Opis
Namen: Strelstvo je šport, kjer so prehranske navade in režim prehranjevanja slabo raziskani. Namen članka je primerjati prehranske navade, režim prehranjevanja in pogostnost treninga slovenskih in tujih športnikov. Metode: Vzorec je vključeval 88 kategoriziranih strelcev športnikov (35 slovenskih in 53 tujih) med 14 in 60 letom starosti, ki sodelujejo na tekmovanjih. Podatki o prehranjevalnih navadah, prehrani, treningu in indeksu telesne mase (ITM) so bili zbrani z uporabo vprašalnika. Rezultati: Športniki najpogosteje trenirajo in tekmujejo z zračno puško. Tuji športniki trenirajo pogosteje in več časa kot slovenski (p < 0,001). Povprečni ITM je bil 24,9 ± 4,9 kg/m2 in je bil višji pri športnikih, ki tekmujejo na nacionalni ravni (26,8 ± 5,6 kg/m2) v primerjavi s svetovno ravnijo (23,0 ± 3,1 kg/m2) (p = 0,022). Ugotovili smo razlike v pogostnosti uživanja obrokov med slovenskimi in tujimi športniki pri kosilu (p = 0,041), dopoldanski (p = 0,020) in popoldanski (p = 0,008) malici. Slovenski športniki med treningom redkeje posegajo po hrani v primerjavi s tujimi (p = 0,007). Več kot polovica športnikov zaužije prvi obrok po treningu v 1–2 urah po vadbi, vendar le 8,6 % slovenskih športnikov načrtuje obrok po treningu, medtem ko to počne kar 54.7% tujih (p < 0,001). Zaključek: Študija poudarja pomembne razlike v času in pogostnosti obrokov ter načrtovanju prehrane med slovenskimi in tujimi strelci. Tuji športniki pogosteje trenirajo, imajo bolje načrtovano prehrano in zaužijejo več obrokov po treningu kot njihovi slovenski kolegi.