6PGDJES1TO Cene In setmska poroCila, Maiiborski tig. Na mariborski trg v sobotoi dne 23. novembra, so pripeljali špeharji na 55 vozeh 162 zaklanih svinj, kmetje 8 vozov sadja, 22 voz krompirja, 10 vozov čebule, 28 vo* zelja, 12 vozov sena in en voz slame. Svinjsko meso je bilo po Din 15—30, krompir 0.80—1.25, čebula 1.50—3, zelje 0.75—1. Seno Din 100 do 110, slama Din 70. Pšenica 2.50, rž 2.25, ječmen 2, oves 1.50, koruza 2, ajda 2, ajdovo pšeno 5 do 5.50, proso 3—3.50, fižol 3.50—4, grah 4—5. KokoS 30—35, piščanci 30—70, gos 65—75, pu« ran 60—70, domači zajec 10^—40. Kislo zelje 4, kisla repa 2, gobe 1—1.50. Jabolka 3—8, hrušk« 6—10, slive. Mleko 3, smetana 12—14, surovo maslo 40. Jajca 1.75—2, med od 16—18 Din. Mailborsko sejmsko poročilo. Na svinjski sejem dne 22. novembra 1929 je bilo pripeljanih 376 svinj in ena koza. Cene so bile sledeče: Mladi prašiči 5—6 tednov stari komad* od Din 80—100; 7—9 tednov stari 150—200; % do 4 mesece stari 350—400; 5—7 mesecev stari od l)in 450—500; 8—10 mesecev stari od Diii 550—800; eno leto stari od Din 1000—1300. EQ kg žive teže od Din 10—12.50, en kg mrtve teža od Din 17—18. Koze, komad Din 100. PradaniB je bilo 292 svinj in ena koza. Gospodarska oftmtila. Kolje za vlnogrado ln za sadoo drevje, kakof vsake vrste rezan les prodaja all zamenja z« dobro vino Fianfo Gnllšek, Mariber, Razla« gova ulica štev. 23. 1373 Ali bo res »šmarniea« prepovedana?) V zagrebških in beograjskih listih Cftamo, da je minister za kmetijstvo profesor dr. Frangež izdal dne 2. noTembra 1929 pod štev. 27.301/11 odredbo, d* se odslej prepoveduje saditi trto šmarnico, ali kakor jo ponekod imenujejos direktor. Odredba naglaša, da bodo mo rali lastniki vinogradov šmarnico izkrčiti najdalje do leta 1932. Tudi noy državni vinski zakon, ki ga bo v bližnjib. dneh sedanja vlada izdala, bo predvideval zabranitev šmarnice v vinorodnih krajih. Kmetijski, posebno pa vinogradniški strokovnjaki so večinoma mnenja, da smo si Slovenci s šmarnico pokvarili sloves slovenskih vin, ker se meša prevefi šmarnice. Avstriji, ki dajo naša vina preiskati, najdejo pri večini vina, ki se uvaža iz Sloveni« je in Hrvatske, primešano šmarnico^« Celo ljutomerska in haloška vina ž« vsebujejo marsikje osovraženo šmarnico. Ministrska odredba pravi, da bo po letu 1932 vsaka prodaja šmarnic* strogo zabranjena, Istotako se bodo morali vinogradi očistiti trte šmarnice« Po novem zakonu bo tudi zabranjeno saditi vinsko trto rm zemljiščih, ki sodijo bolj za njive ali druge kulture. —' Po naših krajih je mnogo šmarnice. —* Pijačo od te trte uporabljajo ljudje večinoma za domačo pijačo. Ali bo zabranjena šmarnica tudi v teh krajili^ kjer nimajo dovolj sadja, 0 tem razpis ministra dr. Frangeša ne govori. »Slovenski Gospodar« bo 0 vsem tem pravočasno opozoril svoje bralce. Vsjai pcttiužnicam in gg. poverjenf* kom. Ulogo Ilmclj. društva z dne 16. oktobra tega leta št. 574 v zadevi odpisa zemljarine je rešila Finančna direkcija v Ljubljani dno 9. novembra tega leta štev. 6190 ex 1929 ta! nov, kateri iz svoje srede izvolijo po> družničnega predsednika in podpredsednika ter po potrebl tajnika in blagajnika. Glavni odbor, izvoljen na ustanovnem občnem zboru, ima dolžnost, kakor je določeno v prehodnih določbah, da sprejme kot člane one, ki so plaCall članarino v teku leta Kmetijski družbi za Slovenijo in ki odgovarjajo pogojem teb pravil, ne da bi morali ti za tekoče leto plačatl še kake prispevk» iz naslova članarine, in ki se prijavija za člane. Pomen brezalkoiiolniii sadnih piiac. Pri nas v Sloveniji se leto za letoin stopnjuje število izletnikov in turistov, ki se radujejo prirodne lepote našega ozemlja. Mi, ki smo sinovi domače grude, je ne cenimo tako visoko kot tujec. Prihod inozemcev v našo državo ima velik gospodarski pomen, posebno za kmeta. Saj vidimo na letoviščih, zdraviliščih, kako dobro se vnovčijo gospodarski produkti, posebno sadje. Da moremo docela zadovoljiti tujce, je treba vsestransko dobre postrežbe. Posebno glede pijač jim dostikrat ne moremo ustreči, ker zahtevajo posebno ob poletnih dneh za gašenje žeje brezalkoholne pijače. Gostilničar jim postreža z navadno pokalico. Ali bi ne prijalO) izletniku mnogo bolje kozarec čistega navadnega sadneea mošta? Pa tudi x» kmeta je bolje, ker se s tem vnovčuj njegov s trudom prisluženi produkt. Kaj neki je to brezalkoholna pijača To je popolnoma naravni jabolčni, ozi roma grozdni mošt. Če pustimo iztis njeni sadjevec v sodu, začne kipeti, iz gublja svojo prvotno gostost in se spre meni v alkoholno tekočino, ki se uči sti. To vrenje se pa ni moglo izvršit eamo od sebe, ampak povzročile so gŁ enostanične rastlinice, to so vinske kvasnice. Že v davnih časih so ljudje shranjevali soke na ta način, da so jim pridodali medu. V tem slučaju služi med kot ohranjajoče sredstvo. V novejšem času je bilo stremljenje znanstvenikov kako odstraniti ali zamoriti povzročeyalce kipenja — vinske kvasnice. Po"srečila se jim je do danes iznajdba, kako odstraniti kvasnice in druge škodlijvce iz mošta. S tem so odprli pot k novodobnemu življenju treznosti. Glavno, ako hočemo izdelovati soko;ve doma je, da vemo, kateri sok se v tto svrho s pridom uporablja. Sok, ki »luži zgoraj navedenemu namenu, moj*a biti harmonično sestavljen (razmerje med sladkorjem in kislino primertoo). Izmed sadnih sort so najboljše: ananasova reneta, bojkovo jabolko in hruške moštnice. Tudi grozdni sok se y to svrho s pridom uporablja, na primer sorte: žlahtnina, silvanec. Sok iz moštov, ki imajo mnogo sladkorja in inalo kisline je žarkega, neprijetnega pkusa. Sok kot takšen je deloma tudi redilen, ker vsebuje sladkor: navadno 12%. Vsebujejo pa brezalkoholne pijače tudi druge snovi, ki so za ohranitev trajnega in trdnega zdravja neobhodno potrebne, to so vitamini (vita pomeni življenje). Tvorijo se ti vitamini v plodovih, ki so na solncu, to je v prvi vrsti sadje in grozdje, ki potrebuje največ solnca za dobro dozorenje. Vse te 8novi pridejo pri predelavi v mošt. Svefce sadje počaka kvečjemu do spomladi, v nadalje pa se naj uživa sadje v brezalkoholnem produktu. — Posebno ctroci in bolniki se bodo zelo dobro počutili ob uživanju takšnih pijač. Odnehalo bo zastrupljenje mladine po alkoholu, nastopila bo vzgoja, ki bo dala tvetu resne in preudarne delavce. Martin Potočnik.