Pharm Biomed Anal. 2011;55(4):810–22. 7. Bratkovič Tomaž. Imunogenost bioloških zdravil. Farm Vestn. 2017;68:345–54. 8. Crommelin DJA, Sindelar RD, Meibohm B. Pharmaceutical biotechnology. 5th editio. Springer Nature Switzerland AG; 2019. 9. Parr MK, Montacir O, Montacir H. Physicochemical characterization of biopharmaceuticals. J Pharm Biomed Anal [Internet]. 2016;130:366–89. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.jpba.2016.05.028 10. ICH. Q5C - Quality of biotechnological products: Stability testing of biotechnological / biological products [Internet]. [cited 2021 Feb 22]. Available from: https://www.ema.europa.eu/en/documents/scientific- guideline/ich-topic-q-5-c-quality-biotechnological-products-sta bility-testing-biotechnological/biological-products_en.pdf 11. ICH International Conference on Harmonization. Specifications: Test Procedures and Acceptance Criteria for Biotechnological/Biological Products Q6B [Internet]. 1999 [cited 2021 Oct 26]. Available from: https://www.ema.europa.eu/en/documents/scientific- guideline/ich-q-6-b-test-procedures-acceptance-criteria-biotec hnological/biological-products-step-5_en.pdf 12. Patke S. Current Status of Analytical Techniques for Characterization of Protein Stability [Internet]. 2018 [cited 2021 Sep 29]. p. 1–7. Available from: https://biopharma- asia.com/featured-article/current-status-of-analytical-technique s-for-characterization-of-protein-stability/ 13. Reubsaet JLE, Beijnen JH, Bult A, Van Maanen RJ, Marchal JAD, Underberg WJM. Analytical techniques used to study the degradation of proteins and peptides: Physical instability. J Pharm Biomed Anal. 1998;17(6–7):979–84. 14. Fekete S, Guillarme D, Sandra P, Sandra K. Chromatographic, Electrophoretic, and Mass Spectrometric Methods for the Analytical Characterization of Protein Biopharmaceuticals. Anal Chem. 2016;88(1):480–507. 15. Graf T, Heinrich K, Grunert I, Wegele H, Haberger M, Bulau P, et al. Recent advances in LC–MS based characterization of protein-based bio-therapeutics – mastering analytical challenges posed by the increasing format complexity. J Pharm Biomed Anal [Internet]. 2020;186:113251. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jpba.2020.113251 16. Rathore D, Faustino A, Schiel J, Pang E, Boyne M, Rogstad S. The role of mass spectrometry in the characterization of biologic protein products. Expert Rev Proteomics [Internet]. 2018;15(5):431–49. Available from: https://doi.org/10.1080/14789450.2018.1469982 17. Hsiao K, Alves J, Patel R, Adams M, Nashine V, Goueli S. A High-Throughput Bioluminescent Assay to Monitor the Deamidation of Asparagine and Isomerization of Aspartate Residues in Therapeutic Proteins and Antibodies. J Pharm Sci [Internet]. 2017;106(6):1528–37. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.xphs.2017.02.022 18. Osel N, Parfant TP, Kristl A, Roškar R. Stability-indicating analytical approach for stability evaluation of lactoferrin. Pharmaceutics. 2021;13(7). 19. Hamborg L, Horsted EW, Johansson KE, Willemoës M, Lindorff-Larsen K, Teilum K. Global analysis of protein stability by temperature and chemical denaturation. Anal Biochem. 2020;605(July). 20. Jeong SH. Analytical methods and formulation factors to enhance protein stability in solution. Arch Pharm Res. 2012;35(11):1871–86. 21. Federici M, Lubiniecki A, Manikwar P, Volkin DB. Analytical lessons learned from selected therapeutic protein drug comparability studies. Biologicals. 2013;41(3):131–47. 22. Ma H, Ó’Fágáin C, O’Kennedy R. Antibody stability: A key to performance - Analysis, influences and improvement. Biochimie. 2020;177:213–25. 23. Chen Y, Mutukuri TT, Wilson NE, Zhou Q (Tony). Pharmaceutical protein solids: Drying technology, solid-state characterization and stability. Adv Drug Deliv Rev [Internet]. 2021;172:211–33. Available from: https://doi.org/10.1016/j.addr.2021.02.016 24. Bolje A, Gobec S. Analytical techniques for structural characterization of proteins in solid pharmaceutical forms: An overview. Pharmaceutics. 2021;13(4). 25. Den Engelsman J, Garidel P, Smulders R, Koll H, Smith B, Bassarab S, et al. Strategies for the assessment of protein aggregates in pharmaceutical biotech product development. Pharm Res. 2011;28(4):920–33. 26. Khodabandehloo A, Chen DDY. Particle sizing methods for the detection of protein aggregates in biopharmaceuticals. Bioanalysis. 2017;9(3):313–26. 27. Taraban MB, Depaz RA, Lobo B, Yu YB. Use of Water Proton NMR to Characterize Protein Aggregates: Gauging the Response and Sensitivity. 2019; 28. Martins MCL, Sousa SR, Antunes JC, Barbosa MA. Protein Adsorption Characterization. In: Navarro M, Planell JA, editors. Nanotechnology in Regenerative Medicine Methods in Molecular Biology (Methods and Protocols). Humana Press; 2012. p. 141–61. 29. Nakanishi K, Sakiyama T, Imamura K. On the adsorption of proteins on solid surfaces, a common but very complicated phenomenon. J Biosci Bioeng. 2001;91(3):233–44. 260 A N A LI Z N E T E h N IK E Z A V R E D N O TE N JE (N E )S TA B IL N O S TI P R O TE IN O V farm vestn 2022; 73 30. Hlady V, Buijs J, Jennissen HP. Methods for studying protein adsorption. Methods Enzymol. 1999;309:402–29. 31. Crommelin DJA, Sindelar RD, Meibohm B. Pharmaceutical biotechnology. 3rd editio. Current Opinion in Biotechnology. 2008. 32. Tang L, Persky AM, Hochhaus G, Meibohm B. Pharmacokinetic aspects of biotechnology products. J Pharm Sci. 2004;93(9):2184–204.