Vpliv kavitacije na karakteristike črpalke v treh kvadrantih - Tarman, Peter (Acta hydrotechnica, 2000)
Črpalna postaja mora biti načrtovana ne samo za stacionarne pogoje obratovanja, temveč tudi za prehodne pojave. Za analizo teh pojavov je treba poznati karakteristike črpalke v najmanj treh kvadrantih. Trikvadrantne karakteristike črpalke lahko natančno določimo le s preizkušanjem na testni postaji. Pri tem je pomembno, da meritve izvedemo pri kavitacijskih pogojih, ki so predvideni v črpalni postaji. Članek zato obravnava vpliv kavitacije na karakteristike črpalke v treh kvadrantih, s posebnim poudarkom na področju disipacije energije. Prikazano je, da je kavitacija v rotorju črpalke lahko prisotna med prehodnimi pojavi (npr. pri nenadnem izklopu črpalke) in tudi vpliva na tlačna nihanja v cevnem sistemu
Keywords: cavitation in three quadrants; črpalke v treh kvadrantih; črpalno področje; energy dissipation zone; karakteristike; kavitacija v treh kvadrantih; prehodni režimi; pumping zone; three quadrant pump characteristics; transient conditions; turbine zone; turbinsko področje; vodni udar; water hammer; zavorno področje