Prostorska predstava študentov Fakultete za arhitekturo v Ljubljani - Kušar, Domen (AR. Arhitektura, raziskave, 2004)
Študentje prihajajo na Fakulteto za arhitekturo z različno prostorsko predstavo, ki je odvisna od številnih dejavnikov. Pri predmetu Opisna geometrija že vrsto let študentje opravijo dva testa prostorske predstave. Za preizkus uporabljamo tako imenovani MRT (Mental rotating test), ki je eden splošno priznanih načinov ugotavljanja prostorske predstave. Test prvič izvajamo ob začetku pouka, v oktobru, drugič pa ob pisnem delu izpita Opisne geometrije, junija ter septembra, torej po enem letu študija arhitekture. Rezultati so zanimivi in primerljivi podobnim raziskavam. Razlika po spolu je zelo očitna. Študenti imajo veliko bolj razvito prostorsko predstavo kot študentke. Intenzivno delo pri predmetih prvega letnika, ki pomagajo razvijati prostorsko predstavo, se obrestuje, saj rezultati kažejo nedvomno izboljšanje prostorske predstave. Druga ugotovitev, kjer smo primerjali oktobrske rezultate med redno in izredno vpisanimi, potrjuje objektivnost sprejemnih izpitov, vsaj na področju prostorske predstave.
Keywords: prostorska predstava; opisna geometrija; testi; študentje; Fakulteta za arhitekturo