Kersnikovi literarnoestetski pogledi in literarnokritična merila - Kocijan, Gregor (Slavistična revija, 2008)
Kersnikove literarnoestetske poglede in literarnokritična merila delno prepoznavamo iz njegove korespondence, podlistkov in drugih virov, najtemeljiteje pa iz razprave (predavanja) Razvoj svetove poezije (1877-1878) in kritik (v Ljubljanskem zvonu) o Mahničevih Dvanajstih večerih (1888), Beatinem dnevniku Luize Pesjakove (1888), funtkovem Godcu (1889) in Aškerčevih Baladah in romancah (1890).
Keywords: correspondence; Kersnik, Janko, 1852-1897; korespondenca; literarna estetika; literarna kritika; literary criticism; literatura; literature; podlistki; Slovene literature; slovenska književnost