354 Topinambur. Papeževe repice ali topinambura je več vrst, ki se razlikujejo po barvi gomolja in podobi listja. Imamo beli, rumeni, rudeči, kratko- in dolgolistni topinambur. Hektoliter tehta 81—83 kilo. Sodi za vsako podnebje in stori v sleherni zemlji, izvzemši ono, kjer voda zastaja. V kolobaru sledi za praho, deteljo, ozimno, topinambur. Zastran zemlje ni zbirčen, pa daje mnogo pridelka v pognojeni njivi. Kjer več let zaporedom topinambur pridelujejo, kaže zemlji pomagati s hlevnim gnojem, pudreto, gnojnico. Zemlja se mu pripravlja kakor za krompir ter je to potrebno, ako se želi dovolj pridelka. Sadijo ga jeseni pa tudi spomladi. Na hektar gre 10 do 14 hektolitrov za seme. Navadno mečejo topinambur za plugom v brazdo, 20—25 centimetrov narazen. Nadalešnje obdelovanje pa je kakor pri krompirji. Do zoritve potrebuje 200 do 220 dni. Spravljajo topinambur jeseni in skozi celo zimo, ako mraz pripušča in se završi spomladi. Zeleno ste-Movje porežejo, če prav gomoljem na kvar, uže meseca septembra ali oktobra in spolagajo živini. Nekateri je povežejo v snopiče in hranit denejo za krmo pozimi. Spravljajo topinambur podobno kakor krompir. Daje pa hektar 20—50 meterskih centov gomolja, 30 do 60 met. centov listja in steblovja. Hranijo topinambur laže kakor krompir. Morejo ga namreč pustiti v zemlji in hodijo kopat, kedar ga potrebujejo. Eabi gomolje, listje in steblovje za krmo. Sadijo topinambur po livadah in gozdih med drevje, da prirejajo dobre hrane divjačini, zlasti fazanom. Ko so živali se privadile topinamburu, kar je lahko storjeno, hodijo ga same iskat in izkopavat, tudi izpod snega. Topinambura ne sadijo navadno v kolobaru z drugimi sadeži, ampak posebič po žarah in mejah. Za njim sadijo krompir in marljivo porezujejo topinamburovo steblovje, sicer se kot plevel ukorenini in zaplodi. Škoduje mu malokedaj katera nezgoda in še to neznatno. ;,Gosp. Gl."