Kdo dela draginjo? Ce pogledaS v soboto na mariborski trg, imaš priliko, da slišiš zabavljice zoper kmete. češ: Kmet je kriv draginje, kmet je oderuh itd. Mnogo 3& v mestu ljudi, ki pravijo: Kmetu vse samo zraste, ima živine, mleka, moke in vsega drugega dovolj, zakaj neki to vse tako drago prodaja. Take in enake ter Se mnogo hujše zabavljice slišiš na trgu. Ali pa so se kmetski pridelki v primeri z industrijskimi izdelki v resnici neprimerno podražili? Ne in nikdar ne! Naslednje številke naj nam pokažejo razliko med podraženjem kmetijskih in industriiskih pridelkov: A. Kmetijskipridelki: Pšenica (q = 100 kg) pred vojno 21 K, sedaj 36 K, podraženje za 61 %; rž q pred vojno 18 K, sedaj 30 K, podraženje za 60%; ječmen q pred vojno 20 K, sedaj 29 K, podraženje za 50%; leča q pred vojno 50 K, sedaj 64 K, podraženje za 20%; belo vino bl pred vojno 52 K, sedaj 180 K, podraženje za 190%; mleko 1 liter pred vojno 28 vin., sedaj 40 vin., podraženje za 42%; smetana pred vojno 1.20 K, seclaj 1.90 K, podraženje za 58%; sir 1 kg pred vojno 70 vin., sedaj 1,20 K, podraženje za 71 %; ementalski sir q pred vojno 320 -360 K, sedaj 400-500 K, podraženje za 190%; jajc za 2 K pred vojno 25 kosov, sedaj 10 kosov, podraženje za 145%; koleraba kg pred vojno 2—6 v, sedaj 8—10 v, podraženje za 125%; krompir q pred vomo 10—16 K, sedaj 20 K, podraženje za 81%; zelena špinača 1 kg pred vojno 35—46 v, sedaj 100 do 140 vin., podraženje za 196%; goveclina q pred vojno 160—180 K, seSaj 540—560 K, podraženje za 221 odsf.; teletina 1 kg pred vojno 2.80—3.40 K, sedaj 6.00—7.60 K, podraženje za 119%; svinjina kg pred vojno 1.92—2.20 K, sedaj 4.80—5.00 K, podraženje za 137%; sviiijska mast kg pTed vojno 1.52—168 K, sedaj 9.00 K, podraženje za 500%; goske 1 par pred vojno 16 K, seidaj 38-90 K, podraženje za 137 do 402 odstotkov. B. Industrijski izdelki: Olje (j pred vojno 32—35 K, sedaj 155—185 K, podraženje za 471 odst.; kolomaz q pred vojno 17 K, sedaj 80 K, podraženje za 370%; kmečki voz pred vojno 150 K, sedaj 500 K, podraženje za 526%; superfosiat kg pied vojno 48—52 v, sedaj 1.15 K, podraženje za 130 %: Tomasova žlindra kg pred vojno 38—43 v, sedaj 94 —100 v, podraženje za 136%; premog q pred vojno 2 K, sedaj 3.50 K, podraženje 70%; jutarvreče pred vojno 1.40 K, sedaj 3.50 K, podraženje za 150%; surovo olje za motorje q pred vojno 11.50 K, sedai 36 K, podraženje za 217%; vazelin za kožo q pred vojno 64 K, sedaj 185 K, podraženje za 289%; modra galica q pred vojno 62 K, sedaj 350—900 K, podraženje za 1311%; žvepleni prajh