Izzivi integracije prometnega in prostorskega načrtovanja v Sloveniji - Plevnik, Aljaž (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2022)
Neustrezno odzivanje na izzive podnebne krize, pandemije in v zadnjem času energetske krize čedalje jasneje potrjuje težave trenutnega pristopa k prostorskemu in prometnemu načrtovanju. Sedanji trendi v razvoju nas odmikajo od zastavljenih ciljev, kar kaže na potrebo po spremembi načrtovalske paradigme. Vse bolj je očitno, da samo s spremembo oblike mobilnosti ne bo mogoče doseči zastavljenih ciljev. Potrebna bo sprememba od načrtovanja mobilnosti k načrtovanju dostopnosti. Le tako bo mogoče ob zmanjšani mobilnosti ohraniti ali celo izboljšati dostopnost prebivalcev do ključnih programov. V literaturi se kot mogoči rešitvi pojavljata pristopa, ki se med sabo dopolnjujeta: mesto kratkih poti v kombinaciji z urbanim razvojem, povezanim z javnim prevozom. Slovenska mesta imajo za tako preobrazbo dobra izhodišča, vendar bosta zanjo potrebna odmik od ustaljenega sektorskega načrtovanja in bistveno izboljšanje integracije obeh ključnih področij.
Keywords: dostopnost; integracija; mobilnost; prometno načrtovanje; prostorsko načrtovanje