Zgodba o olivi Oliva je majhna zelena ali temnorjava kroglica, ki zraste na oljki, posebno dobro pa se prileže k pršutu. Tudi v Gro-supljem imamo olivo, ki pa je rumene barve, a je ravno tako povezana s hrano. Delikatesa Oliva stoji ob grosupeljski knjižnici, njuni lastnici pa sta dve prikupni gospe, Nena Baša in Ljuba Prezel, obe Ljubljančanki. »Dolgo sva po ogJasih iskali primerno trgovino. ki bi jo lahko kupili, saj sva se hoteli ukvaijati s hrano,« pravi Nena.« »Veliko lokalov sva si ogledali, na koncu pa sva se odločili za Grosuplje, saj je lokacija delikatese zelo dobra, hkrati pa je tudi prejšnje stanje te hišice omogočalo uresni-čitev najinih idej, seveda s pomočjo arhitekture. Najtežje je bilo na tako majhen prostor toliko spraviti.« Sprva sta hoteli odpreti trgovino z bio prehrano, toda Grosuplje je premajhno za kaj takega. Ker sta ugotovili, da nimamo nobene delikatese, sta se raje odločili zanjo. Obe sta gurmanki in radi dobro jesta. Želita pa tudi. da bi dobro jedli kupci, ki prihajajo v Olivo. V njej so zato številne speciali-tete, vsega skupaj je od 800 do 900 različnih artiklov. Ponu-jajo se domače specialitete zasebnih mesarjev, kot sta Mlina-rič iz Lesc in Lajči iz Plešivca, pršute in mortadele pa dobivata v MIP-u. ¦ Veliko časa sva hodili po različnih mesarijah an po svo-jem okusu izbrali najboljše.« pravita. »Oko se v Olivi lahko napase na številnih vrstah kruha, od diabetičnega. koruznega in ajdovega do polnozrnatega. na krofih. ježkih, buhtejih, ki jih pečeta Žito in pek Pečjak. Vsak dan so na voljo različne sveže solate - francoska, čeje veliko zanimanja tudi ruska, švedska, ki jih lahko naredijo po naročilu. na voljo pa so tudi tatarec, kaviar, losos, rakci in školjke za zahtevneiše kupce. Tudi olive (poleg druge zele-njave) na manjkajo, polnjene z mandeljni, papriko. zelene, črne... Posebej velika pa je izbira sirov od običajnih do camem-berta. brieja. kozjega sira. >Sir vedno zavijava v povoščen papir. da se ne posuši. pa tudi strankam priporočava. da ga doma zavijajo v prozorno folijo in ga spravijo v hladilnik, da bo dalj časa svež.« Specialiteta delikatese je sirova plošča. ki jo po naročilu (kot tudi različne narezke) lastnici pripravita iz petih vrst sira po želji stranke. orehov in oliv. Priporočata, naj k siru na vsak način pijemo kakovostna bela vina. rulan-dec, muškat otonel. beli pinot; temni kraški teran pa gre zelo dobro k pršutu. Za praznične čase nudita arhivska vina, srebrno in zlato penino in Valvazorja. kupci pa lahko naro-čijo lepo novoletno darilo. »košaro dobrot«. s klobasami. kavo. vinom,.... ki jo podjetni gurmanki aranžirata in tudi dostavita. Srečno 1992 ob dobrotah iz Olive voščita svojim strankam Nena in Ljuba in vabita vsc, ki v Olivi še kaj pogrešajo, naj se oglasijo s svojimi zamislimi. ANA KRIŽNAR