Warfare in late neolithic\early chalcolithic Pisidia, southwestern Turkey - Clare, Lee (Documenta Praehistorica, 2008)
V članku predlagamo povezavo med klimatskimi anomalijami - 8200 calBP "klimatskim dogodkom" in postulirano fazo morilskih spopadov in populacijskega kolapsa v pozno neolitiskih/zgodnje halkolitskih najdiščih v Pisidiji, v jugozahodni Turčiji. Predstavljeni so dokazi ter razmislek o hipotetičnem scenariju dogajanja v kontekstu sočasnega razvoja v sosednjih regijah.
Keywords: archaeology; arheologija; neolitik; paleoklimatologija; klimatske spremembe; demografski razvoj; zgodovinska demografija