Sociodemographic and socioeconomic inequalities in physical activity among Slovenian youth - Kirbiš, Andrej (Obzornik zdravstvene nege, 2014)
Uvod: Raziskave kažejo, da ima redna gibalna aktivnost za zdravje številne pozitivne učinke, vendar je glede svoje pogostosti in stopnje neenakomerno porazdeljena med družbenimi sloji, kar velja tudi za Slovenijo. Namen pričujoče raziskave je bil preučiti pogostost in dejavnike gibalne aktivnosti med slovensko mladino. Metode: Izvedena je bila presečna anketna raziskava na reprezentativnem vzorcu 907 v Sloveniji stanujočih mladih, starih 16-27 let (x starost = 21,90, s = 3,25, 48,3 % žensk). Analizirani so bili dejavniki gibalne aktivnosti (pogoste gibalne aktivnosti v zadnjih sedmih dneh). Rezultati: Več kot štirje izmed desetih mladih (41,3 %) so poročali, da so bili v preteklem tednu le v dveh dnevih ali še redkeje intenzivno gibalno aktivni vsaj 20 minut dnevno. Regresijska analiza je pokazala, da je osem prediktorjev skupaj pojasnilo 4,2 % variance gibalne aktivnosti (prilagojena R2 = 3,4 %). Moški spol je bil edini statistično značilni napovedovalec pogostejše gibalne aktivnosti (ß = 0,20, p < 0,001). Prav tako je bil zaznan interakcijski učinek spola, ki je moderiral odnos med starostjo in pogostostjo gibalne aktivnosti (ß = 0,10, p < 0,05). Diskusija in zaključek: Vpliv socioekonomskega statusa na pogostost gibalne aktivnosti ni bil zaznan. V prihodnjih raziskavah bi bilo potrebno preučiti tudi druge kazalnike socioekonomskega položaja in deprivacije. Rezultati pričujoče raziskave bi lahko predstavljali podlago za programe in ukrepe na področju gibalne aktivnosti, ki bi morali biti usmerjeni predvsem na mlade ženske.
Keywords: communication medium; dobro počutje; gibanje; health; lifestyle; media; mediji; physical activity; socioeconomic inequalities; socioekonomske neenakosti; well-being; zdravje; življenjski slog