Vedež (Vedež (1848), 1848)
Prvi slovenski poučni in leposlovni list za mladino, »pa tudi za odrašene proste ljudi«, je izhajal kot tednik pri založbi Rozalije Eger v Ljubljani. Njegova vsebina je bila pestra: prinašal je pesmice, basni, kratkočasnice, poučne povesti in zgodbe, zgodovinske članke, dajal nasvete za vsakodnevne potrebe, učil mladino spoznavati naravo in njene pojave, živalstvo, znamenitosti domovine, navade in šege Slovencev, objavljal narodno blago, vraže, razlagal slovensko slovnico, učil sestavljati pisma, objavljal biografije znamenitih Slovencev in Slovanov (Valvasor, Kopitar, Vodnik, Čop, Obilić,…). Največ člankov je napisal urednik časopisa - Ivan Navratil, z njim pa je sodelovala tudi mlada generacija slovenskih pisateljev. Vedež se je rabil po osnovnih šolah, dokler še ni bilo šolskih knjig in je pripomogel k večji razgledanosti in k dvigu izobrazbe predvsem slovenske mladine.
Keywords: Slovenska mladinska književnost; 1848-1850; Časniki; Mladina; Slovenia; Slovenija