Mehka logika in njena uporaba v geologiji - Komac, Marko (Geologija, 2000)
Namen tega prispevka je prikazati osnove mehke logike in s tem približati metode, ki služijo za sprejemanje odločitev (ang. Decision Support Systems), metode, ki poenostavljajo metode učenja kontrolnih sistemov za modeliranje podatkov, njihovo razvrščanje v razrede in za prikaz podatkov. Prispevek predstavlja uporabnost metod mehke logike, osnovno aritmetiko mehkih števil in mehkih nizov, razlike med trdo in mehko logiko, delovanje sistemov mehke logike in izbiro funkcij pripadnosti. Opisane metode se vse več uporabljajo v uporabnih znanostih, tudi v geologiji.
Keywords: geologija; geology; mehka logika; metode; modeli; odločanje