357 Gospodarske novice. Nov način pokončevanja trtne uši. Mimo brezštevilnih sredstev za pokončevanje trtne uši se je v zadnjem času priporočevalo ugonobljenje zimskega jajca uši ter tako mislilo zapreči plodenje tega mrčesa. Tako sredstvo izumil je Francoz Mire-pose, ter obstoji v tem, da se trte poškropijo z gorko vodo. To delo izvrši se z parno brizgalnico, katera se štirimi konjskimi silami po dolgih kavčukovih cevih vročo vodo brizga. Balbiani, kateri je take poskuse priredil, najdel je, da je uspeh izvrsten — pa — stroški so tako visoki, da na ta novi način, trtno uš pokonče- vati, niti misliti ni. Samo stroj stane 2500 frankov in škropljenje pa za vsacih 1000 trt še 5 frankov posebej. Vodje vinarskih šol na OgersJcem imeli so 6. okL shod, pri katerem so se posvetovali o raznih vinarskih razmerah na Ogerskem, posebno pa z ozirom na trtno \iL Kar se tiče požlahnjevanja amerikanskih, trtni uši zo-pernih trt, z našimi trtami, izrekli so soglasno, da 80 izvrstne vspehe dosegli. Oni so se izrekli o najboljšem načinu, kako požlahnjevati; skušnja jih uči, da je najboljši čas za to mesec marcij in april. Navzoči 80 se razšli s trdnim prepričanjem, da če tudi se trtna uš po celi Ogerski razširi, je vendar ogersko vinarstvo na trdnih nogah, kajti amerikanske podlage so se kot dobro sredstvo proti preteči nevarnosti izkazale. Vsaj pa naši vinogradniki ne morejo tako mirno na prihodnost misliti, ker merodajni krogi naši še niso ali pa nočejo položaja spoznati. 358