»In vsa modrost življenja je morda, biti pripravljen kakor zvok piščali ---« - Ferlež, Urh (Zgodovina za vse, 2025)
Prispevek predstavlja življenje in delo Božene Orožen (1929–2025), profesorice slovenskega in ruskega jezika, bi-bliotekarke in raziskovalke. Njeno delo je bilo osredotoče-no na domoznanske raziskave, slovensko-češke literarne stike ter popularizacijo lokalne kulturne zgodovine. Po izgnanstvu v Srbijo med drugo svetovno vojno je študirala slavistiko v Ljubljani in nato več desetletij poučevala na gimnaziji v Celju. Objavila je več znanstvenih in strokov-nih člankov ter sodelovala pri pripravi učnih gradiv. Leta 1994 je bila ena od pobudnic ustanovitve Univerze za III. življenjsko obdobje v Celju. Njena bibliografija vključuje prispevke s področja literarne zgodovine, domoznanstva in didaktike. Gre za eno najpomembnejših celjskih slavistk in poznavalk kulturne zgodovine.
Keywords: domoznanstvo; exiles; home lore; izgnanci; Orožen, Božena; Slovenian-Czech literary contacts; slovensko-češki literarni stiki