Unescova mednarodna poletna šola za muzeologijo v Brnu na Češkem - Gačnik, Aleš (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 1994)
Na 23. generalni konferenci UNESCA je bila sprejeta odločitev, da se nekdanji Českoslovaški republiki zaupa ustanovitev specializiranega izobraževalnega centra, usmerjenega v sistematično izobraževanje v muzeologiji. In tako se leta 1987 v mrežo izobraževalnih centrov in programov vključi tudi mednarodna poletna šola za muzeologijo (International Summer School of Museology - ISSOM). Organizacija te mednarodne poletne šole poteka pod okriljem Moravskega muzeja (ustanovljenega 1818) in Masarykove univerze (ustanovljene 1918) ter ob pomoči Ministerstva za izobraževanje in kulturo Češke republike, Češke komisije za UNESCO, nekaterih nacionalnih komitejev UNESCA, Mednarodne zveze muzejev (ICOM) ter nekaterih muzeoloških inštitutov iz tujine.
Keywords: conferences; konference; museology; museums; muzeji; muzeologija; poročila; reports