DEJAVNIKI TVEGANJA IN PREPREČEVANJE RAKA Maja Primic Žakelj UVOD Rak je skupno ime za nekaj sto malignih bolezni, ki so po svetu, pa tudi v Sloveniji, različno pogoste. Na to, kdo bo zbolel za katero od različnih vrst raka, vplivajo z medsebojnimi učinki dejavniki iz okolja, način življenja, dedna nagnjenost in naključje. Karcinogeneza, proces nastajanja rakave bolezni, je zapleteno dogajanje, za katero je značilna nepopravljiva spre­ memba celice, ki ji sledi nenadzorovano razmnoževanje, to je rast tumorja; če bolezni ne zdravimo, se konča s smrtjo. Naravni potek bolezni je dolg, čas od začetne spremembe celice do kliničnega pojava bolezni, tj. latenčna doba, je za večino vrst raka 10 do 15 let, lahko tudi več. V številnih epidemioloških raziskavah se je izkazalo, da večina dejavnikov (70-90 %), ki jih povezujemo z nastankom raka, izhaja iz življenjskega in delovnega okolja. Gre za številne kemikalije in skupine kemikalij, ki smo jim izpostavljeni zaradi naših navad in razvad (kajenje, nepravilna prehrana, preveč alkohola) ali onesnaženosti delovnega ali bivalnega okolja, za repro­ duktivne dejavnike in način spolnega življenja, pa tudi za fizikalne (razne vrste sevanj) in nekatere biološke dejavike (virusi in paraziti). Dedna nagnjenost se kaže na različne načine. Lahko gre za mutacije posamez­ nih genov pri redkih dednih boleznih (npr. xeroderma pigmentosum, dru­ žinska polipoza črevesja, družinski rak dojk). Dednost lahko vpliva tudi na manjšo sposobnost popravljanja okvarjene deoksiribonukleinske kisline in s tem večjo nagnjenost k somatskim mutacijam, variabilnost v presnovi kemič­ nih karcinogenov, dedne pa so lahko tudi okvare pri imunskem nadzoru. Zbolevnost in umrljivost za rakom je mogoče zmanjšati z ukrepanjem na treh področjih, s primarno, sekundarno in terciarno preventivo. Primarna preventiva, to je preprečevanje zbolevanja za rakom, obsega odkrivanje nevarnostnih dejavnikov bolezni in zmanjševanje izpostavljeno­ sti tem dejavnikom na najmanjšo možno mero. Za to si prizadeva po eni Doc. dr. Maja Primic Žakelj, dr. med., Onkološki inštitut Ljubljana 29 strani z vzgojo in izobraževanjem, kako naj ljudje ravnajo, da bodo zmanj­ šali ogoženost z rakom, po drugi strani pa z zakonodajo. Uspešnost na tem področju n1erimo z zmanjšanjem incidence raka. Sekundarna preventiva pomeni čini prejšnje odkrivanje raka. Temelji na spoznanju, da je zdravljenje večine vrst raka uspešnejše, če jih odkrijemo na začetni stopnji. Zato je pomembno, da ljudje poznajo možne začetne znake raznih vrst raka in da gredo, če jih opazijo, čim prej na zdravniški pregled. Za odkrivanje nekaterih vrst raka pa so že na voljo bolj ali manj preproste preiskave, testi, s katerimi se da pri ljudeh, ki še nimajo nobenih težav, ugo­ toviti, ali je mogoče, da že imajo raka oziroma njegove predstopnje. Uporabo takih testov imenujemo presejanje (screening). Najbolj uveljav­ ljene so presejalne preiskave prav pri ženskah, in sicer pregled celic v brisu materničnega vratu in rentgensko slikanje dojk, mamograftja. Uspešnost sekundarne preventive se kaže v zmanjšanju umrljivosti za rakorn, kjer pa iščemo in zdravimo prekanceroze, tudi z zmanjšanjem incidence (npr. pri raku materničnega vratu). Terciarna preventiva, kakovostno specifično in paliativno zdravljenje, tudi prispeva k zmanjšanju umrljivosti za rakom oz. k bolj kakovostnemu življenju bolnikov z rakom. Nove metode zdravljenja so pomembno izbolj­ šale uspešnost zdravljenja nekaterih vrst raka, pomembno pa je tudi izbolj­ šanje sredstev za zmanjševanje stranskih vplivov zdravljenja s citostatiki in za lajšanje bolečin. POMEMBNEJŠI DEJAVNIKI TVEGANJA RAKA Kajenje: Rezultati raziskav v Evropi, na Japonskem in v severni Ameriki kaže­ jo, da gre 83-92 % pljučnih rakov pri moških in 57-80 % pri ženskah pripisati kajenju cigaret. Od 80 do 90 % rakov v požiralniku, grlu in v ustni votlini je vzročno povezano z učinki tobaka, bodisi samega ali skupaj z alkoholom. Raki sečnega mehurja, ledvic in trebušne slinavke so tudi povezani s kajenjem, domnevajo pa, da kajenje prispeva k nastanku želodčnega raka, levkemij, raka na materničnem vratu in na debelem črevesu in danki. Skodljiv je tudi tobač­ ni dim v okolju, torej pasivno kajenje. Agencija za varovanje okolja v Združenih državah Amerike je l. 1992 razglasila, da je tobačni dim v okolju dokazano karcinogen za človeška pljuča. Verjetno ni treba ponavljati, da so aktivno kajenje že l. 1964 razglasili za dokazani pljučni karcinogen. 30 Pri primarni preventivi rakov, povezanih s kajenjem,je najporncmbnejše, da ljudje sploh ne začnejo kaditi. Seveda je pomembno tudi opuščanje kajenja, in za to ni nikoli prepozno. Celo tistim, ki nehajo kaditi v srednjih letih, preden zbolijo za resnimi posledicami, se pričakovano trajanje življenja spet približa takemu kot pri nekadilcih. Čezmerno pitje alkoholnih pijač: čezmerno pitje alkoholnih ac pove­ čuje nevarnost raka v zgornjih dihalih in prebavilih, in to samo po sebi ali skupaj s kajenjem. Relativno tveganje teh vrst raka · pri hudih kadilcih m pivcih alkohola od deset do stokrat večje v primerjavi z nekadilci in nepiv­ ci alkoholnih pijač. Čezmerno pitje alkohola je povezano tudi s primarnim jetrnim rakom, kot kažejo novejše raziskave, pa tudi z rakom dojk. med alkoholom in rakom dojk je resda šibka, ker pa gre za vrsto raka, v razvitem svetu med najpogostejšimi, lahko že malo povečano tveganje pomeni veliko število novih primerov raka. Alkoholne pijače sicer niso prepovedane, vendar zaenkrat še ni znano, kolikšna je tista količina, ki ni nevarna za raka. Nekateri ocenjujejo, da je primerno popiti največ 2-3 enote alkoholnih pijač na dan za moške, za žen­ ske pa nekoliko manj (1 enoto ali 2). Enota pomeni 8-10 g etanola oz. koza­ rec vina, piva ali žganih pijač. Za ženske je priporočena količina manjša kot za moške zato, ker je pri ženskah nevarnost raka dojk po nekaterih raziska­ vah povečana že pri zelo zmernem pitju. Prehrana: Sadje in zelenjava varujeta pred rakom na prebavilih in dihalih, le zelenjava pa morda tudi pred tistimi vrstami raka, ki so povezane s hormoni (na dojki, maternici in prostati). Pred različnimi vrstami raka varujeta pred­ vsem surova, sveža rumena in zelena zelenjava in sadje: korenje, brokoli, cve­ tača, zelje, listnata solata, česen, čebula, paradižnik in druga zelenjava ter sadje iz skupine agrumov. Na osnovi raziskav domnevamo, da za zaščito ni pomemben le eden od vitaminov ali mineralov, temveč več. Zaužiti jih mora­ mo v naravnem razmerju, kot so v osnovnih živilih, torej v sadju in zelenja­ vi, zato teh živil ni mogoče zamenjati z vitaminskimi tabletami. Vlaknine iz sadja, zelenjave in neoluščenih žit, predvsem pšeničnih otrobov so lahko zaščitne same po sebi ali zaradi drugih sestavin teh živil. Nevarnost raka na debelem črevesu zmanjšujejo po eni strani zato, ker vežejo veliko vode, zato nabreknejo in tako mehanično pospešijo praznjenje črevesa, po drugi strani pa vežejo nase tudi strupene in karcinogene snovi. 31 Hrana, v kateri je preveč rnaščob, lahko povzroči raka na debelem črevesu, prostati, morda tudi trebušni slinavki, dojki, jajčnikih in materničnem telesu. Skodljive so predvsen1 nasičene maščobne kisline in holesterol, ki so v hrani živalskega izvora. Poleg premastne hrane pri nastanku raka sodelujeta tudi telesna teža in telesna dejavnost. Ker so ti dejavniki povezani na poseben bio­ loški način, je njihovo neodvisno vlogo pri nastanku raka težko ugotoviti. Telesna dejavnost pomaga vzdrževati energetsko ravnovesje, poveča črevesno gibljivost in s tem prehodni čas črevesne vsebine, spreminja raven prostaglan­ dinov in presnovo žolčnih kislin, vpliva na imunski sistem in na raven inzuli­ na, z vsem tem pa zmanjšuje nevarnost nekaterih vrst raka. Pri nastanku raka debelega črevesa preučujejo tudi vlogo rdečega mesa (mesa klavnih živali). Ve1jetno so za ogroženost odgovorne snovi, ki nasta­ jajo pri pečenju mesa, zato cvrenje in pečenje na žaru nista priporočljiva. Za preventivo je pomembno pojesti najmanj 400 g sadja in zelenjave vsak dan. Namesto belega kruha je pametno jesti črnega ali kruh drugih vrst, narejen iz polnovredne rnoke. Pomembno je tudi vzdrževanje priporočene, idealne telesne teže. Od maščob je koristno uporabljati rastlinska olja, pred­ vsem olivno, največ 25 g na dan, mlečni izdelki naj bodo iz posnetega rnleka. Mesa naj bo največ 80 g na dan, predvsem perutnine, kuncev in rib, manj rdečega mesa. Redna telesna dejavnost je osnovna sestavina zdravega načina življenja. Priporočljivo je udejstvovanje v raznih dejavnostih (hitra hoja, tek, kolesarjenje, plavanje, tek na smučeh) najmanj tri- do štirikrat na teden po pol ure. Reproduktivni dejavniki in način spolnega življenja: Povezujejo jih z rakom na spolnih organih. Za rakom dojk več zbolevajo ženske, ki so imele mlade menarho, menopavzo pa starejše od 50 let, in tiste, ki niso nikoli rodile ali so prvič rodile po 30. letu. Vsekakor to kaže na vpliv spolnih hor­ monov, natančen način pa še ni znan. Prvi porod v poznejših letih zvečuje tudi nevarnost raka na materničnem telesu in jajčnikih. Pri nastanku raka na materničnem vratu ima pomembno vlogo okužba z neka­ terimi vrstami virusa papilarna, ki se prenašajo s spolnimi odnosi. Pogosteje zbolevajo ženske, ki prično spolno življenje mlade in pogosto menjavajo spo­ lne partne1je, saj to veča možnost okužbe. Čeprav je s temi virusi okuženih veliko žensk, vse ne zbolijo za rakom. Zaenkrat še ne poznamo dejavnikov, ki so odgovorni, da se pri nekaterih razvije bolezen, pri drugih pa ne. 32 Poklicni raki: Poklici raki nastanejo zaradi izpostavljenosti karcinogenom na delovnih mestih. Delež tistih vrst raka, ki jih lahko pripišemop delovnim razmeram, je bistveno manjši od tistega, ki je posledica nezdravih življenj­ skih navad. Ocenjujejo, da je približno 4 % vseh rakov posledica karcinoge­ nov na delovnem mestu. Po tem, koliko je znanega o morebitni povezanosti z rakom, strokovnpki Mednarodne agencije za raziskovanje raka iz Lyona razvrščajo kemikalije, njihove zmesi in proizvodne postopke, ter viruse in fizikalne dejavnike v štiri skupine. V prvi skupini so tisti, za katere je dovolj dokazov, da so rakot­ vorni, npr. azbest, nekateri aromatski amini, benzen, berilij, kromove in niklove spojine, in tudi ionizirajoče in ultravijolično sevanje. Seznam najdete na spletni strani http://www.iarc.fr. Za preprečevanje tistih vrst raka, ki so povezani s poklicem, morajo zako­ nodajalci predpisati ukrepe, s katerimi naj bi preprečili ali kar se da zmanj­ šali izpostavljenost delavcev. V Sloveniji ureja to področje Pravilnik o varo­ vanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti rakotvornim snovem (Uradni list RS, št.38/2000). Delavci pa morajo vedeti, s kakšnimi snovmi imajo morda opraviti na delovnem mestu, in natančno upoštevati navodila o varnosti pri delu. Onesnaženost okolja: Ta dejavnik le malo prispeva k skupnemu breme­ nu raka. Preučujejo povezanost onesnaženosti zraka s pljučnim rakon1, raziskav o morebitnih zvezah z drugimi vrstami raka pa ni. V onesnaženem zraku so številne organske in anorganske snovi, ki so se izkazale za karcino­ gene pri nekaterih živalskih vrstah: od anorganskih snovi npr. azbest, od organskih razni policiklični ogljikovodiki, saje itn. Ker so za nastanek pljuč­ nega raka pomembni drugi karcinogeni - aktivno in pasivno kajenje, poklic­ ni karcinogeni, radon -je zelo težko količinsko oceniti, koliko prispeva one­ snaženost zraka k tveganju zbolevanja za pljučnim rakom. Ocenjujejo, da gre onesnaženemu zraku gostejših mestnih naselij v ZDA pripisati 1 °/ci vseh pljučnih rakov.Tudi v pitni vodi so našli množico znanih in domnevnih karcinogenov, v glavnem kovine, halogenirane organske spojine in azbest. Ni še znano, koliko ta onesnaženost prispeva k nastanku raka. V primarni preventivi si je treba prizadevati za čim manjše onesnaževanje zraka in pitne vode in nadzirati njuno kakovost ob upoštevanju priporoče­ nih standardov. 33 J Zdravila: Tudi nekatera zdravila, predvsem citostatike (npr. ciklofosfa­ rnid), povezujejo z nastankom raka. Zaradi pomena, ki jih imajo - vsaj neka­ teri - pri zdravljenju raka, se jim ni mogoče izogniti, iščejo pa kombinacije učinkovitih, a manj nevarnih zdravil. Z rakom na materničnem telesu povezujejo nadomestno zdravljenje meno­ pavznih težav z estrogeni, za oralne hormonske kontraceptive pa velja, da neznatno ogrožajo z rakom na dojki, a le takrat, ko jih ženske jemljejo, po prenehanju jemanja pa se ogroženost zmanjša na raven nejemalk. Oralni hormonski kontraceptivi pa po drugi strani zmanjšujejo nevarnost zboleva­ nja za rakom na jajčnikih in endometriju. Ionizirajoče sevanje: Posledice srednjih odmerkov sevanja so preučevali na ljudeh, ki so preživeli atomska napada na Japonskem, pri bolnikih, ki so jih obsevali zaradi različnih boleznih, in ljudeh, ki so bili sevanju izpostav­ ljeni na delovnih mestih. To sevanje lahko povzroča vse vrste raka, razen kronične limfatične levkemije in verjetno Hodgkinove bolezni. Vpliv ioni­ zirajočega sevanja je odvisen od vrste sevanja (žarki X ali gama, elektroni, delci alfa in nevtroni), občutljivosti posameznih organov za sevanje, od sta­ rosti ob izpostavljenosti in od spola. Tudi latenčna doba je pri različnih organih različna. Manj znane so posledice nizkih doz sevanja, ki jim je pre­ bivalstvo izpostavljeno v vsakdanjem življenju. Kratkoživi potomci radona v bivalnih prostorih lahko vplivajo na zboleva­ nje za pljučnim rakom. Radon v okolju izvira iz zemeljske površine, zemlje in kamnin, ki vsebujejo veliko radija. V zunanjem okolju redko prihaja do visokih koncentracij radona, ker se zrak, bogat z radonom, meša z zrakom iz višjih plasti, ob premajhnem prezračevanju pa so koncentracije v nekaterih hišah lahko višje. Najpomembnejši vir radona v hišah je prodiranje skozi talne površine in je odvisno od geološke sestave tal. Za ZDA so ocenili, da je radon skupaj s kajenjem odgovoren za 10% vseh pljučnih rakov, v Angliji pa za 6%. Kajenje namreč povečuje nevarnost radona. Previsokim koncentraci­ jam radona v bivalnih prostorih se je mogoče izogniti z upoštevanjem vseh predpisov za gradnjo hiš in z rednim prezračevanjem. Ne gre zanemariti tudi prepogoste, zlasti pa nepotrebne rentgenske dia­ gnostike. Ob tem pa poudarjajo, da je pri sodobnih mamografijah pri žen­ skah po 50. letu starosti nevarnost zaradi nizke doze sevanja manjša od kori­ sti, saj je tako mogoče odkriti raka na dojki dovolj zgodaj. 34 Ultravijolično sevanje: vpliva na nastanek kožnega raka in raka na ustni­ ci. Čezmerno sončenje povezujejo tudi s pogostejšim zbolevanjem za malignim melanomom. V preventivne namene se je treba izogibati sončenju med enajsto uro dopoldne in tretjo uro popoldne in se zaščititi s kakovostnimi kremami za sončenje. Pri delu na prostem se je treba zaščititi z obleko in s pokrivalom. Tudi pretirano sončenje v solarijih ni koristno, saj so fizikalne značilnosti žarkov podobne sončnim, s tem pa tudi njihov učinek. Elektromagnetna polja nizkih frekvenc: V zvezi z rakom preučujejo tudi delovanje elektromagnetnih polj nizkih frekvenc, ki nastajajo v okolici tokovodnikov, transformat01jev in električnih naprav. Zaenkrat glede tega še ni dovolj podatkov o večji ogroženosti z rakom. Za vse oblike sevanja pri primarni preventivi velja, da se jim je treba izogni­ ti v čim večji možni meri. Biološki dejavniki: Od bioloških dejavnikov povezujejo virus hepatitisa B z jetrnim rakom, nekatere tipe virusov papiloma z rakom na materničnem vratu, virus Epstein-Barr z Burkittovim limfomom, Hodgkinovo bolezni­ jo, B-limfomi in nazofaringealnim karcinomom. Humani T-limfotropni virus - T1, ki naj bi povzročal nekatere oblike levkemije (predvsem na Japonskem in v Afriki). Bolniki z AIDS-om zbolevajo za Kaposijevim sar­ komom in ne-Hodgkinovimi limfomi, v večji meri pa so pri teh bolnikih opazili tudi nekatere druge vrste raka, npr. Hodgkinovo bolezen, raka v ustni votlini, na debelem črevesu, modih in trebušni slinavki. Izmed parazitov vpliva na nastanek raka sečnega mehmja shistosomiaza, jetrna metljavost pa na raka žolčevodov. V celoti pa so ti etiološki dejavniki vsaj v Evropi manj pomembni. Za preventivo pri jetrnem raku v zvezi s hepatitisom priporočajo cepljenje. 35 POVZETEK Na osnovi dognanj o dejavnikih tveganja raka in možnostih čim zgodnejše­ ga odkrivanja bolezni so strokovnjaki programa "Evropa proti raku" obliko­ vali Evropski kodeks proti raku, deset nasvetov, ki vsebujejo nasvete za primarno in sekundarno preventivo raka. Če bi jih upoštevali, bi se zmanj­ šali zbolevnost in umrljivost za rakom. Priporočila so seveda taka, da ne varujejo le pred rakom, temveč tudi pred drugimi kroničnimi boleznimi, predvsen1 boleznimi srca in ožilja, ki so tudi sicer najusodnejše. Zato bi upoštevanje priporočil Evropskega kodeksa moralo izboljšati zdravstveno stanje nasploh. Prvih šest nasvetov je namenjenih preprečevanju zbolevanja za rakom in so združeni pod geslom: nekaterim rakom se lahko izognete in izboljša­ te svoje zdravstveno stanje, če začnete živeti bolj zdravo. Zadnji štir­ je nasveti spodbujajo čim zgodnejše odkritje raka in so združeni pod geslom čim prejšnje odkritje rakov poveča uspešnost zdravljenja: 1. Ne kadite. Kadilci, čim prej prenehajte kaditi in ne kadite v navzočno­ sti drugih. Tisti, ki ne kadite, ne poskušajte tobaka. 2. Omejite pitje alkoholnih pijač - vina, piva in žganih pijač. 3. Upoštevajte načela zdrave prehrane, zato povečajte vsakodnevno pora­ bo zelenjave in svežega sadja. Pogosto jejte žita, ki imajo veliko vlaknin. 4. Poveč:ctjte telesno dejavnost, pazite na svojo telesno težo in jejte čim manj mastnih živil. 5. Izogibajte se čezmernemu sončenju in pazite, da vas in otrok sonce ne opeče. 6. Natančno spoštujte predpise, ki so namenjeni preprečevanju izpostav­ ljenosti znanim karcinogenom. Upoštevajte vsa zdravstvena in varnost­ na navodila pri snoveh, ki bi lahko povzročale raka. 7. Obiščite zdravnika, če opazite bulo ali ranico, ki se ne zaceli (tudi v ustih), materino znamenje, ki je spremenilo obliko, velikost ali barvo, ali če opazite neobičajno krvavitev. 8. Obiščite zdravnika, če vas nadlegujejo dolgotrajne težave, npr. trdovra­ ten kašelj, hripavost, spremembe pri mali ali veliki potrebi ali nepojas­ njeno hujšanje. 36 9. Ženske, redno hodite na odvzem brisa materničnega vratu. Udeležujte se organiziranih presejalnih programov za raka materničnega vratu. 10. Ženske, redno si pregledujte dojki. Če ste starejše od 50 let, pojdite vsaki dve leti na pregled in rentgensko slikanje dojk (mamografijo), če ste mlajše, se o tem pregledu posvetujte s svojim zdravnikom. Priporočena literatura: 1. Primic Žakelj' M. Primarna preventiva raka. In: F r as AP, ed. Onkologija. Ljubljana: Katedra za onkologijo in radioterapijo, Onkološki inštitut, 1994: 41-7. 2. Pompe Kirn v;' Primic Žakelj M. Kemikalije v okolj'u in zbolevanje za rakom. In: Lah A, ed. Kemizacija okolja in življenja - do katere meje? Projekt Evropskega leta varstva narave 1995. Ljubljana: Slovensko ekološko ,i.;ibanje, 1997: 97-105. 3. Primic Žakelj M, Pompe Kirn V Epidemiologija raka dojk in presejanje. In: Rener M, Vcu;gazon T, Kadivec M, eds. ,�ola ma,nografske diagnostike. Radio[ Oncol 1998; 32:Suppl 7: 7-14. 4. Boyle P, Primic Žakelj M. Evropski kodeks proti raku. Zdrav Vczr 1995; 34: 411-2. 37