OCENA STANJA PREHRANJENOSTI oNKoLoŠxBcł BoLNIKA Tina Jožíca Sentočník Vsak bolnik ima glede na svojo bolezen speciťrčne prehĺanske potrebe. Petstopenjski program zagotavIja uspešno zadovtlljevarlje łrulrlikovih preluarrskih potľeb' 1. stopnja: pľegled oz' ugotovitev bolnikovega stanja prehranjenosti 2. stopnja: analiza dobljenih ľezultatov in določitev prehĺanskih potľeb 3' stopnja: načrtovanje ukrepov zazadovo|jĺtev bolnikovih potreb 4' stopnja: izvajanje načrta 5. stopnja: evalvacija stanja po intervenciji, vnovična ocena potreb in nov načrt 1. STOPNJA Program ABCD A antropometričnemeritve B biokemični testi C klinični pregled D dietni načrt Antľopometľĺčne meľitve: Preprosta, neinvazivna tehnika - višina - teźa - ocena maščohne mase - ocena mišične mase Pomembno je, da po prvi oceni v določenih časovnih pľesledkih ponavljamo meritve, da dobimo dinamiko, ki je veliko pomembnejša kot posamezne meritve. ĺ'. Telesna višina Pacienta merimo zÍavnanega, stoje, brez obutve in bĺez pokrivala, pete mofa imeti skupaj, njegov pogled naj bo usmeľjen naravnost. Pogosto ne najdemo natančnih podatkov o pacientovi telesni višini v njegovi kaľtoteki. Če je višina že dokumentirana, pa ni jasno, ali gre za Tina J. Sentočnik, dr. med., Estetski center Mediko, Ljubljana 18 objektiven podatek ali je podatke poveđal sam pacient. Tista inforrnacija ki jo pove pacient, namreč pogosto ni realna. Ljudje pogosto povedo, da so nekoliko višji (povpľečno za I,5 cm), kot so v resnici. Zato moramo dokumentiľati, ali smo pacienta izmeľili mi' Če pacienta ne moremo izmeľiti stoje, ga izmeľimo Ieže na postelji (glavo fiksiramo, telo mora biti stegnjeno leźe na hrbtu, roke stegnjene ob telesu). Pľi pľavilno opravljenem merjenju morata biti nayzoča dva pľeiskovalca. Upoštevajmo, da je višina določena na postelji, povprečno zaZvo večja kot tista, ki jo določimo stoje. Še bolj primerna je določitev telesne višine s pomočjo višine kolena' Ta se namreč s staranjem ne spreminja. Višino kolena najpravilneje določimo |eźe (ta način je boljši kot meľjenje stoječega) in iz nje po posebni formuli preračunamo telesno višino. Preračun za moškega (cm) 64. 19 - (0'04 kľat leta)+(2'o2 kľat višina kolena) Pľeľačun za žensko (cm) 84'88 - (0,24kĺat leta)+(1'83 kľat višina kolena) Za merjenje višine kolena se dobijo posebni kalipeľ.ji. 2. Telesna teža Je eden najpomembnejših podatkov o telesni sestavi in tudi za določanje prehľanskega stanja bolnika in njegovih energijskih potreb. Za določanje telesne teže je priporočljiva elektľonska tehtnica, tež'o zaobožimo za največ 0,l kg. Če pacienta ne moremo stehtati stoje, naredimo to s posteljno tehtnico. Vedno mora biti naveden podatek, ali smo stehtali pacienta sami a1i je podatek povedal bo|nik, saj tudi podatki o telesni teži' ki jih povedo bolniki, niso objektivni. Povedo v povprečju nekoliko niź1o teźo (za 5 kg)' kot jo imajo v ľesnici. Moški dajejo več nepravilnih podatkov pľi telesni višini, ženske pa pri telesni teži. Pacienta tehtamo vedno v spodnjem peľilu, ob enaki uri dneva in enako glede na obľoke hrane. Stati mora pri miru, teźa mora biti enakomerno porazdeljena na obe nogi. Bolj kot posamezna vrednost je pomembna dinamika teže (identificirati moľamo bolnike z ascitesom, edemi, dehidracijo, kjeľ je sprememba v težiizraz stanja telesnih tekočin in ne stanja prehranjenosti. Na te vzľoke pomislimo vedno takrat, ko pride do spľemembe za več kot 0,5 kg v dnevu). Preveriti in raziskati moľamo vsako nenačľtovano spremembo v telesni teźi. Značilna je nenačrtovana izguba teźe, če gĺe zaizgubo več kot l-Żvo v zadnjem tednu 5vo aliveč v zadnjem mesecu 1,5Vo v zadnjih treh mesecih I07o v zadnjih šestih mesecih Pri starejših pacientih in pri tistih' ki jih zaradi njihovega zdľavstvenega stanja ne moľemo tehtati, če nimamo posteljne ali sedežne tehtnice, je CHUMLEA izdelal skalo doIočanja teźe za paciente od 60. do 90.leta starosti. Narejenaje na osnovi meľitev obsega zapestja, gleźnja, subskapulame kožne gube in višine kolena. Í9 3. Indeks telesne mase BMI (ITM) kďm2 Noĺmalne vrednosti (wHo) odľasli 19 - 21 (23) 25 15 - 30 (207o nadteže) 35 - 40 visoko tveganje za obolevnost 40 in več izredno hudo tveganje Tveganjeje pľav tako povečano, čeje pri moškem BMI pod 20 in pri ženski pod 19' Z BMI ugotavljamo količino maščobe v telesu, ne glede na starost in spol. Maščobno ľezeľVo še natančneje določamo s pomočjo meritev kožnih gub s kaliperjem, lahko na različnih mestih' najrelevantnejša jekožna guba tricepsa' Kdor meri, mora imeti ustrezno znanje, pacienta nai meri ista oseba, in to večkĺat v določenih časovnih presledkih. Kožno gubo vľednotimo skupaj z drugimi meritvami. Dobljene vľednosti primerjamo s standardi (oz' nomogľamom) v percentilih. Z merjenjem kožnih gub na različnih mestih in s primeľjavo pa lahko ugotavljamo tudi razporeditev maščobe. 4. Maso skeletnih mišic (t.i. somatsko bel|akovinsko maso) izračunamo iz obsega sredine nadlahti in dolŽine tricepsove kožne gube. Masa skeletnih mišic = obseg sredine nadlahti (cm) - 0'314 krat dolžina kožne gube tľicepsa (mm). Vľednost, manjša od 5' pomeni hudo pomanjkĄe mišične mase oz. beljakovin, męd l5 in 25 kaže mejno beljakovinsko rezervo. Pokaże le večje spľemembe' ne pa subtilnih' Bĺokemični testĺ T.i. visceralnĺ beljakovinski satus - serumski albumini - TIBC - prealbumin T. I. somatski beljakovinski status _ serumski kľeatinin -'24-wi kľeatinin v urinu 20 Funkc{ie imunskega sistema - celokopni limfociti Merjenje vnosa beljakovin - 24-vea v urinu Merjeqie stanja železa Fe - transferin -Hb -Ht - MCH - MCV Dobljene vrednosti primeľjamo s standardi in pri daljših hospitalizacijah opazujemo dinamiko Klinĺčnĺ pľegled Pri kliničnem pregledu opravimo ľazlične anamĺeze (osebno, socialno, družinsko), navedemo tudi zgodovinske podatke (prehranjevalne navade, enolično hrano, izogibanje nekaterim vrstam hľane, priľojene motnje, upoľabo zdravil, alkoholizem, kajenje), vplive okolja, fizični pregled. 2I