Who are wellness customers? - Marković, Suzana (Naše gospodarstvo, 2012)
Čeprav je velnes v praksi vse bolj priljubljen, je pomanjkanje splošnih znanstvenih raziskav o velneških storitvah in specifičnih raziskav o turistih kot uporabnikih teh storitev precejšnje. Izhajajoč iz tega, je namen naše raziskave identificirati ključne značilnosti uporabnikov velneških storitev v okviru tovrstnih hotelskih ponudb. Raziskava je bila izvedena v velneških centrih na Opatijski rivieri (Hrvaška). Empirična raziskava je bila sestavljena iz dveh korakov, pri čem sta bila uporabljena dva instrumenta za zbiranje primarnih podatkov, in sicer prilagojen vprašalnik o velneških storitvah ATLAS ter prilagojen vprašalnik SERVQUAL. Prvi vprašalnik smo uporabili za določanje glavnih demografskih in potovalnih značilnosti uporabnikov velneških storitev ter za ugotavljanje njihovih navad glede tovrstnih storitev, z drugim vprašalnikom pa smo želeli oceniti pričakovanja in zaznavanja uporabnikov glede kakovosti velneških storitev. Vprašalnike smo razdelili v 11 hotelskih velneških centrih na Opatijski rivieri v pomladnih mesecih leta 2010. Za doseganje ciljev raziskave smo izvedli več statističnih analiz (deskriptivno, bivariatno in multivariatno analizo - eksploratorno faktorsko analizo in analizo zanesljivosti). Študija prispeva k boljšemu razumevanju specifičnih značilnosti življenjskega sloga uporabnikov velneških storitev. Ugotovitve raziskave lahko pomagajo velneškim managerjem bolje razumeti pričakovanja uporabnikov in njihova mnenja o opravljenih storitvah.
Keywords: Croatia; Hrvaška; wellness; hoteli; hotelirstvo; turistična ponudba; storitve