Opis
Lastnosti mišičnega tkiva (pH1, pH24, barva M. longissimus dorsi), krvni indikatorji stresa (CPK-kreatin fosfokinaza, LHD-laktat dehidrogenaza, AST-aspartat aminotransferaza in glukoza) in vsebnost pustega mesa (delež pustega mesa v stegnu, ledjih, plečih in vratu) so bili ovrednoteni pri tradicionalni črni slavonski pasmi (BS) in pri modernih pasmah prašičev: largewhite x švedski landrace (LWxSL) ter large white x švedski landrace križan z duroc pasmo (LWxSL)xD, ki jih uporabljajo za izdelek slavonski kulen. Najnižjo aktivnost serumskega CPK in AST, ki sta kazalca občutljivosti za stres, so izmerili pri BS prašičih (p<0,05). Pri vseh proučevanih genotipih so bile pH vrednosti za kakovost svinjine v normalnih mejah, vendar pa so imeli prašiči pasem BS in (LWxSL)xD bolj primerno barvo mesa (niyje Lx in visje a* vrednosti) za izdelke slavonski kulen. Vsebnost pustega mesa (%) v stegnu je bila najnižja pri prašičih BS (29,31% v kosu in 7,04% v klavnem trupu, p<0,05). Skupina (LWxSL)xD je imela najvišjo vsebnost pustega mesa v ledjih (34,14% in 4,93%, p<0,05), skupina LWxSL pa najnižjo vsebnost v vratu (22,31% in 1,12%, p<0,05). Vsebnost pustega mesa plečeta se med skupinami ni statistično značilno razlikovala. Uporabnost osnovnih kosov za izdelek slavonski kulen je bila pri skupini BS (26,75%) občutno slabša kot pri (LWxSL)xD skupini (32,33%, p<0,05), uporabnost klavnih trupov za izdelek slavonski kulen je bila pri prašičih pasme (LWxSL)xD (19,85%, p<0,05) boljša kot pri prašičih pasem BS (16,26%) in LWxSL (16,28%).