Ali je delo determinanta družbenoekonomskega položaja - Svetlik, Ivan (Družboslovne razprave, 1986)
Članek obravnava družbenoekonomski položaj zaposlitvenih kategorij in sicer zaposlenih, brezposelnih, neaktivnih ter samozaposlenih. Prikazan je njihov materialni in politični položaj, mobilizacija neformalnih virov ter njihovo vključevanje v družbeni prostor. Osnovna ugotovitev analize pa je, da obstaja polarizacija med sistemom zaposlenosti in samozaposlenostjo. To pomeni, da najugodnejši družbenoekonomski položaj zavzemajo zaposleni, pa tudi brezposelni in neaktivni. Samozaposleni kmetje in obrtniki pa so marginalizirana skupina. Za družbenoekonomski položaj posameznika tako ni ključno delo samo po sebi temveč politično institucionalni status dela, ki ga posameznik opravlja.
Keywords: brezposelni; delo; družbenoekonomski položaj; empirical research works; empirične raziskave; employee; labour; occupational structure; poklicna struktura; samozaposlovanje; self-employment; Slovenia; Slovenija; socio-economic status; unemployed; zaposleni