Primerjava preddvorno-prekatne in sinhrone prekatne elektrostimulacije srca pri bolnikih s stalnimi srčnimi spodbujevalniki - Žižek, David (Medicinski razgledi, 2004)
Sinhrona prekatna stimulacija (VDD) je alternativa sekvenčno preddvorno-prekatni stimulaciji (DDD) pri bolnikih s preddvorno-prekatnim blokom in normalno funkcijo sinusnega vozla. Pri spodbujevalnikih tipa VDD in DDD smo primerjali zaznavanje preddvorov, prag prekatne stimulacije, preddvorno-prekatno usklajenost ter impedanco stimulacije in kakovost življenja. Preveriti smo želeli tudi hipotezo, da med spodbujevalniki tipa VDDin DDD obstajajo razlike, ki so pomembne glede zanesljivosti elektrostimulacije in hemodinamske učinkovitosti. V pregledno raziskavo smo vključili 96 preiskovancev, ki so jim leta 2000 vsadili srčni spodbujevalnik tipa VDD ali DDD. Rezultate smo statistično obdelali s Studentovim testom t zaneodvisne vzorce ali testom t za dva neodvisna vzorca po Mann-Whitneyju. Zaznavanje v preddvoru je bilo ob vsaditvi pri tipu VDD statistično značilno nižje kot pri tipu DDD (p < 0,001). Enako razmerje smo ugotovili tudi ob kontroli. Prag prekatne stimulacije je bil ob vsaditvi pri tipu VDD statistično značilno nižji kot pri tipu DDD (p<0,02). Ob kontroli med pragom stimulacije pri tipu VDD in DDD ni bilo statistične razlike (p = 0,49). Pri tipu VDD je bila preddvorno-prekatna usklajenost statistično značilno nižja kot pri tipu DDD (p < 0,001). Razlika v vrednostih impedance ob vsaditvi in obkontroli je bila pri tipu VDD značilno nižja od enake razlike pri tipu DDD (p < 0,001). Kakovost življenja je bila pri preiskovancih s spodbujevalnikom tipa VDD praktično enaka kot pri tipu DDD (p = 0,96). Lahko zaključimo, da je VDD-stimulacija sicer zanesljiva in varna, vendar hemodinamsko manj ugodna kotDDD.
Keywords: Heart Block; Srce, blok; Cardiac Pacing, Artificial; Srčni spodbujevalec; Srčno vzpodbujanje, umetno; Methods; Pacemaker, Artificial; Zaznava; Perception; Čutni prag; Električna impedanca; Sensory Thresholds; Electric Impedance; Kvaliteta življenja; Heart Atrium; Srce, predvor; Heart Ventricle; Srčni prekat; srčne bolezni; Quality Of Life; srce; heart; srčni spodbujevalci; električna stimulacija