Opis
Uporaba insekticidov je pomembna za izboljšanje in zaščito pridelkov, vendar bi v prevelikih količinah povzročili motnje v delovanju presnovnih encimskih sistemov v rastlinskih tkivih, kar bi povzročilo neželene kakovostne spremembe. V zvezi s tem nas zanima peroksidaza (POD), ki je pomemben encim v fiziologiji rastlin, vendar se zdi, da njeno delovanje pogojuje prisotnost insekticidov v tleh. Namen tega dela je preučiti vpliv lokalno uporabljenih insekticidov (klorpirifos in dimetoat) na aktivnost POD v peteršilju, čebuli, zeleni in česnu, ki rastejo v tleh, obdelanih ali ne. Ekstrakcija POD je bila izvedena z uporabo pufra Tris-HCl (pH 7.3); aktivnost en-cima POD je bila izmerjena z uporabo substrata odianizidina v prisotnosti H2O2. Naši rezultati so pokazali, da se je aktivnost POD pri peteršilju, zeleni in čebuli, tretiranih z insekticidi, po-večala za 30 %, 127 % oziroma 341 %, pri česnu pa se ni bistveno spremenila. Tako delovanje kemikalij ni nepomembno, saj lahko spremenijo neciljne poti, zlasti če odmerki niso ustrezno prilagojeni. Ugotovili smo, da stres zaradi insekticidov poveča aktivnost POD pri vseh vrtninah, razen pri česnu, ki je pokazal toleranco na insekticide. Naše ugotovitve kažejo, da bi lahko pogoji ekološkega kmetovanja zmanjšali aktivnost peroksidaze pri peteršilju, zeleni in čebuli. Dodajamo, da prekomerna produkcija POD negativno vpliva na kakovost in zmanjšuje rok trajanja zelenjave, zato bi bila zelo zanimiv biomarker insekticidnega stresa..