Students in a health crisis - Ziółkowska, Agnieszka (Medicine, law & society, 2024)
Zadevna študija obravnava izzive, s katerimi se srečujejo študenti v zdravstveni krizi zaradi stigmatizacije in izključenosti. Avtorji študije, ki so člani vodstvenega osebja fakultete oziroma pravnega inštituta dveh različnih visokošolskih zavodov, so pogosto priča težavam, s katerimi se vsakodnevno srečujejo študenti. Težave, ki vplivajo na potek študija in iskanje poti v akademskem okolju, niso povezane le z didaktičnimi ali socialnimi vprašanji, temveč vključujejo tudi zdravstvene vidike, vključno z vprašanji, povezanimi z invalidnostjo in transspolnostjo. Že dlje časa opažamo naraščanje števila študentov z najrazličnejšimi vrstami zdravstvenih težav, kar bi lahko razumeli kot znamenje današnjega časa. Prav tako pa zaznavamo težave, ki so postale vidne šele pred kratkim (kot na primer vidik transspolnosti, ki predstavlja vir občutkov stigmatizacije in izključenosti). Zato postaja nujno, da organi visokošolskih ustanov pričnejo izvajati večplastne ukrepe za preprečevanje stigmatizacije in izključenosti ter zagotavljanje občutka varnosti članom akademske skupnosti. Dejavnosti in odgovornosti, ki jih določa pravni sistem, bi morale predstavljati določen minimum, ki pa je odvisen od resničnih potreb študentov.
Keywords: disability; exclusion; higher education; stigmatisation; student well-being; transgender