Phytosociological description of mesophilous colline-submontane Fagus sylvatica and Carpinus betulus forests in Slovenian Istria - Dakskobler, Igor (Acta silvae et ligni, 2018)
Fitocenološko smo analizirali 46 popisov mezofilnih gozdov bukve in (ali) belega gabra v kolinskem in submontanskem pasu slovenske Istre. Ugotovili smo, da so med seboj pogosto sindinamsko povezani: sestoji belega gabra so ponekod le degradacijska stopnja na bukovih rastiščih, tako da jih lahko uvrstimo v subasociacijo Ornithogalo pyrenaici-Fagetum fraxinetosum orni (ki ima klasična nahajališča v Goriških Brdih) in v novo subasociacijo Ornithogalo pyrenaici-Carpinetum betuli seslerietosum autumnalis. V primerjavi s podobnimi podgorskimi sestoji iz drugih delov zahodne in jugozahodne Slovenije so vrstno nekoliko revnejši, z manjšim deležem diagnostičnih vrst zvez Erythronio-Carpinion, Aremonio-Fagion in Tilio-Acerion, reda Fagetalia sylvaticae in razreda Vaccinio-Piceetea in z večjim deležem vrst reda Quercetalia pubescenti-petraeae. Fitogeografsko jih označuje takson Helleborus odorus subsp. istriacus. Kljub majhnim površinam so ti gozdovi zaradi donosnih rastišč pomembni gospodarsko in zaradi zavarovanih vrst tudi biotopsko.
Keywords: phytosociology; Ornithogalo-Carpinetum; Ornithogalo-Fagetum; synsystematics; beech sites; fitocenologija; sinsistematika; bukova rastišča; Istra; Istria; Slovenia; Slovenija