Motivacija in knjižnični menedžment - Likar, Tatjana (Knjižnica, 2000)
Prispevek govori o tem, kaj sta motivacija in motiviranje, o njuni povezavi z menedžmentom ter o vlogi in stanju motivacije v bibliotekarstvu v svetu in pri nas. Knjižničarsko razvite države so se s knjižničnim menedžmentom in z vprašanjem motiviranja knjižničarjev začele ukvarjati že pred desetletji. Drugje so še bolj na začetku. Pogoj, da bi v knjižnice lahko uvedli sodobno vodenje, je upoštevanje elementov sodobnega knjižničnega menedžmenta. Z uporabo ustreznih znanj in orodij lahko knjižničarji, vodje in direktorji svojim sodelavcem ustvarijo delovno okolje, ki bo povzročalo dolgotrajno zadovoljstvo z delom. Na stopnjo motiviranosti zaposlenih za njihovo delo morajo zato odločilno vplivati tako imenovani višji dejavniki, ki izvirajo iz dela samega in se nanašajo na vsebino dela: dosežki, priznanja, zaupanje in delo samo. Zunanji dejavniki (dohodki, medsebojni odnosi, tehnologija vodenja, politika podjetja, delovne razmere, kontrola dela, osebna varnost, trdnost zaposlitve in položaj...) pa morajo imeti manjši vpliv.
Keywords: knjižnice; management; bibliotekarji; motivation; motivacija; motivacija za delo