206 Gospodarske skušnje. Kako vinske sode osnažiti. Zavoljo slabih sodov se je uže mnogo dobrega vina pokvarilo. Mnogokrat je tega nemarnost kriva, če se namreč pretočeni sod ne izprazni popolnem. Kaj se zgodi? V sodu zaostale tekočine loti se kmalu plesenj, ki se močno pomnoži in notranjost sodovo prevleče. Kako tukaj pomagati? Sod naj se naj preje popolnem izprazni (tudi novih sodov kaže po sledečem načinu snažiti). Potem se vzame 207 Teč bokalov (pintov) neugašenega, dobro o ž ga nega apna in dene v sod. Na apno se nalije nekoliko vode. Pilka se pusti malo odprta. Kmalu začne v sodu vreti in plin narejati. Sedaj se prilije precej vode, sod pa trdno zapilka in krepko obrača in oplakava. Potem se prva voda izlije in druge nalije, sod pa zopet obrača in oplakava. To se ponavlja, dokler voda iz soda popolnem snažna ne priteče. Narejeni plin (gaz) stopi v vsako poklino in luknjico v sodu, apno odvzame vse kisline in čreslovine, pokonča vsako plesnjivo trohico, krepko oplakovanje pa vgene vsakošoo nesnago. Sod je zopet popolnem snažen. V tako očiščenega moremo brez vsakega strahu naliti mošta pa tudi starine. Ni se bati, da bi se nam pokvarila. Mokro zidovje osušiti. Na Angležkem so iznašli prav ceno in gotovo sredstvo, da se iz zidovja mokrota odpravi. Neka hiša blizo morja, v kateri poprej ljudje skoro stanovati niso mogli, je zdaj popolno suha. Namažejo namreč mokre stene z mjilnico (žajfnico), ki se naredi, če se tričetrt funta mjila (žajfe) v 10 funtih vode raztopi; čez 24 ur potem se pa ta stena zopet namaže z vodo, v kateri se je četrt funta galuna v 20 funtih vode razstopilo. Mjilo in golun prešineta zidovje in zapustita na površji stene tenko luskinasto plast, katera tako namazani steni skor nič njene barve ne spremeni.