Predstavljanje govora in mišljenja v luči pripovednega gledišč(enj)a in žarišč(enj)a - Mozetič, Uroš (Primerjalna književnost, 2000)
Razprava se osredinja na poglavitne pripovedne tehnike v zbirki kratkih zgodb Ljudje iz Dublina Jamesa Joycea z vidika posredovanja govora in mišljenja v pripovednem besedilu. V ospredju je problem pripovednega gledišča in žariščenja ter dinamika njunih premikov, ki jih povzroča avtorjevo preigravanje med različnimi pripovednimi ravninami, zlasti prepletanje prostega odvisnega diskurza z drugimi oblikami pripovedovanja. Izvajanja se opirajo na model M. Shorta in njegovo šestčlensko paradigmatiko predstavljanja govora oziroma mišljenja, definirano glede na stopnjo (vsevednega) pripovedovalčevega nadzora nad pripovedovanjem. Sklepna ugotovitev razprave je, da se gledišč(enj)e odvija na tisti točki ravnine diskurza, s katere pripovedovalec motri, pojasnjuje in vrednoti pripovedovano,medtem ko žariščenje poteka na ravnini zgodbe.
Keywords: Joyce, James, 1882-1941; angleška književnost; irska književnost; pripovedna tehnika; naratologija; narratology; literarne študije