Analiza hrupa prosto vrtečih se aerodinamično vzbujanih krožnih žaginih listov - Bučar, Bojan (Les (Ljubljana), 1999)
V članku je prikazana analiza emitiranega hrupa aerodinamično vzbujanih prosto vrtečih se krožnih listov v časovnem in frekvenčnem prostoru. V splošnem je hrup prosto vrtečih se krožnih žaginih listov posledica aerodinamičnega hrupa; povzroča ga ozobljena periferija orodja in hrupa, ki nastaja zaradi lateralega nihanja krožnih žaginih listov. Pomembno je dejstvo,da je v primeru obeh navedenih kategorij hrupa prosto vrtečih se krožnih žaginih listov narava izvora identična in odvisna zgolj od aerodinamičnih lastnosti orodja. Analize opravljenih meritev potrjujejo hipotezo, da za pojav prečnega resonančnega nihanja orodja ne zadošča zgolj aerodinamično generirana vzbujevalna sila s primerno frekvenco. Poleg omenjenega pogoja morata biti namreč izpolnjena če dodatna pogoja, in sicer morajo biti vzbujevalne tlačne razlike okoliškega zraka primerno velike, dušilne sposobnosti materiala nosilnega telesa žaginega lista pa dovolj majhne. Ko so izpolnjeni vsi pogoji za vzbuditev prečnega resonančnega nihanja vrtečega se diskastega orodja, nastopita dva tipa resonančnega nihanja.Prvi tip nastopa v primerih, ko je vzbujen eden od lastnih načinov nihanja orodij, drugi tip pa se pojavlja v primerih, ko aerodinamično generirane vzbujevalne sile hkrati vzbudijo dva značilna načina nihanja s frekvencama, ki sta si dokaj blizu. V primeru slednjega gre za sestavljeno modulirano nihanje, pri čemer je frekvenca nihanja enaka povprečni frekvenci obeh karakterističnih nihanj, modulirna utripna frekvenca pa je enaka razliki obeh frekvenc.
Keywords: orodja; žagini listi; hrup; meritve