Opis
V raziskavi so bila preučene semena 23 deželnih ras buč, vzorčenih v šestih sudanskih državah (Južni Kordofan (SK), Severni Kordofan (NK), Gazira (GZ), Gadarif (GF), White Nile (WN) in Blue Nile (BN)), s poudarkom na njihovi zgradbi in fizikalnih lastnostih. Rezultati so pokazali značilne razlike v odstotkih vsebnosti olja, kjer ga je akcesija SK vsebovala največ. Vsebnost beljakovin je bila pri akcesiji NK med 16,91 % in 26,13 %. Vsebnost za prehrano pomembnih sestavin se je med semeni buč značilno spreminajala. Ugotovljene so bile tudi značilne razlike pri vsebnostih maščobnih kislin, kjer je vsebnost večkrat nenasičenih maščobnih kislin znašala 37,02 %, enkrat nenasičenih maščobnih kislin pa 27,50 %. Celokupna vsebnost nenasičenih maščobnih kislin je bila v razponu od 55,2 % do 70,2 %, celokupna vsebnost nasičenih maščobnih kislin pa med 29,45 % in 45,27 %. Dolžine, širine in debeline semena so bile spremenljive, akcesija WN je imela največji odstotek jedrca (78,45 %). V analizi semen so bili določeni številni elementi, kjer je bil kalij najpogostejši, z vsebnostjo od 946 do 1100 mg 100 g-1. Analiza je tudi odkrila, da so semena bogat vir cinka z vsebnostjo od 8.4 mg 100 g-1 do 16.21 mg 100 g-1. Zaključek raziskave je, da so semena lokalnih sudanskih ras buč zaradi njihove sestave primerna za jedilno olje in za obogatenje hrane z beljakovinami in minerali