Julio Gimenez - Németh, Timea (Scripta manent (Ljubljana), 2025)
Recenzija obravnava četrto izdajo obsežne monografije Writing for Nursing and Midwifery Students av-torja Julia Gimeneza. Namenjena je podpori dodiplomskim in podiplomskim študentom in študentkam zdravstvene nege, babištva ter sorodnih zdravstvenih ved. V recenziji ocenjujemo strukturo knjige, ki se prične s temeljnimi akademskimi načeli pisanja po navodilih, upoštevajoč posamezne žanre, nato pa prehaja k naprednejšim besedilnim mehanizmom in konvencijam navajanja virov. V četrti izdaji je posebna pozornost namenjena pedagoškim izboljšavam, vključno z orodji za samoocenjevanje, celovi-tim pokrivanjem specializiranih kontekstov zdravstvene nege in babištva ter usklajenosti s sodobnimi na dokazih temelječimi praksami. Knjigo odlikuje k študentom in študentkam usmerjeni pristop s šte-vilnimi vajami, refleksivnimi dejavnostmi in praktičnimi primeri iz različnih kliničnih okolij. Obenem so v recenziji predstavljeni trije predlogi za izboljšavo morebitnih prihodnjih knjižnih izdaj: smernice za etično vključevanje umetne inteligence v akademsko pisanje, razširjeno obravnavanje naprednih raziskovalnih žanrov za podiplomske študente in študentke ter vključitev multimodalnih digitalnih virov, ki so usklajeni z učnimi preferencami študentov in študentk. Gimenezovo delo je nedvomno pomemben priročnik za študente in študentke zdravstvene nege in babištva, ki se spopadajo s kompleksnimi zahtevami akademskega in strokovnega pisanja, saj učinkovito povezuje teoretično razumevanje s praktično uporabo skozi celoten študijski proces, prav tako pa tudi skozi zgodnje faze profesionalnega razvoja.
Keywords: academic writing; akademsko pisanje; babištvo; healthcare; midwifery; nursing; plagiarism; plagiatorstvo; recenzija; reference management; student-centred learning; upravljanje referenc; v študente usmerjeno učenje; zdravstvena nega; zdravstveno varstvo