Sodobna romantična razmerja mladih - Temnik, Sanja (Teorija in praksa, 2007)
V okviru raziskave sva se osredotočili na doživljanje ljubosumnosti v partnerskih odnosih pri mladih Slovencih in Slovenkah, pri čemer naju je to kompleksno čustvo zanimalo v odnosu do čustvene navezanosti in seksualnosti. Analiza rezultatov je pokazala, da je čustvena nezvestoba primarni sprožitelj ljubosumnosti tako pri ženskah kot pri moških. Naši rezultati ne potrjujejo evolucionistične predpostavke o ljubosumnosti kot spolno specifičnem notranjem modulu, temveč kažejo, da je ljubosumnost odvisna od širšega družbeno-kulturnega konteksta. Prepričanja mladih Slovenk in Slovencev glede tipičnega odnosa med čustvenim in seksualnim vidikom romantičnih odnosov pri moških in ženskah kažejo, da je moškim obe vrsti odnosov lažje ločevati med sabo kot ženskam, kar je najverjetneje posledica socializacije v določeni kulturi.
Keywords: Jealousy; Ljubosumje; Medosebni odnosi; Interpersonal relations; Partnership; Partnerstvo; Mladi odrasli; Young adults; Emotions; Čustva; sexual intercourse; Sexuality; Spolnost; mladi; partnerski odnosi; ljubosumnost; nezvestoba; čustvena navezanost; seksualnost