Concerto abbreviato Petra Bergama (1966) - Stefanija, Leon (Muzikološki zbornik, 2015)
Prispevek se ukvarja z kompozicijskimi in estetskimi potezami Concerta abbreviata za solo klarinet iz leta 1966 Petra Bergama. Zgodovinski kontekst in eksplicitna glasbena poetika skladatelja sta dopolnjena s stališči recepcijske zgodovine dela. Analiza oblikovnosti skladbe je podana v obliki pragmatičnih (fenomenoloških) komentarjev procesa strukturiranja celote. Izsledki analize opredeljujejo vrsto trenj med avantgardnimi in tradicionalističnimi značilnostmi in umeščajo skladbo med vredne primere musique informelle obdobja, ko so se glasbene avantgarde razvejale na vrsto tokov.
Keywords: 20.st.; Bergamo, Petar; glasbena estetika; glasbena kompozicija; hrvaška glasba; hrvaški skladatelji; koncert