Augmented motion biofeedback for functional rehabilitation of lower limbs in patients after incomplete spinal cord injury - Schlechtleitner, Matteo (Rehabilitacija (Ljubljana), 2013)
Izhodišče: Naprava LegTutor nudi povratno informacijo o kotu fleksije oziroma ekstenzije kolena. Računalniška igra spodbuja pacienta z okvaro spodnjega uda, da izboljša natančnost svojega gibanja. Metode: V študiji je sodelovalo deset pacientov (9 moških; starosti 15 do 70 let), ki so bili od pet mesecev do tri leta po nepopolni poškodbi hrbtenjače (višine C3 to L3; 7 zaradi nezgode). Terapijo je sestavljalo 16 enot po 45 minut vadbe z napravo LegTutorTM, dve enoti vadbe na teden v skupnem trajanju osem zaporednih tednov. Naloga pacienta je bila obdržati premično tarčo znotraj proge. Ocenili smo sposobnost oziroma učinkovitost nadzora gibanja (dosežek, ki ga izmeri sistem LegTutorTM), spastičnost mišic (s Spremenjeno Ashworthovo lestvico), mišično moč (z lestvico Medical Research Council) in samostojnost pri hoji (z lestvico Walking Index for Spinal Cord Injury Version II) pred začetkom in po zaključku vadbe. Rezultati: Ob upoštevanju kriterija najmanjše dejanske razlike so po terapiji vsi pacienti izboljšali svoj dosežek pri izvedbi naloge, ki so jo vadili; pet pacientov je izboljšalo rezultat vsaj za eno točko na lestvici spastičnosti, tri točke na lestvici mišične moči in dve točki na lestvici hoje. Izboljšanje dosežka pri nalogi, ki so jo vadili, na vsaki od strani je bilo povezano z zmanjšanjem spastičnosti spodnjega uda na isti strani (p < 0,05 za Pearsonov r, Somersov d in Cohenov koeficient ). Zaključek: Zdi se, da terapija s sistemom LegTutorTM poveča zmožnost hotenega nadzora gibanja okvarjenega spodnjega uda, na kar kaže zmanjšanje spastičnosti. Zato bi lahko bila koristno dopolnilo rehabilitacijskim programom za paciente po nepopolni poškodbi hrbtenjače.
Keywords: augmented feedback training; Lower Extremity; poškodbe hrbtenjače; rehabilitacija; rehabilitation; Spinal Cord Injuries; spodnji udi; vadba z nadgrajeno povratno zvezo; vocational rehabilitation