Vertec (Vertec (1871), 1871)
Časopis s podobami za slovensko mladost je ustanovil Ivan Tomšič, ki ga je tudi urejal. Vertec, kasneje se je preimenoval v Vrtec, je bil dolgo edini slovenski list za mladino. V njem so objavljali znani slovenski pesniki in pisatelji: dragotin Kette, Josip Murn – Aleksandrov, Fran Levstik, Fran Saleški Finžgar in drugi. Izhajal je mesečno.
Keywords: child; Otroci; Krščanska vzgoja