Prostorastoča drevesa v kmetijski krajini dela občine Naklo - Slabe, Marko (Gozdarski vestnik, 2004)
Na 1.580 ha kmetijske krajine nižinskega dela občine Naklo smo evidentirali prostorastoče drevje. Z zaslonsko digitalizacijo smo izločili gozdne, kmetijske in pozidane površine ter določili lokacije prostorastočega drevja. Ugotavljali smo t.i.gluhi prostor in prostorski razpored prostorastočega drevja. V območju obravnave imamo 125 dreves in 50 skupinic drevja velikosti do 5 arov, skoraj polovica jih je nižjih od 5 m. Analiza oddaljenosti posameznega drevja od naselij in infrastrukturnih objektov kaže, da je le osemdreves oddaljenih več kot trideset metrov od omenjenih elementov prostora,zato domnevamo, da se ta drevesa le stežka uveljavijo oz. obdržijo sredi obsežnejših obdelovanih površin. Izdelali smo tudi načrt lokacij za nadomestno sadnjo.
Keywords: drevje; kmetijska zemljišča; raba prostora; Slovenija