Dejanje (Dejanje (Ljubljana), 1938)
Za urejanje in izdajanje mesečnika je odgovarjal Miro Jeršič, njen idejni vodja in dejanski ustanovitelj pa je bil Edvard Kocbek. Revija naj bi bila namenjena vsem Slovencem, ki priznavajo načela osebne kulture, demokracije, socialne pravičnosti in samoodločbe narodov. V njej je bil prisoten globok personalizem in zavzemanje za medsebojno povezanost Slovencev. Nastala je kot antipod revije Dom in svet.
Keywords: Slovene literature; Slovenska književnost; Literarne študije; 20. st.; Družbene razmere; Slovenia; Slovenija