Delati in početi z vidika kontrastivne rabe in slovarske uporabe - Uhlik, Mladen (Slavistična revija, 2022)
Prispevek obravnava osnovne glagole, ki označujejo delovanja in dejavnosti v slovenščini in ruščini. Primerjani so slovenski glagoli delati, narediti, početi z najpogostejšimi ruskimi ustreznicami ????????, ??????, ???????. Večpomenskost obravnavanih glagolov je posebej analizirana z vidika slovnice zgradb, konkretni pomen se pri širokopomenskih glagolih aktualizira šele v posamičnih zgradbah.
Keywords: construction grammar; glagoli dejavnosti; glagoli delovanja; konstrukcijska slovnica; oslabljeni pomen; polysemy; Russian; ruščina; semantic bleaching; Slovenian; slovenščina; večpomenskost; verbs of activity