Towards an understanding of Early Neolithic populations - Gurova, Maria (Documenta Praehistorica, 2008)
Bolgarski zgodnjeneolitski zbiri kamnitih orodij kažejo koherentno sliko diagnostičnih tipov, značilnih za kulture Karanovo I in II. Značilna je uporaba visoko kakovostnega kremena rumeno-medene barve, dolge in pravilne kline z (bi)lateralno polstrmo retušo, občasno zaobljene konice in preuporabo armature za srpe. Ti zbiri kažejo značilnosti "formalnih orodij" (za razliko od ad hoc orodij); za njihovo proizvodnjo so potrebne posebne surovine, zahtevna priprava, načrtna uporaba in prenosljivost. Veliko geografsko območje kroženja teh formalnih orodij kaže, da lahko kamnita orodja razumemo kot element identitete, družbene kohezije in pomemben vidik neolitskega pristopa k "delanju stvari".
Keywords: Bolgarija; Bulgaria; archaeology; arheologija; arheološke najdbe; neolitik; orodja; materiali; surovine