List 7. Gospodarske stvari. 0 boleznih mleka. Spisal — e. Kakor hitro se pokaže mleko z nenavadnimi lastnosti; bodi-si v svoji zunanjosti, v okusu ali^pa v kaj druzem, naj se krave posamezno pomolze. Če se potem mleko vsake posamezne krave natanko preišče, našlo se bode hitro, katera krava bolno mleko molze; v najredkejših slučajih krave enega celega hleva ob enem na eni in isti bolezni z ozirom na mleko bolehajo. Bolezni mleka našim gospodinjam delajo dostikrat veliko preglavico, zato je umestno, da vsaki gospodar dobro pozna to zlo, kakor tudi pripomočke, se ga varovati. Vodeno mleko je največ nasledek krmenja se zmrznenim korenstvom, zelo razredčenim tropinam, travo od vlažnih senožet kakor v obče od slabe vodene krme. Vsa taka krma, ob enem tudi prebavljalne organe slabi. Primerna menjava krme to nepriliko odpravi , ako ni vzrok tacega mleka morebiti kakošna notranja bolezen. V zadnjem slučaju se ve da mora se gledati, da se dotična bolezen odpravi. Vlačljivo, služno mleko, ki je slinasto in lepljivo, ki le počasi smetano na vrhu pusti in katero neokusno surovo maslo daje, nastane vsled bolezni, kakor neprebavljivost, prehlajenje ali pa zaradi zaostajanja otrebkov po porodu. Včasih je pa tako mleko tudi nasledek nečistih mlekarskih posod ali pa vlažno-gorkih zaduhlih shramb. Tudi pokvarjena, plesnova krma in kisle trave naredijo tako mleko. Kako tej bolezni mleka v okom priti, sledi uže iz povedanega. Prehitro skisanje mleka se s tem pokaže, da se pred časom sesiri, kar se ali prec po molži zgodi ali pa nekoliko pozneje, dostikrat še le pri kuhanji. Vsled tega se le malo smetane odloči, se ve da na škodo pridelkov na surovem maslu. Ta bolezen sledi navadno iz nečistosti za mlekarstvo porabljenih posod kakor tudi vsled velike vročine ali pa hitre menjave toplote. Natančno snaženje posod, hitro hlađenje mleka po molži, majhen dodatek pepelike ali boraksa preprečijo imenovano skisanje, katero zamore biti pa tudi nasledek gotovih bolezni, kakor na pr. osepnic, vnetega vimena, kuge na parkljih in v gobcu. V zadnjih slučajih zamora le živinozdravnik pomagati; ozdravljenju krave sledi tudi ozdravljenje mleka. G-renko mleko, katerega nastanek še ni po -polnem določen, zadobi to slabo lastnost še le po daljši legi. Smetana, katera se od tega mleka le počasi odločuje, ima vmazano oljnato barvo, zoprn, grenak in nazadnje gnjil okus. Surovo maslo, ki se pa le težko iz te smetane naredi, postane v malih dneh žaltovo. Tako,mleko da tudi le malo slabega in neokusnega sira? -Katero hitro gnjije. Grenko mleko tudi drugo zdravo okuži, zaradi česar je treba paziti na največo snago pri posodah in na primerno zračno, zdravo shrambo. Je pa mleko dobilo grenek okus le zaradi grenke krme ali grenkih zdravil, potem pa ta grenkoba tudi takoj poneha, ako se tako krmo ali zdravila opusti. Rudeče mleko ali molzenje krvi zamore biti nasledek krmenja tacih rastlin, ki imajo rudečo barvilo v sebi; ta barva preide tudi v maslo. Mleko zadobi naravno barvo, ako se krmenje tacih rastlin izključi. Največkrat pa, posebno ako ima surovo maslo iz tacega rudečega mleka naravno barvo, je vzrok tega mleka dejansko primešanje krvi. Navadno to ne traja dolgo časa, ter tudi pogoj te bolezni mleka ni zmirom bolezen v kravi sami, kajti na pr. včasih uže pik ka-košnega žužkaprovzroči krvenje v vimenu, kar se potem pri molži pozna. Pod plavim ali modrim mlekom se ne razume posamesne modre lise na mleku, katere nastanejo vsled nesnage ali pa plesnobe na površju smetane, ampak splošna modra barva mleka. Tako mleko pride v lepi, naravni barvi iz vimena in nastavi še le v posodi v začetku majhne modre pike, potem se pa hitro vse mleko na površju svitlo-modro pobarva. Surovo maslo iz modre smetane, katero je brez posebnega okusa ali duha, ni modro in tudi sir iz modrega mleka narejen ima naravno barvo. Mleko zmodri pod raznimi razmerami in lahko pri vsakovrstni krmi, včasih le od ene krave, včasih od vseh, ter traja ta neprilika malo dni ali pa tudi cele tedne. Čeravno so vzroki te mlečne bolezni še nejasni, je vendar gotovo, da majhni del modrega mleka okuži velike množine zdravega in da se kali te bolezni po nečistih posodah naprej trosijo. Najnatančnejše snaženje, čiščenje in izkuhovanje posod je neobhodno potrebno, kakor hitro se ta bolezen prikaže. Priporočljivo zdravilo kravam ob priliki modrega mleka je: 30 do 60 gr. Grlauberjeve soli, 1 žlico ki-meljna ali janeža, pred vsem pa lahko prebavljivo hrano. . Mleko, od katerega nam je znano, da se zmodn, varuje se pred tem, da se mu takoj po molži doda na vsak liter eno žlico pinjenega mleka. 50