Stran 94. Kmetijske raznoterosti. — Naprava ledenice na jako ceni način. Sedaj v zimskem času je dovolj ledu skoro povsodi in marsikateri praktični gospodar, ki ga rabi poleti in ga mora kupovati, misli si: Ko bi ga pač mogel ohraniti. To pa ni ravno tako težko, ako se hoče ravnati po sledečem načinu: v kakem kotu dvorišča, ki mora biti zavarovan proti jugu in jugozahodu in obsenčen od drevja ali kar je še bolje, ako je prostor ob kakem zidu, ki varuje oi poletne vročine, odloči se prostor v okrožju kakih 4 — 5 metrov. Na ta prostor se dene prvo tenka lega slame in nanj se nadeva čistega, lepega ledu, ki pa mora biti vsaj kakih 8 centimetrov debel. Tako se položi dve vrsti, s tem se naredi podloga. Potem morata dva de- lavca s sekirami razbijati sproti ves led, ki ga drugi mečejo na kup. Kosovi ne smejo biti večji od pesti ter vse dobro zabito in stolčeno skupaj. Tako se nadaljuje z delom na kupu, ki pa se mora vedno nekoliko ožji delati, da ima podobo zaokroženega grička, ker, ako se dela skozi enako, bila bi nevarnost, da se v poletji razsuje. Vendar je potrebno, da se delo vrši v presledkih nekaterih mrzlih dni radi tega, da imajo posamezne lege časa, da zmrznejo, kar pa se zgodi, ako se v mrzlih jutranjih ali večernih urah poliva kup pridno z vodo, ki zalije vse razpoke in združi ves led v en sam velik kos. Pri napravi te ledene zaloge je seveda gledati, da je Sista voda za polivanje v bližini, ker od daleč nositi jo podraži več ali manj napravo. TolikSna zaloga ledu zadostuje navadno za celo poletje, seveda se naredi lahko večji, odločno pa je odsvetovati manjše kupe, kajti kolikor manjši je obseg kupa, tem več upliva ima solnce do njega ter se torej polagoma topi brez potrebe, na priprosti način se torej napravi lepo zalogo ledu, ki ne le samo gostilničarju in mesarju na kmetih služi dobro, temuč tudi kmetu, ki s pomočjo ledu ohrani lahko sveže mleko in zelenjavo, ki oboje prideluje za prodajo. In pa več ali manj ni morda celo za led lahko prejel kako kronico, vsaj to delo ne zahteva stroSkov, pač pa nekaj dobre volje in delavnih rok. Tako završeni kup ledu pokrije se s suhim listjem ali šoto, ter se vse potepta in vravna tako, da meri približno zgoraj kup jeden meter ali tudi nekaj manj. Tako je za zimo delo končano in zaloga ledu gotova. V poletju o hudi vročini, ko pride potreba po svežem ledu, pa je najprikladnejši zgodnji jutranji čas preskrbeti si ledu, ker dnevna vročina bi mu gotovo ne koristila. Najbolje je, da se odgrne kup na najbolj senčnej strani pri tleh in to samo toliko, kolikor se potrebuje prostora, da se s sekiro odseka nekaj kosov ledu za porabo, potem pa se zagrne takoj nazaj. Zmrznjeno sadje. Sadje, ki je vsled mraza zmrznilo, ni v vsakem slučaju zgubljeno, temuč, ako mraz ni bil prav prehud, more se otajati in postati zopet užitno. Pred vsem priporoča se v slučaju, da se ne more soba, v katerej se hrani zmrzlo sadje, prav polagoma ogreti, da se prenese zaboj ali posoda s sadjem v prav malo zakurjen prostor brez da bi se prekladalo zmrzlo sadje, kateremu ničesar bolj ne škoduje, kakor dotikanje z roko. Pusti naj se ondi dokler se v nekaterih dneh otaja samo. Nekateri priporočajo tudi dejati zmrzlo sadje v mrzlo vodo, da izvleče zmrzlino, toda to je prvič le za malo množino sadja mogoče in drugič pa se otaja prenaglo ter vsled tega hitro gnije. Stran 95.