285 Kmetijske novice in izkušnje. * V kmetijskem tečaji za narodne učitelje na Slapu so bili sprejeti: Žvagen Valentin iz Radovljice, Hudo-vernik Matija iz Dobropolja; Koller France iz Stal-caijev; Barle Ivan iz Podzemlja; Šest Andrej iz Metlike; Gebauer Vilj. iz Tržiša; Ribnikar Adalbert iz Logatca; Pipan Ivan iz Starega Trga; Hiti Matija iz Slavine; Dietz^Oton iz Šturja; Svetina Jos. iz Šmarja pri Ljubljani: Črne France iz Vrhnike; Cepuder Josip iz Litije; Žirovnik Ivan iz Gorij. * * * * Potem javne dražbe prodajala bode c. k. kmetijska družba iz državne subvencije nakupljeno plemensko goved. Prodaja se bode vršila za pincgavsko (rudeče) pleme konec t. m. v Kranji, za muricodolsko pleme pa začetek oktobra v Ljubljani. Natančneje se bode čas še le določil. * * * Tovarnam za sladkor gre slabo; cena sladkorja jada od dne do dne. Polovica tovarn za sladkor v Avstriji bode za časa letošnje kampanje zaprtih. Najslabše gre tovarnam, katere so lastnina kmečkih za- drug, kajti one so ob času dobre kupčije pozabile na ustanovo reservnega zaklada. Vsled te krize je uže več kupcev s sladkorjem faliralo, tako ima samo ena firma nad 4 milijone gold, dolga. * * Potno zborovanje avstrijskega sadjarskega društva bode letos sredi meseca oktobra v Gradci. * Sto konj je poginilo pri požaru, kateri je uničil hleve svetoznanega kobilarstva kneza G. Chilkowa na Ruskem. * * * * Kako napraviti dober vinski kis, popisuje goriški „Gospodarski list" tako-le: „Dober vinski kis vedno kaj velja, saj je tudi človeškemu zdravju dokaj služiv-niši kakoršen se navadno po štacunah prodaja. Kdor ne mara iz tropin in drožnega vina napravljati žganaj, more iz njih napravljati dober kis (ocet, jesih). Ravno tako bi svetoval vsakateremu gospodarju, kateremu vino cikne, da ga rajši podela v kis. Glavna stvar pri napravi kisa je primerna visoka toplina 25° in pa obilen pristop zraka, oziroma kisleca. Slavni prof. Pasteur priporoča posebne aparate, kateri so krog napoševno od zunaj proti znotraj prevrtani, da zamore obilo zraka prihajati. Vedno naj se nekoliko močnega kisa zavre in vlije v aparat, ki ima več dnesov, v katerih se nahaja rahlo nakupičenega oblanja ter potem se vlije dotično vino, katero se hoče pode-lati v kis in Pasteur svetuje, da se napravi tekočina ocetnih glivic, kakoršne se nahajajo kot siva, fina mre-nica na površji cikastega vina. Večkrat je treba dotično vino nalivati, dokler je popolnem spremenjeno v kis. Na to je treba paziti, da se ne nalije preveč na en pot, ampak raji male množine, katere se toliko hitreje skisati morejo. Tak primeren aparat za napravo kisa izdeluje posodar Trost v Vipavi po 15 gold. Navajam še, da oblanje je najbolje iz bukovega lesa; kdor pa zamore, dokaj bolje stori, ako hrani tropine, hlastine posebno ogrete tropine s hlastinami vred, so uže same na sebi velik pospešitelj kišnega vrenja. Če pomislimo, da se ljudje poslužujejo večinoma kisa, kateri je iz najslabejših tudi zdravju škodljivih tvarin napravljen, naj le omenimo, da nekateri celo žvepleno kislino dostavljajo, da je bolj hud, zato tudi tak ocet grozno peče, bilo bi umestno in umno, da bi naši vinorejci izdelovali iz tropin, drožnega vina in sploh obolelih vin dober vinski kis. * Gospod Julij Hansel, bivši stalni izvedenec o zadevah trtne uši in potovalni učitelj na Stajarskem, imenovan je vodjem kmetijske deželne šole v Grotten-hofu pri Gradci.