Opis
Izhodišča. Priporočeno število dnevnih obrokov je od tri do pet Želeli smo ugotoviti število obrokov, ki jih dnevno zaužijejo ljubjanski srednješolci, inpovezave s prehranskimi ter drugimi navadami in razvadami, demografskimi in socialnoekonomskimi značilnostmi srednješolcev in indeksom telesne mase srednješolcev Metode. Presečna epidemiološka študija je bila izvedena v letu 1999 na proporcionalnem vzorcu 296 dijakov trejih letnikov ljubljanskih srednjih šol. Uporabljeni sta bili metodi ankete in jedilnika preteklega dne. Na podlagi izmerjenih vrednosti telesne višine in telesne mase je bil izračunan indeks telesne mase. Za analizo so bili uporabljeni test hi-kvadrat,t-test, analiza variance in multivariatna linearna regresijska metoda. Rezultati. Dijaki v povprečju zaužijejo 3,16 obroka na dan (fantje 3, 44, dekleta pa 2,87). Dijaki, ki zaužijejo manjše število dnevnih obrokov; uživajo statistično značilno manj sadja, zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov in rib, manj pogosto uživajo tople obroke, manj pogosto uživajo vse dnevne obroke, imajo glede na sestavo slabšo kakovost dnevnih obrokov, redkeje uživajo hrano sede, bo j občutijo razliko v prehrani med delavnikom in za vikend, pri redni prehrani jih bolj ovirajo šolske obveznosti, imajo manj znanja o zdravi prehrani, pogosteje kadijo, manj so zadovoljni s svojo telesnotežo, manj so telesno aktivni, dekleta pa manj spijo čez noč. Med številom dnevnih obrokov in indeksom telesne mase obstaja šibka obratnosorazmerna povezava. Multivartatni linearni regresijski model je pojasnil nizek odstotek variance (R2 - 0,28). Zaključki. Povprečno število dnevnih obrokov, ki jih zaužijejo dijaki, je na spodnji meji priporočil, povprečno število dnevnih obrokov, ki jih zaužijejo dijakinje, pa je pod priporočili. Preiskovane spremenljivke so sicer povezane s številom dnevnih obrokov.