Opombe
Priročnik Barmanstvo smiselno povezuje vse teme, ki so ključne za opravljanje gostinskega poklica in delo v baru. Bar ni samo gostinski objekt, temveč je prostor za druženje, praznovanje, sklepanje poslov, sklepanje novih poznanstev ipd. Poznavanje in delitev pijač je osnova za delo v baru in pripravo mešanih pijač, zato je prvi del priročnika namenjen tej vsebini. V nadaljevanju so predstavljene mešane pijače in sicer od barmanskega inventarja, kozarcev, tehnik mešanja koktajlov in sodobnih trendov pri pripravi mešanih pijač. Skupin mešanih pijač je veliko, prav tako kot obstaja veliko različnih receptur za posamezne koktajle. V priročniku so predstavljene skupine mešanih pijač, skupaj z recepturami, katerih vsebina izhaja iz realnega delovnega okolja bara in nagrajene lastne recepture študentov BIC Ljubljana. Del vsebine pa je namenjen tudi nabavi, nadzoru in poznavanju kalkulacij pijač, ki so osnova za uspešno poslovanje vsakega gostinskega obrata. Odgovornost vseh zaposlenih v barih je spodbujati odgovorno uživanje alkohola in dvigniti nivo kulture pitja alkoholnih pijač na višjo raven. Priročnik je v prvi vrsti namenjen študentom Višje strokovne šole BIC Ljubljana, program gostinstvo in turizem, drugi letnik, smer gostinstvo, za predmet barmanstvo, in vsem, ki so kakorkoli povezani s poznavanjem pijač in pripravo koktajlov, ljubiteljsko ali profesionalno. Ključne besede: barmanstvo, alkoholne pijače, koktajli, mešane pijače, bar, gostinski obrat, recepture.