Opis
Merili smo pitovne lastnosti 144 kuncev (104 samcev in 40 samic) slovenske očetovske linije SIKA od odstavitve (31. dan starosti) do zakola (73. dan). Kunce smo razdelili v 5 skupin v dveh poskusih: kontrolno, F-0,3 (dodatek 0,3 % Famatana), TA-0,19 (dodatek 0,19 % TA), TA-0,25 (dodatek 0,25 % TA) in TA-0,5 (dodatek 0,5 % TA). Pripravek TA poskusno proizvaja Tanin Sevnica d.o.o., kjer se je v postopku ekstrakcije njihovega komercialnega produkta Farmatan (vodni ekstrakt lesa navadnega kostanja (Castanea sativa Mill.)) del prisotnih taninov vezal na sirotkine beljakovine. Podatke smo obdelali s proceduro GLM v statističnem paketu SAS (SAS, 1999). Dodatek 0,5 % TA (TA-0,5)je povečal zauživanje krme in dnevni prirast v najbolj kritičnem obdobju prvih 3 tednov po odstavitvi v primerjavi s kontrolno skupino. Dodatek 0,25 % TA (skupina TA-0,25) je povečal priraste in telesno maso v celotnem poskusu v primerjavi s kontrolno skupino. V celotnem poskusu ni bilo razlik med skupinami v zauživanju in izkoriščanju krme. Kunci iz vseh skupin z dodanim TA (TA-0,19, TA-0,25 in TA-0,5) so imeli povečan dele jeter v primerjavi s kontrolno skupino, kar lahko kae na povečano obremenitev jeter, vendar bi to morali preveriti na večjem številu živali. Vpliv dodanih taninov (Farmatan ali TA) na druge klavne kazalnike ni bil jasno izražen.