Naprej - Levstik, Fran (Naprej (Ljubljana), 1863)
Izhajal je dvakrat na teden v Ljubljani. Urednik in glavni pisec besedil je bil Fran Levstik, odgovorni urednik, lastnik in založnik pa Miroslav Vilhar. Levstik je v časopisu nasprotoval praznemu domoljubju, poudarjal nujnost povezovanja z drugimi narodi na slovanskem jugu ter spodbujal sistematično delo na narodnopolitičnem in kulturnem področju. Po letu dni, je bilo izhajanje časopisa prekinjeno, zaradi Levstikovega besedila, ki je zahteval opustitev starih deželnih meja in se zavzemal za združitev slovenskega naroda po programu Zedinjene Slovenije.