TOVARNA ČOKOLADE GORENJKA V LESCAH: Le lasten izvoz bo zagotovil surovine Delavci Žitovega tozda Triglav — Gorenjka so si po petih letih pri-zadevanj za izboljšanje in renovadjo slare tovarne čokolade — Go-renjke — zagotovili proizvodnjo tudi v bodoče. Končem lanskega leta so začeli monlirati opremo v novem prizidku k že zgrajenim skladiš-čem. Del dodatne opreme — linijo za čokoladne izdeike — je dobavil Zitov dolgoletni poslovni partner iz ZR Nemeije, firma Hitschler — Unibon. Zaenkrat je uvot začasen, vendar z namenom, da uvoznik sklene pogodbo o sovlaganju tujega kapitala s lozdom Triglav — Go-renjka. Drugi del opreme pa bodo dobavili jugoslovanski proizvajald, s katerimi so sklenili samuupravne sporazume. Nekateri med njimi imajo dolge dobavne roke, zato v Žitu pričakujejo, da bodo montažna dela dokončana do jeseni, ko naj bi stekla proizvodnja v novem obra-tu. Proizvodne zmogljivosti se bodo po rekonstrukciji povečale od sedanjih 1500 na okrog 4000 ton letno. Sodelovanje s tujim partner-jem bo dolgoročno, začelo pa se je tako, da so začeli v Triglav — Gorenjki takoj proizvajati za~' izvoz tiste izdelke, ki so jih v ob-stoječih pogojih lahko naredili. Koncem lanskega leta so tako že izdelali 20 ton 200-gramskih ri- ževih čokoladnih tablic, ki so jih poslali v Zahodno Nemčijo. Z izvozom si tako zagotovijo od ustvarjenih deviz svoj zakon-sko določen delež, vložijo pa jih največ za nabavo osnovnih suro-vin za izdelovanje čokolade: ka-kavovca in kakao-masla, njiho-va domovina pa je Afrika in La-tinska Amerika. Za izvoz so v Gorenjki name-nili- po novem do 700 ton izdel- kov letno, vse ost;ilo pa je name-njeno domačim kupcem. Žito itna razpredeno široko prodajno mrežo širom Jugoslavije, koder prodaja svoje izdelke treh indu-strijskih vej: mlevske, konditor-ske (bonboni, žvečilna guma in čokolada) in pekarske izdelke. Delež čokoladnih izdelkov je zelo pomemben in predstavlja takozvani »ključni artikel«, saj kupci po načelu »vezanega naku-pa« kupijo vse navedene izdelke skupaj — pri enem prodajalcu. Zaradi pomanjkanja kako-vovca v Gorenjki trenutno izde-lujcjo nadomestne kakao-krem proizvode (Plavica in Picko-Packo), radi pa bi spet obnovili proizvodnjo prave čokolade, ki jo poznujo kupci kot Gorenjkino tradicionalno — z lešniki in rozi-nami. Pri w.- \ocjcni upndanju standarda je čokolada še vedno osnovni artikel, saj jo imajo na jedilniku vse države sveta, ki se ponašajo z vsaj delno razvitostjo. Nepogrešljiva je za športnike, vojake in Ijudi, ki so podvrženi velikim telesnim naporom. V Žitu pričakujejo, da se bo z dopolnitvijo in izboljšavo kvali-tete izdelkov na uvoženi liniji kompletirala ponudba, kar bo vplivalo na boljše rezultate pro-daje. Izdelovati pa bodo začeli tudi več vrst izdelkov različne te/e ter jim prilagodili tudi zuna-nji izgled — embalažo. Ni se lahko vključiti na zahodno tržiš-če, ki ima vrhunske tekmece in najsodobnejšo opremo, s katero diktira svetovne cene, poleg dol-goletne tradicije. Žitova Go-renjka stoji torej pred zahtevno nalogo. 1VAN CIMERMAN