Nonlinear vibrations of a rotor-fluid-foundation system supported by rolling bearings - Kydyrbekuly, Almatbek (Strojniški vestnik, 2016)
Članek preučuje dinamiko sistema rotor-tekočina-temelji ob upoštevanju linearne ekscentričnosti, dušenja in nelinearnosti kotalnih ležajev. Rotor, katerega cilindrična votlina je delno napolnjena z idealno nestisljivo kapljevino, je povezan s kotalnimi ležaji in elastično podprt s temelji. Visokohitrostni rotacijski stroji imajo pomembno vlogo v sodobni industriji, kjer opravljajo naloge prenosa navora in vrtilnega gibanja v mnogih energetskih, električnih in vrtalnih sistemih, vključno s plinskimi turbinami, kompresorji, separatorji, centrifugalnimi črpalkami in stroji za tekstil.
Keywords: kapljevina; kotalni ležaji; nelinearne vibracije; resonanca; resonance; rotorji; temelji; votlina